Skönhet sitter i betraktarens öga – porr likaså

Med tanke på moralpaniken och debatten om tittförbud. Vem bestämmer vad som är pornografiskt? Är det nakenheten, eller syftet med bilden, eller är det något annat som är svårt att ta på som händer inne i betraktaren? När blir det porr för dig?

Fullt påklädd, kommersiellt syfte, utan stark sexuell laddning
Calvin Klein-modell

Källa: Calvin Klein-modell

Visar lite  hud, kommersiellt syfte, utan stark sexuell laddning
Bild från Women Fashion and Lifestyle

Källa: Bild från Women Fashion and Lifestyle

Visar lite mer hud, kommersiellt syfte, med viss sexuell laddning
Bild från stylehive

Källa: Bild från stylehive

Påklädd, erotiskt syfte
Bild från Photobucket

Källa: Bild från Photobucket

Visar mer hud, erotiskt syfte
Bild från Photobucket

Källa: Bild från Photobucket

Visar mycket hud, kommersiellt syfte, utan stark sexuell laddning
Bild från Surfshot

Källa: Bild från Surfshot

Visar mycket hud, kommersiellt syfte, med viss sexuell laddning
Advertising wallpaper från Valisere

Källa: Advertising wallpaper från Valisere

Visar mycket hud, erotiskt syfte
Bild från Slitz

Källa: Bild från Slitz

Naket, kommersiellt syfte
Bild från Brasiliansk alkoholreklam - Cabana

Källa: Bild från Brasiliansk alkoholreklam – Cabana

Naket, erotiskt syfte
Bild från programmer-art.org

Källa: Bild från programmer-art.org

Naket, ”porrestetik”
Bild från Penthouse

Källa: Bild från Penthouse

När blir det porr för dig?

8 svar på ”Skönhet sitter i betraktarens öga – porr likaså”

 1. Det ligger nog även litet i betraktarens mognad. När jag var tretton-fjorton år hade vilken som helst av dina exempel kunnat få mig att imitera en Disney-figur, komplett med utstående ögon, tunga som en röd slips och rökmoln ur öronen. I dagens läge är svaret att knappt någon av bilderna får mig att höja ett ögonbryn (eller något annat), må vara att de är utsökt vackra…

 2. @Osservatore – När man säger att skönhet ligger i betraktarens öga så menar man ju just att det är den egna tolkningen och förståelsen som avgör hur man ser något t ex skönhet, i det här fallet porr. Mognaden och ens erfarenheter är en del av denna tolkning och förståelse. Så visst självklart är t ex ålder (sexualdrift;-)) och tidigare konsumtion av nakenbilder (hur förhärdad man har blivit) en viktig del i hur vi tolkar t ex bilderna ovan. Detta är ju faktiskt en stor del av min poäng.

  @Alla andra – syftet med inlägget var faktiskt inte bara att slå in en öppen dörr eller göra en poäng. Jag är nyfiken på era svar. När blir det porr för er?

 3. Eftersom du är nyfiken på våra synpunkter kan jag säga att jag inte nödvändigtvis tycker att bilden från photobucket skulle ha ett ”erotiskt syfte” utan tycker den ser mer konstnärlig/estetisk ut.

  Det är nog svårt att säga när det blir porr, men de jag tycker är mest eggande är den andra respektive sjätte bilden, och de är ju enligt ditt klassificeringssystem ”utan stark sexuell laddning”. Så det visar ju lite grann att det inte bara har att göra med hur mycket hud man visar eller vilken position man antar.

 4. Personligen är det nog ingen av bilderna som riktigt eggar. De som kommer närmast är de från photobucket och programmer-art. Ännu ett bevis på hur otroligt subjektivt det är.

 5. @Mattias – Märkningen av bilderna är ju naturligtvis en oerhört subjektiv fråga. Vad som är mycket eller lite kläder, kommersiellt eller inte, erotiskt laddat eller inte är ju subjektiva bedömningar. Jag gjorde märkningen just för att det skulle bli tydligt. Vad jag däremot tror att vi alla kan vara överens om är att bilderna är olika sexuellt laddade.

  En annan aspekt är defintionen av porr. Jag sätter inte likhetstecken mellan porr och sexuell gnista, snarare tvärtom. Porr för mig är det som många tycker är porr, inte det jag tänder på. Om jag själv skulle klassificera bilderna i dessa termer så skulle jag säga att bild två och nio är mest eggande, medan bild åtta och elva känns porrigast.

  Men det är ju möjligt att det är avsändarna som påverkar mig, vem vet.

 6. Jag skulle svara att alla de bilderna kan vara porr elelr inte vara porr för samma person.

  Det beror på tillfälle och sinnesstämning och sammanhang.
  Detta är änny ett problem med all lagstiftning om porr porr/erotik/konstnärligt bild är subjektivt inte bara mellan olika personer utan även mellan olika situationer/tidpunkter för samma person.

  TEX om vi tar den översta bilden och följer upp den med en bildserie där kvinnan tar av sig kläderna så är helt plötsligt den första bildens sexuella laddning väldigt hög.

  .-= christoffers senaste blog ..Piratpartiet Matte och komunala val. =-.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.