Gösta Bohman salig i åminnelse

Någonstans under mitt surfande inatt stötte jag på en länk till ett tal av Gösta Bohman som fick mig att tänka att det är bra synd att vi inte har honom kvar i Sveriges riksdag, men kanske tur för honom att han slapp se vad hans arvtagare ägnade sig åt under FRA-striden. Läs och begrunda

Gösta Bohman i Riksdagen den 4 juni 1976:

>Samhällsutvecklingen – som vi ser den under de närmaste årtiondena – kan även under normala förhållanden komma att innebära nya hot mot de enskilda medborgarnas frihet. De koncentrationstendenser som gjort sig gällande på många samhällsområden kan få frihetsbegränsande konsekvenser. Den centrala statsmaktens växande styrka, de allt större svårigheterna att överblicka och övervaka den växande offentliga förvaltningsapparaten kan få samma konsekvenser. I olika hänseenden kan åtgärder, genomförda och sanktionerade av en riksdagsmajoritet, komma att gripa allt längre in i de enskilda medborgarnas liv.
Datorutvecklingen ger enorma möjligheter för ett genomkontrollerat och genomreglerat samhälle.
>
>Att den enskildes frihet skulle över en natt genom regeringsdekret eller riksdagsbeslut avskaffas, drömmer ingen om. Men i själva utvecklingen är risker inbyggda för den enskildes friheter. Dessa friheter skulle successivt kunna naggas i kanten genom en samhällsutveckling som steg för steg, dag för dag ger överheten och övermakten ökande befogenheter på de enskilda medborgarnas bekostnad.

Ja, vad säger man?

7 svar på ”Gösta Bohman salig i åminnelse”

 1. Ah yes! Låt oss för all del inte glömma denna fantastiska person, en av de sista riksdagsledamöterna som inte kunde klassas som politikerbroilers.
  Jag hade förmånen att få vara med på den tiden då Gösta agerade som flitigast, och minns än i dag med vilket välbehag jag lyssnade på hans anföranden i riksdagen med mera.
  Förvisso finns det flera, nästan lika skickliga moderatpolitiker från den tiden att föra fram, såsom Staffan Burenstam Linder, Erik Krönmark, Bertil af Ugglas och Lars Tobisson, men Gösta framstår nog trots allt som en av de viktigaste moderatpolitikerna genom tiderna.
  Och Fredrik et al borde verkligen läsa igenom de gamla högerpartisternas  tal, där finns mycket värdefullt att hämta ifall de till äventyrs skulle vilja återgå till gammal beprövad moderatpolitik — långt ifrån den ”bara-behålla-makten-politik” som de numera ägnar sig åt.

 2. Gösta Bohman, tal vid Moderata ungdomsförbundets stämma, Rättvik1975.

  ”Vet ni om att USA idag har möjlighet – och det kommer alltså andra länder att ha i morgon – att med hjälp av datorer bevaka all telefoni, all telegraf- och datakommunikations trafik över Atlanten. Datorerna är programmerade så att de fortlöpande kan leta igenom det ofantliga informationsmaterialet och söka fram vissa slags samtal och vissa slags informationer, som redan registrerats med datorns ofelbara effektivitet.
  Visst kan sådan verksamhet vara legitim. Man kan spåra utländsk underrättelseverksamhet, förhindra sabotage eller komma åt narkotikalangare eller andra som försöker kasta grus i ett allt känsligare samhällsmaskineri. Men den kan också missbrukas. Och läggs kontroll till kontroll, registrering till registrering, blir vi själva så småningom slavar under kontrollsystem, fångar i ett genomreglerat samhälle, där den enskildes möjligheter att hävda sig gentemot den allt starkare överheten blir allt mindre.”

  Så rätt han hade och så klarsynt han var. Att hans egna skulle vara Quislingarna som drev igenom det tror jag dock inte att han anade.

  USA har det lättare nu FRA kommer att dela med sig allt till främmande makt
  personummer: lösenord. bankonton samt alla personliga preferenser.
  Sexuell läggning politisk åskådning övriga sociogram sjuk vård exempelvis om du haft någon könssjukdom eller om du är hiv positiv om du har begått något brott i din ungdom. Allt säljs ut och är tillgängligt för alla exempelvis diktaturer som Iran, Kina, USA, EU m.m. .FRA har en enorm marknad att sälja ut hela Sverige detta är lands förräderi.

  Bara Pirat Partiet finns som är det enda partiet som skyddar medborgarnas integritet, alla andra partier tycker att staten skall kunna kontrollera allt !
  Utan att ens misstanke om brott finns kan polisen göra en hus undersökning
  det är bara att tränga sig in hos någon, detta utan att begära rätt från domstol
  att företa husundersökning.Tomas Stasi Bodström står bredvid och hurrar.
  Telia kanske kan begära handräckning av polis för att komma in i din lägenhet
  För att kolla om du har tv eller dator hemma utan att haft råd att betala
  licens avgift för dessa,så passa dig Storebror kommer att vara överallt.

  JN

 3. Nja, inte var Gösta Bohman min favorit inte. Men visst var han en skicklig och vass politiker. Kunde säga vilka dumheter som helst och folk förlät honom. Det berodde väl på ngt slags folklighet i uttrycket. Men i detta fall var han faktiskt inne på rätt spår.
  Jag har en känsla av att han inte var ensam om detta, i den generationen.
  Det är dagens aktiva politiker som verkar har gått helt vilse betr integritet etc.

 4. Vi är nog många som trots ihärdig debatt har känslan av att varken regeringen eller opposotionen riktigt förstår FRA-frågans djupt ideologiska laddning. Om det beror på bristande ideologisk förankring eller bara ointresse för integitetsfrågor vet jag inte men personligen har jag svårt att se hur man som riksdagspolitiker i en mordern liberal demokrati kan vara så ointresserad/okunnig när det gäller en fråga som så tydligt utmanar grundläggande demokratiska värden kring personlig integritet och yttrandefrihet. Jag tror inte ens att de starkaste FRA-förespråkarna skulle komma på tanken att låta en statlig myndighet läsa och lagra kopior av de brev vi skickar per post – men om det sker elektroniskt så är det helt ok….

  Det finns idag inte någon ledande riksdagspolitiker som är ens i närheten av Gösta Bohmans klarsyn i denna fråga.

 5. Det var nog faktiskt just 1975 som Gösta Bohman kom till Sollentuna Centrum och pratade från scenen. Själv var jag 13 år och blev jätteimponerad, gick fram till Gösta efter talet och frågade hur man kunde bli medlem i hans parti. Han såg väldigt road ut, och hänvisade mig till en man som kunde hjälpa mig med det. Då blev jag medlem i MUF och MSU, och bara några år senare var jag med i den lokala styrelsen för MSU.
  Sen hoppade jag av all politik under många år, men jag har fortfarande en väldigt positiv relation till gamle Bohman. Jag gillar också det där att han var med i en dagstidning med rutig skjorta och slidkniv i bältet. Bra grej.
  Han var något så ovanligt som en ärlig politiker, och som sagt en icke-broiler.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.