Wanjas vandel

dagens politiska skandal, för vi måste ju ha en om dagen, är att Wanja Lundby-Wedin låter sin man följa med till Italien på tjänstresa.

Det finns minst tre aspekter på detta — skandalhungern hos media och bloggosfär, det skatterättsliga regelverket och den svenska skatteideologin.

###Skandalhungern
Politiska journalister i gammelmedia verkar tro att elefantjakt är deras berättigande. Visst kan man nödtorftig redovisa om politiska beslut och opinionssiffror, eventuellt kan man också ta fram vad politikerna tycker i sakfrågorna. Men övertiden börjar ticka först när någon verkar ha gjort bort sig. Då letar man under varje sten efter mer snaskigheter. Skattespekulationer, snusk och kreditkortsslippar yr i luften.

Gud vad kul att fälla en elefant!

Det blir dessutom snabbt partipolitiserat.Man försvarar de sina och dömer ut motståndarna. Detta gäller även bland blogskribenter så klart.

###Skatterätten

Både Mary på Minamoderatakarameller och Erik Laakso är inne på den rättsliga sidan av saken. För att det ska vara en skandal i rättslig mening vill de ju till att tydliggöra vari skattefusket består. Tidningarnas skriverier är sällsynt tomma på info påpekar Erik. Mary konstaterar att det eventuella brottet inte fullbordas förrän i nästa års deklaration.

Men som jag skrivit tidigare skapar tidningarna gärna brottslingar på egen hand – utan domstolars eller andra rättsvårdande instansers inblandning.

Det är inte det lättaste att hänga med i regelsystemen heller. Expressens journalist har i alla fall inte förstått för då skulle detta citatet se annorlunda ut:

>Bjarne Sjökvist ger ett exempel – om han åker på tjänsteresa där hans fru följer med och de bor på ett hotellrum som kostar 1000 kronor ska Bjarne betala 250 kronor själv för rummet. Den summan blir sedan en skattepliktig förmån.
>– Det är ganska ovanligt att man inte känner till den här regeln.

Ska Bjarne både betala för rummet och förmånsbeskattas för det. Det verkar väl lite orimligt. Om det svenska skattereglernas transparens och rimlighet kan mycket sägas, men det spar jag till en annan dag.

###Skatteideologin

Vi har ett skattesystem byggt på avundsjuka. Erik Laakso är inne på avundsjuka i posten jag länkade till ovan.

>Dagens huvudnyhet hos tidningen Expressen (med kopia på DN) handlar återigen om Wanja Lundby-Wedin. Självklart är ingångsvinkeln den indignerade kvällspressens lockrop till en avundsjuka som råder i vårt land. Det hade inte blivit någon artikel om resmålet varit Mjölby om man säger så. Men nu gick resan, en årlig sådan, till LO-ägda semesterbyn Riva del Sole i Toscana, Italien och då tar det förstås hus i det svenska helsiket.

Men jag vill gå längre än Erik. Det är inte bara att svenska folket är missunnsamma mot dem som har det bra. Det tillhör en samhällelig överideologi att vara missunnsam på detta sätt. Det har underblåst av folk i ledande ställning i decennier. Och inte minst, vårt skattesystem är byggt på denna ideologi.

Varför är det förmånen som ska beskattas? Varför är det inte den reella kostnaden för arbetsgivaren? Om jag har en mobiltelefon med flatrate-abbonnemang så utgör det ingen merkostnad för arbetsgivaren att den används till privatsamtal, men dessa ska ändå förmånsbeskattas. Om jag har en tjänstebil så förmånsbeskattas jag inte för det faktiska privata nyttjandet utan för dess existens. Om jag tar med mig frun på tjänsteresan så beskattas vi, varför beskattas inte förmånen att slippa frun i de fall hon inte är med, kan man fråga sig.

Om vi alla, inklusive skattemyndigheten hade mer av Kjellbergs inställning så skulle tidningarna måhända få till färre skandallöpsedlar, men jag tror vi skulle bli ett lyckligare och mindre missunnsamt folk:

>Under förutsättning att det bara handlar om själva hotellrummet som Wanja Lundby-Wedin har låtit sin man få bo i till samma kostnad som om hon skulle vara där själv så tycker jag inte att dagens DN-nyhet är annat än trams.
>
>Om det skulle dölja sig även bekostade flygstolar och andra delar i det hela så blir saken en annan. Men inte annars.
>
>Visst, det är säkert så att det rent strikt ska förmånsbeskattas. Men låt oss fokusera på allvarliga saker istället för att till varje pris försöka hitta fel för sakens skull.

Och framförallt så skulle sånt här larv tillåtas stjäla uppmärksamhet från att det pågår en valrörelse här i landet. Två veckor kvar. Gå och rösta, europapolitik är också politik!

8 svar på ”Wanjas vandel”

 1. Den stora frågan är givetvis. Varför har Ellos en semesterby i Toscana. Men javisst varför skall man betala för sin partner om de inkvarteras i samma rum som en själv. Vari består förmånen ? Man tvingas arbeta på en plats långt hemifrån, betalar flyg för att få vara tillsammans med sin partner och sedan skall man betala för att man tvingas sova i ett dubbelrum. Helt galet… Gå och rösta, europapolitik är också politik!
  -Fast inte så mycket, inte så spännade, inte så kul…
  – Äh förresten skit i det…..

 2. Göran, det här är inte första gången du reder ut något på ett väldigt läsvärt sätt. Du har så rätt i det du skriver. Jag har gått från slentrianläsare av den här bloggen till återkommande läsare.

  Charlottes senaste blogginlägg.. Dagens utflykt till Münster

 3. Jag tycker det är skandal nog att LO har köpt en semesteranläggning med våra fackavgiftspengar – dit skandalomsusade sossar och fackpampar flyr!!!!

  Det är ju bisarrt!!! Sjukt!!!

 4. Det blir feltolkning när 500=250+250, fel på exemplet!
  Rummet kostar 1000 kronor för två personer, det blir 500 kronor för var och en.Den ena femhundringen blir resekostnader för tjänsteresa, den andra femhundringen betalas 250 och resterande 250 ska tas som förmån(250+250)!!

 5. @Maria – Nu gjorde du mig bara ännu mer förvirrad. Som jag ser det så borde man ju antingen betala 500 spänn själv eller förmånsbeskattas för 500 kronor. Varför detta konstiga mellanting?

 6. @Göran:

  Det är ingen idé att försöka förstå. Det enda sättet att få veta exakt vad som gäller är att ge 17 i att deklarera. Då tar det inte så lång tid innan man får en bunt papper där man får reda på allt, ner till minsta detalj.

  Visserligen kostar det då ett saftigt skattetillägg, men det brukar ändå bli billigare än att anlita en skattejurist, som ändå bara går efter vad lagen säger. Skattias direktiv övertrumfar ju, som alla vet, ändå alla lagar och förordningar.

  Björn Feltens senaste blogginlägg.. Piratpartiet vs. gammelpartierna, Kap. XXIV

 7. Vårat skattesystem är lite som Göteborgs trafiksituation varit i många år (de försöker bygga bort det nu): Ett lapptäcke som försöker dölja att det en gång inrättats för vänstertrafik.

  Det saknas transparens, det saknas ofta rimlighet, det bygger på avundsjukan som institutionaliserad konstform.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.