FRA – tre da’r kvar

På tisdag sitter jag på tåget till Hälsingland. Jag kommer då att koppla upp min dator på nätet för att fördriva tiden. Troligen kommer jag att ringa upp en nära vän i USA via Skype och videosnacka med henne en stund. Samtidigt kommer jag säkert att twittra och blogga om allsköns ting med mina internetkompisar.

Jag kommer också att skicka ett eller annat mejl, eller i alla fall personligt meddelande via Twitter, Facebook eller någon av de andra plattformar, som jag använder för att kommunicera. Jag och en av mina närmare affärspartners kommer kanske fortsätta vårt ständigt pågående möte via googlewave. Vad vet jag?

Mycket av det jag gör, skriver och sänder är naturligtvis offentligt. Annat är privat. Vissa saker kanske till och med är hemliga eller känsliga. Jag skickar affärskritisk information eller blir så personlig att jag ogärna vill dela med mig av det som sägs med någon annan än mottagaren. Jag kanske pratar med min amerikanska vän om mitt och min frus sexliv.

En dag som alla andra, med andra ord, fast med en stor skillnad. All den trafik jag nämnt ovan kommer passera någon av FRA:s samverkanspunkter. Där den kommer att filtreras. FRA vill göra det, för delar av den kanske har varit kommunikation med någon i utlandet och delar av den kanske var hotfull mot Sverige som nation. FRA, eller storebror, vill veta. De säger att deras filter kan sortera ut vad av allt det som stormar genom kablarna som är relevant för dem att spana på.

Mitt problem är enkelt. Jag litar inte på FRA. Jag litar inte på någon av alla de politiker som försäkrar att detta inte är signalspaning mot mig. Jag litar inte på framtidens politiker. Dagens politiker säger att spaningen bara ska användas militärt, samtidigt som det inte verkar säkert huruvida Säpo kommer att vara med på ett hörn. Vad säger då att framtidens politiker inte kommer vilja använda det för att undersöka de sökmönster som nämns i förarbetena till den nya barnporrlagen? Om de börjar titta på mina sökmönster för att se om jag spanar på nakna kvinnor under 18 är det inte säkert att de blir besvikna. (Vem orkar leta upp en tjej man ser på bild och kolla leg.)

Och du, du som läser detta. Du kanske känner dig trygg för att du har rent mjöl i påsen. Har du tänkt på att framtidens politiker kanske inte har samma syn som du på vad rent mjöl är.

7 svar på ”FRA – tre da’r kvar”

 1. @NyStatare – Jag har tyckt att det är bättre att bilda opinion för att stoppa vettlösa integritetskränkande lagar, än att se till sig själv och lära sig hur man krypterar och gömmer sig, eftersom det finns människor som inte kan det som också behöver skydd mot statens övervakningsiver. Men nu med två dagar kvar får jag väl inse att det är dags att börja lära folk hur man skyddar sin trafik.

 2. ”Jag har tyckt att det är bättre att bilda opinion för att stoppa vettlösa integritetskränkande lagar ..”
  Jag håller med dig. Men även om man använder anonyma tekniker så kan man fortsätta debatten och kampen om friheten. Anonymiseringen gör det bara svårare att stoppa och kontrollera debatten. Och inget hindrar att man blandar anonymitet och icke-anonymitet.

  ” ”Har du tänkt på att framtidens politiker kanske inte har samma syn som du på vad rent mjöl är. ” Fast… då kan ju framtidens politiker införa allmän avlyssning, även om nuvarande politiker inte skulle göra det?”

  Med en viss typ av lagar så behöver man inte införa avlyssning.
  Får jag servera bristande medborgaranda?
  Imorgon kan det vara försent.
  http://cornubot.blogspot.com/2009/02/bristande-medborgaranda.html
  http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=1040
  http://www.flamman.se/inrikes.php?id=2925 (där uttalar sig även Ann Ramberg, hon som ju faktiskt också var så där ”uppseendeväckande” kritisk mot FRA)

  Sen kan ju lagar som ”bristande medborgaranda” införas i kombination med mer omfattande övervakningslagar.
  Gällande friheten så måste man vara proaktiv.
  Imorgon kan det vara försent.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.