Diesens från klarhet till klarhet

Häromdagen skrev jag om professorerna Christian och Eva Diesen och deras inblandning i EU-rapporten om våldtäkter:

>Det kan vara så att dessa rader är skrivna av professorerna Christian Diesen & Eva Diesen som står upptagna som project partners i rapportens huvud. Vem det än är som skrivit dem, så har denna person tillåtit sig att använda data från undersökningen till att fritt koka i hop en egen tolkning av vad studien säger om anmälningfrekvensen i olika länder visavi hur vanligt brottet kan tänkas vara. Tots att detta legat utanför ramen för vad undersökningen och datat skulle och kan svara på.
>
>Denna person har dessutom valt att rubricera detta underdokument riktad till svenska läsare Sammanfattning på svenska. Det är det inte. Det är ett förtäckt inlägg i den svenska sexualpolitiska debatten med förment stöd av EU. Dålig stil helt enkelt, på vanlig svenska. Jag tänker inte ens gå in på hur tendensiösa och utan grund i datat resonemangen ovan är.
>
>(…)
>
>Till skillnad från Diesen så tror jag inte att skillnader i anmälningsfrekvens med nödvändighet beror på skillnader i antalet fall. I så fall skulle vi vara tvungna att acceptera att vi haft en dramatisk ökning av mängden våldtäkter i Sverige under de senaste tjugo åren. Mycket tyder ju på att den förklaring vi kan tänkas behöva söka till att Sverige har fyra gånger så många våldtäktsanmälningar som vissa jämförbara länder står att finna i den förda politiken under dessa år då ökningen skett främst på 90-talet och 00-talet.
>
>Men allvarligt talat var det inte just det här som gjorde att vi tyckte oss behöva reformera våldtäktslagstiftning, bredda våldtäktsbegrepp och sänka beviskrav. Var det inte för att det skulle bli färre våldtäkter som dolde sig bland mörkertalen och på sikt fler fällda våldtäktsmän.

Jag ska inte orda mer om detta. Ja vill bara uppmärksamma läsaren på att Diesens nu är i farten igen.

>Våldtäktsanmälningarna ökar för varje år, men det gör inte åtalen. Nu kräver två forskare att lagen ändras så att mannen måste kunna visa att han har fått kvinnans samtycke.

Till grund för detta ligger samma påstående att ökningen av anmälningar motsvaras av en faktisk ökning av antalet begångna brott. Det är svårt för mig som inte sett deras studie att avgöra hur bra de har på fötterna här, men när det gäller två så uppenbart ideologiskt styrda forskare så är jag av naturliga skäl skeptisk.

Att forskare ”kräver lagförslag” är förhoppningsvis bara SvD som hemfaller åt kvällstidningsrubriksättning. Men den juridiska tankegånen de ger uttryck för är befängd.

>Som lagen är utformad nu är kvinnor sexuellt tillgängliga tills de säger nej eller gör motstånd. Om lagen i stället bygger på samtyckesrekvisit så krävs inga bevis på våld eller hot. Då krävs att mannen visar att han har gjort något för att vara säker på att hon ville, säger Eva Diesen.

Detta gör alla män som haft sex med en kvinna till våldtäktsmän tills motsatsen är bevisad. Det är ovärdigt ett rättssamhälle. Det är som att alla som varit inne i en butik anses vara snattare tills de bevisat att de inte har tagit något; som att alla som var på NK den 11 september 2003 måste bevisa att de inte höll i kniven.

15 svar på ”Diesens från klarhet till klarhet”

 1. Obligatoriska skriftliga avsiktsförklaringar vore det enda rätta för att skapa tydlighet i systemet… 😛

 2. Tänkte skriva just det Tor skrev ovan 🙂

  ”att lagen ändras så att mannen måste kunna visa att han har fått kvinnans samtycke.”

  Är väldigt nyfiken på hur man ska kunna visa detta utan skriftlig dokumentation eller liknande…

  Martin a.k.a. Otygs senaste blogginlägg.. Jag börjar bli rädd

 3. Hahaha.

  Alla tantsnuskromaner hade ju fått brännas på bål om något sådant blev verklighet, alternativt inklistrat: Hans skälvande hand rörde sig mot nattduksbordet, och ur lådan drog han knullkontraktet.

  Man börjar visst bli till åren komna när man kan säga att det var femtioelfte gången jag hörde att knullkontraktet var på tapeten.

 4. Två saker.

  1. Ett knullkontrakt skulle bara göra saker värre eftersom det då tar ifrån alla parter rätten att ändra sig (iaf om man följer de som föreslår liknande sakers logik). I samma sekund som du fått en underskrift så kan man göra vad man vill.

  2. Varför är det bara kvinnor som kan våldtas? Varför ska inte kvinnor behöva bevisa att de fått samtycke från mannen?

  WysiWygs senaste blogginlägg.. “Frågor”, i brist på bättre rubrik.

 5. Tycker egentligen samtycke är ett bra kriterium, men Diesens är galna. Det är inte bara omvänd bevisbörda, de verkar även tycka övertalning (tjatsex) ska vara våldtäkt… Det är otäkt. Dom och Lejonskallen är en folkfara.

  RedLibs senaste blogginlägg.. Diesen knullar upp våldtäkt

 6. @Wysiwyg: Det var min reflektion också.

  Vad är det som säger att man inte kan ändra sig i ena riktningen eller andra? Är det meningen att man skall anklagas för avtalsbrott då om man drar sig ur? Hur kommer det påverka attityderna till sex?

  Nej det är bara för dumt.

 7. @Karin – det finns antagligen flera olika sätt att utforma en samtyckeslag. en Diesens säger ju i artikeln att de vill ha en lag där mannen ska bevisa att de försäkrat sig om samtycke. Det är detta som jag vänder mig emot, eftersom de gör varje man som haft sex i enrum med en kvinna åtalbar och möjlig att fälla för våldtäkt på kvinnans nåder. Den rättsosäkerheten kan vi helt enkelt inte inför menar jag.

  Exemplet du tar visar ju att den nuvarande lagen fungerade i det fallet, även om tingsräten var ute och reste.

 8. @Nisse
  Det där fick mig att tänka på en gammal historia:

  Det påstås att det engelska slanguttrycket FUCK egentligen är en förkortning för ”Fornicating Under Consent of the King” eller löst översatt ”Könsumgänge med Kungens samtycke”. Det lär stamma från en tid i dimmornas England då man befarade att landet skulle bli överbefolkat och att könsumgånge då endast fick ske om Kungen givit skriftlig tillåtelse. Denna skulle sättas upp på dörren så att alla visste att där minsann inte skedde några olagligheter…

  Det är garanterat en skröna men känns ganska besläktat med professorerna Diesen idéer… ;-D

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.