Den Goda Viljan

Jag vet inte om ni någonsin funderat över vad Ingmar Bergman menade med titeln Den goda viljan. Själv tolkar jag det som ett försök att fånga den sortens förtryck som sker med vårt bästa för ögonen, förtrycket som är svårast att försvara sig emot, den missriktade goda viljan.

Förtryck klätt i bruna uniformer, förtryck utfört av unga män med rakade skallar och för mycket testosteron eller den skenheliga religiösa övertygelsens förtryck är obehagligt nog. Förtryck som draperar sig i formuleringar som det bästa för alla, försvaret av vår demokrati och liknande är mycket mer inbilskt.

Hur övertygar vi människor om att det finns en klo av järn inbäddat i den bomull som våra makthavare vill linda oss i?

Jag vill inte bli skyddad mot terrorister. Jag vill inte få min upphovsrätt försvarad. Jag vill inte att polisen ska jaga organiserad brottslighet. Inte om det tillåts kosta min rätt att vara ifred med mitt och mina. Jag lever hellre i en anarkistisk skurkstat där den starkes makt råder, än jag lever i ett land där byråkratin anses ha rätt att veta allt om mig. Sen jag läste Zygmund Bauman finns det inget jag är mer rädd för än en välmenande byråkrati med för stora rättigheter.

Nu ska staten ha rätt att lagra uppgifter om alla jag har kontakt med elektroniskt. Trafikuppgifter från telefoni, mobiltelefoni och internettrafik ska lagras och finnas tillgänglig för polisutredningar. Jag skiter faktiskt i vilka massmördare ni vill fånga. Jag vägrar vara med i ert fina register. Var finns uträdesansökan?

Vad hände med den svenska rädslan för att samköra dataregister?

Just nu läggs ett pussel av lagar och tekniska bevakningsmedel över europa som när det är färdigt kommer tillåta den regering som har sådana intressen att följa medborgarnas minsta steg. Det är Stalins våta dröm vi talar om. Men våra politiker ser inget problem: Vi vill ju ingen något illa! Lyft blicken ovanför den lilla bit av byråkratin just du är ansvarig förr, lägg pusslet! Vad ser du då?

När politiker inte talar sanning är det läge att fråga sig vad som döljer sig ibland formuleringarna. (Visst det finns inga opublicerade lagrådsremisser, dokumentet bir en remiss i och med att det offentliggörs, men även ett arbetsdokument är en viljeinriktning.) Men vi kan bortse från politiska tjänstemän som svänger sig. Det finns ett dokument. Vi har sett det.

Så vad är det justitieminister Ask vill? Vill hon bara utföra det Bodström råkade starta? Vill hon förhindra de värsta effekterna av det? Eller vill hon lägga ytterligare en sten på det integritetskränkande lastiftningsbygge som pågår? Fattar hon inte? Eller hemska tanke handlar inte politik längre om att fatta kloka och bra beslut, utan bara om röstmaximerande taktik. Är datalagringsdirektivet bara något som måste gömmas så man förlorar så lite röster som möjligt i EU-valet?

Är det sista spiken i integritetskistan vi ses slås i?
När ska jag sluta känna mig som en del av en skrikig rabiat minoritet som inte klarar av att vara tyst? När ska de tysta få mål i mun?

5 svar på ”Den Goda Viljan”

 1. ”Just nu läggs ett pussel av lagar och tekniska bevakningsmedel över europa som när det är färdigt kommer tillåta den regering som har sådana intressen att följa medborgarnas minsta steg. Det är Stalins våta dröm vi talar om. Men våra politiker ser inget problem: Vi vill ju ingen något illa! Lyft blicken ovanför den lilla bit av byråkratin just du är ansvarig förr, lägg pusslet! Vad ser du då?”

  The bureaucratic machine:

  … what we have to determine is whether these are not now being succeeded by a new species of oppression, oppression exercised in the name of management.

  … the bureaucratic machine … The whole evolution of present-day society tends to develop the various forms of bureaucratic oppression and to give them a sort of autonomy in regard to capitalism as such. Simone Weil ”Oppression and Liberty”

  http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2009/05/bureaucratic-machine.html

  ”en skrikig rabiat minoritet som inte klarar av att vara tyst? När ska de tysta få mål i mun?” – http://fritt-fall.blogspot.com/2008/07/rttor-1.html

 2. ”Jag lever hellre i en anarkistisk skurkstat där den starkes makt råder, än jag lever i ett land där byråkratin anses ha rätt att veta allt om mig.”

  menar du allvar: ”en anarkistisk skurkstat där den starkes makt råder”

  det där leder ju till fascism: det där leder till att dom svagaste i samhället eller dom med avvikande åsikter trampas ned: det där leder till majoritetens förtryck av minoriteter (eftersom mobben är alltid starkare än den mobbade)

  *

  en anarkistisk stat där endräkt och hederlighet och upplyst förnuft råder: ett utopia – det hade låtit det

  men ”skurkstat” och ”den starkes rätt”: det är kanske ironier?

  *

  ”ett land där byråkratin anses ha rätt att veta allt om mig”: det låter inte heller lajban

  men byråkratin är något man kan hantera: genom solidariska gärningar och medbestämmande: staten: det är vi

  den starkes rätt däremot: den får inte äga: det har byggts samhällen på sådant förut och då pratar vi just om dom brunskjortor du just före dissar

  kunskap: utbildning: samtal: kommunikation: upplysning: solidaritet – that’s the way um uh aha that’s the way um uh aha: tillvaron som en macka med mjukost: vänlig och fiberrik

  embryos senaste blogginlägg.. embryo goes konstfakc

 3. @embryo – Jag vet inte om jag orkar och hinner med en till lång diskussion som bygger på att vi inte har samma uppfattning om ords valörer.

  Missförstå mig inte. Ords valörer och samtal kring ords valörer är viktigt.

  Men jag har mycket att stå i nu i livet utanför bloggarna och är väldigt trött och sliten.

  Nåväl:

  Ett kort svar! Jag ser möjligheten att sluta sig samman och bygga civilisation i “en anarkistisk skurkstat där den starkes makt råder”. Så har skett upprepade gånger genom historien. I USA:s västra stater under expansionen. Där staten och ivilisationen expanderade långsammare än människorna migrerade. I Australiens outback. I vårt eget Norden på medeltiden.

  Jag ser en mycket svagare möjlighet att välta ett totalitärt övervakningssamhälle. Visst har det också skett i historien, men det är en process jag verkligen inte skulle vilja vara en del av.

  Staten är inte vi! Den försöker bara slå i oss det för att kontrollera oss. Samhället det är vi. Staten är det sätt vi valt att organisera detta samhälle. När väl den statliga byråkratin är på plats slutar vi vara en del av den och blir istället klienter för byråkraterna att processa.

 4. obsalut: inga longörer

  ett kort-kort svar på ett kort svar:

  ja hur the west was won vet vi ju: den byggdes på indianernas ben och slavarnas skallar

  än värre i australien: aboriginerna är en av de urbefolkningar som allra hårdast har fått uppleva ”den starkes rätt”

  majoritetens förtryck av minoriteter m a o

  det är lååångt kvar till utopia: och/men det kommer att byggas av en sak: solidaritet

  embryos senaste blogginlägg.. embryo goes konstfakc

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.