Om gnällande pirater

Man kan tycka att Piratpartiet säger surt sa räven om en rönnbären, när ledande företrädare klagar över att partiet inte fick vara med i kvällens debatt. Kent Persson tycker att partiet gnäller:

>För övrigt notetar jag att Piratpartiet gnäller att de inte får vara med i en debatt som handlar om inrikespolitik. Dessutom blir den än märkligare att de vill vara med i debatter. De har ju ingen uppfattning i alla dessa frågor som debatter handlar om, så vad skulle deras roll bli. Att vara statist eller?

Vad Kent möjligen missat, som hans partiledare uppmärksammat, är att kvällens debatt var menad att handla om Europapolitik som en del i valrörelsen inför EU-parlamentsvalet den 7 juni. Det förefaller naturligt med tanke på att detta val är om ett par veckor och nästa riksdagsval om över ett år.

Men struntsamma. Låt os inte klyva hår. Jag kan själv tycka att Piratpartiets vara eller inte vara i denna debatt är en tämligen sekundär fråga. Åtminstone vid sidan av att SVT tycker att det är lämpligt att ordna inrikespolitiska debatter mitt under brinnande Europavalrörelse. Ja tycker en debatt mellan de som toppar listorna för de partier som sittar i EU-parlamenetet hade varit en vettigare användning av SVT:s sändningstid och tittarnas eventuella engagemang för politiska frågor på.

Junilistan borde självklart fått plats. Sen kunde man diskuterat möjligheten att ta in övriga partier med rimliga chanser att utmana om mandaten – PP, F!, SD.

Om vi för ett ögonblick lämnar kvällens debatt och ser på frågan från lite högre höjd, så borde väl även företrädare för de etablerade partierna (förutsatt att de är demokrater) hålla med om att utlåsningseffekter mot nya demokratiska rörelser är olyckliga.

Vi har 4%-spärr, vi har partistöd baserat på representation sen tidigare val, vi har betalda valsedlar inklusive distribution… Hur mycket handikapp vill de regerande mästarna ha för att vara säkra på att behålla sin titel?

Det är kanske mot den bakgrunden man ska förstå irritationen hos nya aktörer när media också behandlar dem styvmoderligt. Det hände Miljöpartiet. Det hände Kristdemokraterna. Det hände Ny demokrati. Det hände Junilistan. Nu händer det Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Piratpartiet.

Är det demokratiskt?

6 svar på ”Om gnällande pirater”

 1. Så här efteråt behöver inte PP vara ledsna över 2min EU valsfrågor.
  Med lite fantasi så kan man räkna ut varför inget ”utanför parti” får vara med. Att ta med Feministiskt initiativ och Piratpartiet. Sen strunta i Sverigedemokraterna skulle göra dom till än större martyrer.

  Jonass senaste blogginlägg.. De riktigt riktiga skandalerna

 2. Göran, jag håller med dig i resonemangen om att SVT borde ha haft en EU-debatt. Jag missade försnacket inför debatten, så jag kommenterade detta i min blogg efter vad debatten blev, en inrikesdebatt och jag har fortfarande svårt att se att PP skulle haft plats där.

  Dock borde som sagt SVT kört en EU-debatt inför valet i juni. Vilka ska då få vara med då? De som sitter i parlamentet eller än fler. Det är ett beslut som publicisten får ta, men det är ju inte helt enkelt att dra gränsen. Ska Fi och SD också vara med om PP ska vara med?

  Kent Perssons senaste blogginlägg.. Reinfeldt dominerade i partiledardebatten!

 3. @Kent – Jag håller med dig om att det är ett publicistiskt beslut och jag håller med dig om att det inte är självklart. Junilistan ska som innehavare av ett mandat självklart vara med enligt mig. Men hur man ska gör med de andra ”småpartierna” som vill in är en delikat fråga. Jag har också en känsla av att den blir än mer delikat av rädslan för att ”rumsrenifiera” SD.

  Jag persponligen tycker att man borde lägga ner alla dessa utfrysningstankar mot icke demokratiska rörelser. Dren demokratiska netoden är att möta dem och slå dem i öppen debatt. Det betyder att jag tycker alla kan få vara med – bara de fysiskt får plats runt bordet och i tidsschemat.

 4. Göran, absolut så är det! Icke demokratiska rörelser ska bemötas med debatt och användandet av demokratins verktyg. Det är det enda sättet.

  Jag tror SVT och annan media har jättejobbigt nu hur det ska hantera ”uppstickarna”. Det är inte helt enkelt, för var drar man gränsen. Opinionsmätningar, partiprogram eller annan faktor? Vi vet ju oxå att opinionsmätningarna är väldigt osäkra, så… ja jag har inget bra svar. Tur att man inte jobbar på TV 🙂

  Kent Perssons senaste blogginlägg.. Det är om detta EU-valrörelsen handlar om

 5. Hej!

  Jag håller med om att nya partier behandlas styvmoderligt, men Ny Demokrati är faktiskt ett undantag. Ny Demokrati startades faktiskt AV medierna. Innan Ny Demokrati fanns så gjorde Bert Karlsson ett utspel om matpriserna (för att han ville starta mataffär på Skara sommarland) och fick frågan i tidning om vem han ville se som statsminister. Han svarade Ian Wachtmeister. De kände inte varandra, men efter några dagar frågade en journalist dem om de inte skulle starta ett parti ihop. De tog kontakt med varandra och beslutade att göra det som en rolig grej. Mediesevrige blev som galna av glädje och bjöd in dem till TV-soffor, radioprogram, tidningarna skrev som tokiga. DN Debatt ringde upp (!) dem och bad dem skriva ihop ett valmanifest (för det hade de ju inte liksom) och de mediapuschades fram på ett sätt som aldrig har hänt i historien. När de då slutligen blev invalda så visade det sig att politiken var främslingsfientlig. medienra hade inte tidigare brytt sig om att granska deras politik i pur glädje över det populistiska och roliga att skriva om Ny Demokrati.

  Så det går inte demokratiskt till idag, när man tystar nya partier som har en reell chans att få folkets mandat, men det gick heller inte demokratiskt till med Ny Demokrati – men av motsatt anledning.

  Att debatten i gårdagens SVT Agenda (3 veckor innan EU-valet, med lågt intresse för EU) handlade om riksdagsfrågor inför valet 2010 var väl snudd på skandal… demokratin urholkas. 70 % av de lagar som Sverige har att förhålla sig till tas i EU.

  Veronica Svärds senaste blogginlägg.. Klimatsmart kräver jämställdhet!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.