Att bygga en matteverkstad – piratpolitik?

I fredags lyssnade jag på ett föredrag av en engagerad matematiklärare från Almåsskolan i Lindome. Han och några kollegor har dragit igång ett projekt för att förbättra undervisningen i matematik och samtidigt förhoppningsvis öka elevernas intresse för ämnet och höja dess status.

En del av detta arbete är att förvandla matematiken till ett mer laborativt arbete. Matematiklärarna i fråga har under hösten börjat sammanställa ett stort material av laborationer av olika svårighetsgrad som passar för elever mellan 9 och 15 år. Ambitionen är att täcka så stor del av ämnet som möjligt. Det handlar om labbar i så skilda delar av matematiken som t ex: taluppfattning, algebra, geometri, bråk och procent, samband och förändring, statistik och sannolikhet.

Men laborationerna i sig är inte tillräckligt för att förändra situationen. I projektet på Almåsskolan är målet att bygga klassrum som är avsedda för matematikundervisning – matteverkstäder. Det handlar om ett rum som är utrustat för matematiklaborationer, men som också har en högre datortäthet och tillgång till pedagogiska spel som kan öka matematikförståelsen.

Jag tror på det här. Ett specialiserat rum med laborationer, mattespel och tillgång till datorer skulle kunna väcka liv i en överteoretisk och tråkig matematikundervisning.

###Datorer och laborationer

För att åstadkomma det lärarna på Almåsskolan vill behöver man två resurser som är begränsade (lokaler, läromedel och lite matematikspel ryms inom skolans ordnarie budget): Datorer och kvalitativa laborationsmaterial, att på en enskild skola åstadkomma detta är tufft.

Om vi börjar med datorerna. På Almåsskolan har man inte ens en dator per tionde elev. Att hastigt och lustigt få fram två klassrumsuppsättningar datorer (oavsett om det är för hel eller halvklass) inom ramen för en upphandling i en normal kommunal IT-miljö är helt enkelt omöjligt utan extra anslag. Utvecklings- eller projektanslag kan inte alltid användas till denna sorts investeringar.

Laborationerna är också en rejält resurskrävande insats på en enskild skola. Det är mycket arbetstid som går åt för att skapa ett brett och djupt material för eleverna att arbeta med. Det är bara möjligt på skolor där man har lärare som brinner för uppgiften som är beredda att lägga av sin fritid.

###Svärmtänkande

Nu tror jag detta är precis ett sånt problem som löses enklare med svärmkraft än med gammaldags resursallokering. Alla inblandade behöver bara släppa tankegången att det ska byggas upp ett kapital, intellektuellt och maskinbaserat som någon ska äga. Både datorer och laborationer är resurser att bruka inte saker att äga.

Om alla engagerade mattelärare i Sverige (eller t o m i världen) hjälptes åt att kreera laborationer och skriva laborationsinstruktioner, skulle man på en wiki eller i en liknande miljö bygga upp ett stort samägt material på relativt kort tid. Om man gjorde på samma sätt med andra delar av undervisningen skulle man snabbtt kunna minska behovet av att använda pappersläromedel. De sparade pengarna från läromedelssidan skulle räcka till en hel del datorer om kommunerna var beredda att bestycka skolorna med äldre datorer som kör Open Source-mjukvara; datorer som utan problem kan köra den sortens applikationer en grundskoleelev behöver i skolarbetet – man kommer långt med webbaserade applikationer som Googledocs idag.

Om man lät en del av driftandet och skötseln av dessa ”labb”-datorer falla på eleverna, som i många fall har ganska bra koll och i samtliga fall behöver lära sig hur en dator fungerar, skulle man också kunna spara pengar som idag går till de som tillhandahåller IT-support.

Vad hindrar en sådan här lösning av problemet? Två saker: Kunskapen finns inte alltid i skolan?
Kunskapen finns definitivt inte hos politikerna? Om kunskapen funnes bland politikerna kunde man se till att utbilda skolpersonalen på området. Men nu händer inget, för de som är satta att förvalta skolan och kan påverka hur datorer, läromedel med mera sköts, vet inte tillräckligt mycket om moderna möjligheter.

Är det inte dags att göra något åt detta? Jag har själv varit tveksam till om Piratpartiet har i kommunala val att göra. Men efter dessa funderingar börjar jag bli tveksam. Om man kan ha kommunala enfrågepartier runt frågor som att stoppa ett flygplatsbygge, ett vägprojekt eller liknande, varför då inte runt skolan och skolansutveckling in i IT-åldern. Vi pirater bär på kunskap och idéer runt svärmtänkande och användning av datorer som skolan skulle ha nytta av. Kanske skulle vi sikta på en pirat i varje gymnasie-/skol-/utbildningsnämnd!

Fast ändå, för mig kvarstår frågan – hur smala politiska program kan man egentligen gå till val på?

20 svar på ”Att bygga en matteverkstad – piratpolitik?”

 1. Intressant!

  Jag tror bägge mina döttrar har haft läraren i fråga i matte (hette han Stig-Erland?) och han har varit oerhört bra.

  Hoppas någon av lärarna i projektet var och såg det här i helgen:

  Edmund Harriss – Street Maths

  Självklart skulle man kunna lösa datorbristen genom crowdfunding eller insamling av begagnade datorer och fri mjukvara.

  Hör av dig om du vill dra igång det.

  Och det vore ju kul att höras ändå oavsett 😉

  //Rikard

 2. I det här läget skulle jag vilja flagga för projektet Fri IT I Skolan, FRITIS. De har i några års tid arbetat ideellt med att samla info och skapa litteratur för att hjälpa till med införandet av Open Source-baserad IT-undervisning. Skapa ett användarkonto och se om ni kan bidra. http://www.fritis.se/

  För att knyta an till matteverkstan som du baserade krönikan så postar jag även länken till den fria formelwikin: http://sv.wikibooks.org/wiki/Formelsamling

 3. Det måste ju finnas stora partier gamla datorer att få tag på nånstans.. Typ skolor eller företag som köpt nytt. Skulle ju verkligen vara busenkelt att boota dem från en custom CD-/USB-dist av nåt fritt och bra och få upp en datasal på ett par timmar!

  FRITIS tycker jag verkar som ett forum att utveckla såna frågor i, men även att kontakta kommuner, landsting och även privat sektor för att få tag i hårdvara.

  Ett fett pressmeddelande/debattartikel i riksmedia från en seriös aktör skulle nog kunna generera en del billig/gratis hårdvara.

  .-= Johan Ronströms senaste blog ..Tankar om STIM och upphov =-.

 4. Det vette faan om en ÄNNU mindre teoretisk matteutbildning är vad vi behöver samtidigt som de tekniska högskolorna mer eller mindre har panik över hur kunskaperna sjunkit sedan tidigt nittiotal.

 5. Outlaw: Tanken är inte att de teoretiska kunskaperna ska falla bort genom att man går över till praktiska övningar, utan att de sätter sig på ett djupare plan när eleverna får något att knyta an kunskapen till.

 6. @Osservatore, Jehova, farmorgun

  Tack för tipsen! Det är ju fantastiskt vad det byggs om därute…

  @Johan

  Det är klart man skulle kunna hitta alternativa källor till hårdvara för skolan, men då måste det finnas beslutsfattare och skolfolk som begriper hur det ska gå till och hur den kan användas. Utan dem är skolans inköpare i händerna på kommersiella aktörer som ville sälja så dyra burkar och system som möjligt.

  @Outlaw

  Ingen kan tillägna sig teoretisk förståelse utan att först bli intresserad och nyfiken på ett ämne. Matematikens teoretiska och läromedelsdrivna undervisningsansats har i generationer skrämt bort stora elevgrupper (t ex många tjejer) innan de ens haft chansen att avgöra om ämnet kan vara intressant. Tankar och metoder för att göra matten mer spännande och kul för fler av eleverna i grundskolan är avgörande för hur många som sedan vid högre ålder kommer att ha tillräckliga förkunskaper för att nå den teoretiska förståelse som du och de tekniska högskolorna efterlyser.

  Eller vad menar du att vi behöver göra? Kasta ännu fler tråkiga fylleriövningar och ändlösa rader av mekanisk problemlösning på eleverna?

 7. Göran: Det jag menar är att en seriös icke-komersiell aktör, kanske FRITIS, eller Ung Pirat, eller nån idéell organisation (det kanske finns folk som vill starta en av den anledningen här och nu?!) som har kompetensen skulle kunna gå in och ragga gamla burkar på konsultbasis (gratis?!) att låna ut/skänka till skolorna!

  Jag skulle gärna vara med i ett sådant svärmprojekt om det var i en seriös anda mot ett så konkret mål!

  .-= Johan Ronströms senaste blog ..Pirate Bay-trackern stängs ner =-.

 8. @Johan – Förlåt, det var inte meningen att låta som att jag tyckte det var en kass idé. Det är naturligtvis den sortens sak som svärmen är överlägsen på. Men för att skolorna ska ta emot hjälpen kan det nog behövas politisk styrning också.

  Ska vi göra något för skolan ska det nog vara partipolitiskt obundet. Så Piratpartiet ska nog inte stå bakom, då blir det bara trassel med skolans oberoende av politiken, men leta efter några med engagemanget och kunskaperna och kör. Fritis är förmodligen ett bra ställe att starta, eller vad tror du?

 9. @Rikard – Sorry det kan låta som en efterhandskonstruktion, men jag tänkte svara separat på din kommentar eftersom den var lite semiprivat, sen trodde jag helt enkelt att jag redan hade gjort det :-S

  Stig-Erland måste vara en kollega till honom jag träffade, jag minns inte hans namn, men Stig-Erland var det inte, det hade jag kommit ihåg 😛

  Jag tror inte jag har bandbredd att dra ett sådant projekt, även om jag tycker det vore lovvärt, men om vi blir några stycken som hjälps åt är jag med. Det verkar ju vara väl krattat med möjliga samarbetspartners. Kanske läge för en wave, om du har det?

 10. Haha, sånt händer och jag skojade mest 🙂

  Ingen wave här. Har du invite? Är det krångligt att lära sig? isf har jag inte tid med wave 😉 har du min gmailadress?

 11. @Rikard – inga invites, ska luska om jag känner någon som har. Wave verkar lätt att lära grunderna i men fullt av obskyra möjligheter. Jag tror inte jag har din mejl. Skicka – privat via Twitter t ex.

 12. Hej Göran!

  Det var jag som var och berättade om vårt matteprojekt. Hittade den här sidan av en slump när jag googlade efter inspiration till fler laborationer.

  Tack för ditt engagemang. Kul att det uppmärksammas. Har du förslag på hur vi kan gå vidare för att jaga medel/datorer är jag väldigt intresserad. Blir spännande att höra från Rotarys styrelsemöte nästa vecka. Ni är hemskt välkomna att komma och besöka vår skola till våren när matetikverkstaden har öppnat. /Magnus

 13. Tack för tipset. Har kollat in länkarna som Rikard lagt in. Ser intressant ut. Hoppas att det är ok att jag skickar dig ett mail imorgon Rikard.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.