Piratpartiet – Away From Keyboard

Idag har jag träffat piratpartister. Träffat dem ”på riktigt” – afk. Jag drog ner till God jul önskar Storebror – ett seminarium som piratpartiet är med och engagerar i Göteborg den 13 till 17 december. Idag handlade det om Stockholmsprogrammet och Lissabonfördraget. Talare var Annika Beijbom (fp), Jacob Dexe (pp) och eu-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (v). Eva- Britt Svensson lämnade dock återbud och seminariet avbröts i förtid. Jag kom dit sent eftersom jag bara tänkt lyssna på andra halvan och hamnade mitt i uppbrottet.

Det visade sig vara OK ändå – seminarier i all ära, men vi hade mycket trevlig runt ett pub-bord istället. I början var Annika Beijbom med men efter ett tag var vi bara piratpartister: Jimmy Callin, Rikard Fröberg, Jacob Dexe, Anders Billander, Marcus Fridholm, Björn Feltén, Olof Bjarnarsson, Kalle Vedin, Peter Nilsson och säkert någon mer som jag inte minns i hastigheten.

Vi talade om allt möjligt – interna piratfrågor, piratpolitik, livet. Varje gång man träffar pirater som man tidigare bara haft kontakt med på nätet så blir man glatt överraskad. Sköna människor, gemensamma värderingar, men också stora intressanta värderingsskillnader. Vi har trevligt och vi lär oss av varandra.

Trots detta är jag så dålig på att ta mig iväg. Jag tar mig tiden att engagera mig på nätet. Jag följer massor med piratbloggar och andra politiska bloggar. Jag bloggar själv. Jag läser på forumet. Jag bevakar några skypekanaler och deltar i svärmarbete med t ex skrivande ibland. Men jag tar mig ytterst sällan iväg till en piratfika, en manifestation eller ett möte. Jag har svårt att hinna tycker jag. Nätaktivismen är lättare att ta tid till mellan vardagens göromål.

Men detta är en dålig prioritering! För politiskt arbete kan inte bara bedrivas på nätet. Jag kanske har fel, men det känns som att jag inte är ensam om att göra den här prioriteringen, eller leva den livsstilen bland piratpartister. Visst finns det utmärkta exempel på pirater som gör saker tillsammans utanför nätet. Styrelsen har i helgen träffats i Uppsala. I Linköping ordnade de Parley tidigare i år och fler städer följer efter. Värmland verkar ha väldigt mycket på gång tillsammans och det finns säkert fler bra exempel.

Men trots det kan jag inte låta bli att känna att afk inte är vår bästa gren. Och vi kan både vinna och förlora riksdagsvalet afk. Jag bestämde mig ikväll för att det är dags att lägga sig i träning. Så jag har satt upp ett mål för mig själv: Minst två helst fyra afk-pirataktiviteter i månaden med start idag. Jag har redan bokat ett möte med några Mölndalspirater i mellandagarna.

Jag återkommer och berättar hur det går.

Vad säger ni andra. Hur ser ni på afk contra nätaktivism? Vill vi, kan vi, borde vi lägga mer tid på att träffa varandra utanför nätet?

12 svar på ”Piratpartiet – Away From Keyboard”

 1. Jag föredrar definitivt afk framför nätkommunikation. Det är underbart att kunna kommunciera direkt via nätet med alla, men att se personen och höra rösten ger så mycket. Speciellt när man diskuterar då saker på nätet kan låta hårt och kantigt men afk blir det en flytande konversation utan bråk. Sedan tar det generellt mycket kortare tid att planera saker på möten som sker afk, varför vet jag inte men det är min erfarenhet av det i alla fall. Sen finns det en stor fördel med afk som slår nätet med hästlängder och det är riktiga kramar.

  Så mer afk FTW! Nätet behövs men afk behövs också 🙂 bra inlägg!

  .-= Leffelinis senaste blog ..Virtuella poliser ska locka väljare =-.

 2. Ja, afk är ju trevligt. Precis som du säger gäller det att ta sig tid också. På något vis känns det ofta lättare att stanna hemma framför datorn. Jag har dock läst en väldigt intressant kvällskurs och på så vis afkträffat andra pirater i alla fall en gång i veckan. Sen är det ju piratfika i Göteborg var annan vecka. Jag tyckte också vår FRA-workshop blev väldigt lyckad, jag skulle gärna gör mer av den typen av folkbildning både för pirater, men också bjuda in folk som inte är medlemmar i partiet.

 3. Det är klart vi behöver träffas mer AFK, frågan är bara hur man realiserar det. Jag har haft lite tankar som jag inte fått ner på papper ännu. Kanske borde fundera mer på det…

  .-= malokis senaste blog ..Pliktexemplar del 2 =-.

 4. Jag måste erkänna att jag nog också prioriterar bort AFK lite väl lättvindigt. Jag kan ju i och för sig skylla på att jag bor ute i en av de ockuperade kranskommunerna utanför centrala Göteborg, och därför är helt beroende av bilen för att komma till den urbana delen av staden, men jag hänger med på ditt nyårslöfte(?).

  Och visst var det fantastiskt trevligt på vår pub-träff! Men — så var det det där ”problemet” med bilen igen — min parkeringstid höll på att gå ut så jag var tvungen att bryta upp i förtid. Sorry ’bout that…

  .-= Björn Feltens senaste blog ..Att gräva ett dike =-.

 5. Min erfarenhet från partiarbete är att det för mycket koncentreras på ”fysisk närvaro”, dessutom i gammaldags stil. Men för pp är det tvärtom, vad jag förstått. Det viktiga är väl att hitta en bra balanspunkt.
  Och ur valstrategisk synpunkt måste ni beakta att ni oftast når fler via internet än genom att träffa kompisar på en pub. Samt att fysiska träffar tar mera tid och är svårare att pricka in i tillvaron är att ta en timme eller två vid datorn när det uppstår en spontan tidslucka…

  Jag är ju inte piratpartist, ”bara” en stark sympatisör, men får kanske tycka till ändå…

  .-= Lars-Erick Fs senaste blog ..Taktik eller ideologi, eller ideologisk taktik. Är partiegoismen viktigare än demokratins överlevnad? =-.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.