Agenda har sparat bort hjärnan

Eftersom jag arbetar med att förbereda samtal på scen – intervjuer, debatter, panelsamtal, soffsamtal – så känner jag igen ett hafsverk när jag ser det.

Att skapa ett bra till synes orepeterat samtal är en svår konst. Det handlar inte bara om att ha en skicklig programledare/moderator. Det handlar om att ett team gör ett bra arbete. Det krävs research. Det krävs att man förbereder deltagarna på vad de kan förvänta sig och vad man vill ha ut av samtalet. Det krävs ett välskrivet frågemanus med valmöjligheter och följdfrågor för progamledaren för att styra samtalet dit uppdragsgivaren, dvs publiken, har mst nytta och glädje av det.

För att lyckas med detta behöver man producenter, redaktör, resaerchers och manusförfattare. Ibland dubblerar man över flera av dessa roller. Jag har jobbat med allihop i olika sammanhang.

Jag är inte säker på att Agenda hade någon sådan förberedelse inför gårdagens debatt mellan Gudrun Schyman, Christian Engström och Sven-Olof Sällström. Det verkade inte så. Det verkade om de sparat bort hela hjärnan i produktionsteamet och lämnat programledare och kameramän att klara sig bäst de gitter — på uppstuds.

Dåligt SVT!

Vem vann debatten då? Ingen, det blev ingen, men Gudrun Schyman som tycks klara sig vad som än händer förlorade minst.

EDIT: Länk till programmet, döm själva!

4 svar på ”Agenda har sparat bort hjärnan”

 1. http://svt.se/2.101883/1.1353551

  ”21:15 Agenda
  Del 17 av 19. Toppnamnen för de tre största småpartierna i EU-parlamentsvalet kommer till studion: Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ, Christian Engström, Piratpartiet och Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraterna. Alla vill in, men har de någon chans? […]”

  Okej, nu är jag förbannad och besviken!

  Först får SVT med rätta en massa skit för sin tidigare valdebatt. Dels för att man inte tog upp EUfrågor när man annonserat EUdebatt. Dels för att man inte över huvud taget bjudit in de små partierna och uppstickarna. Särskillt illa var det om man betänker att ”public service” kan tyckas borde ha givit utrymme för alla vinklar.

  Så… SVT tar revanch. Man ska visst ge EU och småpartierna några menuter i rutan. Den här gången får det bli i Agenda. Alltså ett program med sammanlagt mindre än hälften av den programtid som valdebatten fick i rutan.

  Men nu får småpartierna i Agenda bara halva programtiden för första halvan av Agenda går till något helt annat och orelaterat ämne.

  När det väl blir dags för småparitiernas halva av programtiden så…
  vänder man sig istället till en moderat och en sosse som frågas ut om hur det ser ut i europaparlamentet. Hur det gått för sossar och moderater där nere i Bryssel frågar man sig.

  när hälften av andra hälften av programtiden har gått traskar man bort till ett sista litet bord där Gudrun (F!) och Christian (PP) får trängas på var sin sida om den enorm kostymkillen Sven-Olof från Sverigedemokraterna (SD).

  Och vad händer då? Jo, nu hetsar man dessa tre repressentater emot varandra om rimligheten i deras respektive tjärnfrågor. Och dom sista minutrarna programtid rinner iväg…

  Vad i H****** håller SVT på med?! Det här liknar ju en politisk kupp. Likt rena hämnden för den kritik man riktat mot dom tidigare!

  Till råga på allt så är Christian så nervös att han inte får orden ur sig och läspar mer än någonsinn… I skuggan av den enorma SD-killen brevid sig framstår Christian (och PP) bara som ynklig och osäker…

  När Christian sedan får mål i mun så ger han sig i luven på SD om vilka likheter de kan tänkas ha mellan sig och vem som tyckt vad om FRA. Samtidigt sitter Gudrun och stojjar för sig själv om att medborgarrätt på nätet säkert är bra men att det då även borde gälla för kvinnor – som om någon hade påstått något annat!

  Och så är programtiden slut… och den ända som vunnit någonting är möjligen SVT som tydligt och klart förmedlat vad man tycker politiska uppstickare.

  PP behövde värkligen inte det här… förnedrande. Och det är väldigt illa eftersom det är hög tid att någon lyckas ställa sig upp för medborgarrätten innan det går åt skogen med den saken i den här delen av världen…

 2. @Eric – kunde inte hålla med mer. Men jag tyckt programmet var för kass för att ge det tiden att referera och recensera det.

  Tack för referatet!

 3. Vem som gjorde bort sig kan man ju fråga sig. Att det inte finns någon skillnad mellan M och S, som båda är lika svenskfientliga, och att PP är ett oansvarigt och politiskt korrekt parti enfrågeparti, som lyfts fram av etablissemanget som ett nytt JL, samt att FI är ett vänsterextremt och manshatande parti är ju inga nyheter. Sven-Olof Sällström framstod som den ende som tar ansvar och står på det svenska folkets och de svenska löntagarnas sida.

  Jag har redan röstat på Sverigedemokraterna i EU-valet. Partitestet hos (http://www.euprofiler.eu) är bäst. SD kommer att gå kraftigt framåt! Var så säker. Ge oss Sverige tillbaka! Med SD:s EU-politik slipper vi också FRA, IPRED och liknande integritetskränkande lagar. Två flugor i en smäll!

 4. @Anders – Bra att du röstar. Jag skulle vara gladare om du röstade på något sim jag uppfattade som ett demokratiskt alternativ. Vad gäller din analys av övriga partier ovan håller jag som du förstår inte med dig. Svenskfientlig registrerar inte ens på min skala över politiskt intressanta egenskaper hos ett parti.

  Jag är nyfiken: Hur ska SD:s hjälpa oss att slippa FRA, när de är för signalspaning? Vilket Sverige är det vi ska få tillbaka och från vem?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.