Google vågar utmana Kinas censur

För någon månad sen skrev jag om nyheten att Google hotade lämna Kina. Mellan nyhetsflödet och diskussionerna om Tant Gredelin och den sista delen i Piratpartiets retorikkurs på nätet har jag haft svårt att få tid att kommentera dagens stora nyhet. Google ger sig inte.

För att komma runt problemet att Kina inte kan acceptera en kinesisk version av Google på google.cn som bryter mot kinesisk lag har Google  bestämt sig för att dirigera trafiken på sin kinesiska domän till den kinespråkiga Hongkongversionen av söksidan – google.com.hk. Denna kommer att vara ocensurerad.

Mikael Zackrisson på VA.se skriver att det är: Fantastiskt att Google vågar ta strid för yttrandefriheten.

Det ska bli spännande att se om Kina tillåter detta eller om de försöker stänga av tillgången till denna sajt.

EDIT

Niklas Dougherty är som vanligt bättre påläst när det gäller Kina. Han förklarar effekterna av förändringen:

Internet i Hongkong och internet i Kina är två separata system och har ingenting med varandra att göra. För fastlandskineser skiljer sig Hongkong inte från utlandet, man kan inte resa dit hur man vill och det finns inte fria kommunikationer mellan de båda territorierna.

Speciellt finns Hongkong utanför den kinesiska brandväggen (GFW, the great firewall), d.v.s. att all internetinfomation mot Kina som emanerar från Hongkong passerar GFW på samma sätt som all information från Sverige, USA och Ryssland.

Skivad Lime visar lite av den sunda skepsis mot Googles goda vilja som kanske saknades i mitt lite slarvigt skrivna inlägg ovan:

Tyvärr är det inte riktigt lika bra som det låter. Det google har gjort är inte att sluta censurera sina sökresultat i Kina, utan snarare stängt hela sin Kinesiska sökmotor helt och hållet. Man kan visserligen hävda att det innebär ett slut på censuren, men det vore som att säga att man fixat problemen med bilen genom börja cykla. Det google har gjort är att man omdirigerat google.cn till google.com.hk — det vill säga googles sökmotor i Hong Kong.