Konsekvensutredningarnas förbannade snömos

Nog nu! Hör jag en politiker till säga att man borde tillsätta en konsekvensutredning i efterhand, så riskerar jag att spränga en blodåder! Mona Sahlin försökte undkomma konstaterandet att sossarna sitter mitt i smeten av integritetskränkande förslag, genom något mummel om utredning, och min hjärna kokade över.

Göran skrev om den goda viljan av Bergman, som en vittnesbörd om hur det farligaste av allt är när samhället skall ”ta hand om oss” på bekostnad av vår frihet. Jag skulle vilja lägga till att det är inte bara fråga om att upptäcka klon av järn i all bomull vi blir inlindade i, det är fråga om att upptäcka det innan man förvandlats till en kokong.

Alla som någonsin lekt leken där man rullar in varandra i en matta (inte huvudet kära ni), vet att det är bara innan man är omsluten som man kan ta sig ut. När man väl gjorts om till en vårrulle, så är det nästan omöjligt att komma loss. Det är ett djupt svek att försöka lugna oss med att skiten skall utvärderas så småningom, det är ett svek att den konsekvensutredningen inte gjorts innan man prackar på oss integritetskränkande nonsens till lagar.

Låt oss sluta hymla kära politiska fårskallar. När alla nya integritetskränkande lagar väl är på plats, så krävs det närmast ett direkt ingripande av vad Gud man nu tror på för att få bort dem. Att öppna pandoras ask är alltför lätt, att stänga den å andra sidan är en herkulisk uppgift.

4 svar på ”Konsekvensutredningarnas förbannade snömos”

 1. Förklarat alla dom här lagarna obsolita redan.
  Kvar är bara den integritets kränkande funktionen. Självklart kommer det än mer lagar när det här ”hålet” uppmärksammas. De kommer med säkerhet läggas på dom här redan obsolita lagarna. Personligen hade jag hellre diskuterat möjligheter och framtid. Än att hålla på med dom här obsolita lagarna. Som bara inkräktar på folks privatliv och tar död på integriteten. Att nästa ”generation” obsolita lagar kommer vara ett än värre intrång kan man nog utgå ifrån. Snart kommer dom positiva idéerna om hur man ska skapa en marknad också ha blivit obsolita. Antingen för att lagarna sätter stopp för dom eller att ”gratis” redan fått ta över marknaden.

  Mvh

  Jonass senaste blogginlägg.. En dator i molnet

 2. Men hej, nog måste det vara vettigt att kolla upp konsekvenserna av vad som beslutats.
  Allt kan inte förutses i förväg.

  Däremot blir man minst sagt undrande när alltför många politiker inte vill försöka ta till sig rätt uppenbara konsekvenser, som man KAN förutse i förväg.

  larsericks senaste blogginlägg.. Vem ska få vara med, del 2.

 3. (Konsekvens)utredningar är viktiga men är värdelösa när de görs av särintresse. Ett exempel är Jan Rosen (ordförande i SFU!) och som utreder upphovsrättslagen!

 4. @larserick: Ja visst skall man utvärdera om lagar får de konsekvenser man förutsåg. Borde man inte alltid göra det förresten?

  Det som gör mig förbannad är att man använder det som borde vara självklart för att komma undan att göra en vettig utvärdering innan man fattar beslut. Då blir det snömos.

  Hade frågeställningen kommit upp för ett år sedan. Om politiker kommit överens om att ta en timeout med alla integritetskränkande lagar. Om de kommit överens om att en total översyn av läget med liggande och kommande lagar borde ske innan man går vidare — då skulle de ha min respekt.

  Nu är det bara bondfångeri.

  Det är som med frasen: ”possession is nine tenth-parts of the law”, där det faktum att FRA, IPRED med flera redan är beslutade och implementerade betyder att en utvärdering inte kommer peta på dem annat än kosmetiskt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.