Var ställer man sig i kö?

När vi inte hämtar våra sociala innovationer från USA, hämtar vi dem från England. Tänk beatlesfrisyrer, punk och nya moderaterna (jmf new labour). Därför ser jag med tillförsikt fram emot att vi även kommer importera det senaste från England — sin bins.

Som blivande tonåringsförälder kan jag knappt bärga mig. Tänk att slippa lägga ut pengar på en egen övervakningsapparat för de små liven. Statligt subventionerad social kontroll, vart ansöker man?

Med kameraövervakning dygnet runt i hemmets alla vrår och hembesök av offentligt tillhandahållna ordningsmän så slipper jag oroa mig för att mina lättledda söner dras in i antisocialt beteende av kompisar eller bekanta.

Mina killar kan växa upp till nyttiga samhällsmedborgare som inte för oljud, super, överger bilar, snattar, tigger, vandaliserar, går och driver, skräpar ner, röker på, hotar folk, stampar på spårvagnen eller spottar. (Tack till Jan Lindgren för den fullständiga listan.)

Själv har jag gett upp på förhand inför det omöjliga i uppgiften att uppfostra dem. Därför vore det så skönt om våra statsmakter följde sina likar i Storbrittanien och tänkte på barnen.

Eftersom jag är liberal så tänker jag mig det som ett offentligt betalt men privat organiserat tjänsteutbud. Kostnaden kan hållas ner om vi släpper ordningsentreprenörerna fria. Jag kan se reklamkampanjen: Är du säker på att dina barn äter gröt till frukost?

Vi måste naturligtvis vara noga med att tillsammans skapa en nationell definition av antisocialt beteende. Det handlar om vilket samhälle vi vill ha. Detta kan inte lämnas åt individens godtycke. Barnen är allas vår framtid och vi behöver gemensamma normer för vilka beteenden som inte är acceptabla. Det är endast så vi kan få till stånd en beteendeförändring.

Alla som argumenterar mot det nya sköna övervakningssamhället har helt enkelt inte förstått vilka fantastiska möjligheter som nu ges.

7 svar på ”Var ställer man sig i kö?”

  1. Det som verkligen skakade mig var den 87-årige mannen som förbjudits att vara sarkastisk mot sina grannar.

    Förbud mot sarkasm…

    Fan, jag skulle få gå med ständig munkavle.

  2. Att argumentera emot det sköna nya övervakningssamhället är såklart antisocialt beteende, och ska därför korrigeras. Om man protesterar har man ju rimligtvis inte förstått statens goda vilja och måste därför utbildas! Så kväser man opposition. Övervakning är frihet!

  3. Och där står då företrädare för samhället och undrar varför självmordsstatistiken är hög och varför ungdomar ”ställer” till så mycket. Inget att säga till om och resten förbjuder samhället, säger jag. Herregud vaför leva egentligen? Urrk, nu blev jag deppad av min egen postning. Bäst att läsa om detta stycke lysande satir 🙂

  4. Har hört någon säga att förtroende är bra, men kontroll är bättre… Kanske ligger något i det:P

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.