Bard & Wolinski – put your money where your mouth is

I en kommentar av Jakob igår till inlägget Dubbelmoral eller slarv Niklas så tipsar han om BWO:s föhållningsätt till upphovsrätten:

>BWOs sångare Martin har under våren ställt upp på upphovsrättsivrarnas artistsamlingar och uttalat sig hårt mot alla fildelare. På Facebook lägger BWO själva (eller deras skivbolag) upp TV-klipp där de själva i och för sig står för musiken, men där bild och ljud producerats av SVT resp. TV4.
>
>I början av TV4-klippet står det “rippat av Rosamannen” på en kassett. Rosamannen är en person, eller en grupp personer, som rippat mycket av det material som folk hittar via tex Pirate Bay, bara den senaste timman har Rosamannen laddat upp 40 videos enligt Pirate Bay.
>
>Frågan är om BWO laddat hem klippet med hjälp av Pirate Bay innan de laddat upp det på Facebook? http://www.facebook.com/pages/BWO/51481735877?ref=ts

Jag undrar om TV4 och SVT känner till detta. Jag vet av egen erfarenhet att de vill ha bra betalt för att licensiera användning av klipp från program de producerat. Jag drar mig också till minnes det juridiska efterspelet när APB använde ett radioinslag från SR på sin hemsida.

Nu ska vi vl inte utesluta att BWO avtalat om rättigheterna med tevebolagen. Men om de gjort det så kan man undra varför de använder en ripp från TV4-inslaget gjord av en i fildelarkretsar välkänd rippare och fildelarerosamannen. Med ett avtal med TV4 följer ju i regel även själva materialet man avtalat om.

2 sek in i TV4-inslaget ser man ”ripped by rosamannen”

Enligt min mening är det uppenbart. Firma Bard och Rolinski må vara hur kritiska som helst mot fildelningsfenomenet och i synnerhet The Pirate Bay i sina offentliga uttalanden,men hemma på kammaren så är det just dit de vänder sig när de behöver ett musik eller teveinslag.

Det skulle vara intressant om någon frågade TV4 vad de tycker om den här sortens lån. Och kanske ännu mer spännande att höra BWO-gänget syn på frågan.

5 svar på ”Bard & Wolinski – put your money where your mouth is”

  1. Briljant. Det är tveksamt om TV4 verkligen vill förknippas med Rosa mannen.

    Nåja. Risken är att Rolinski m.fl. bara tar ned klippet i fråga. Det intressanta är väl vad det säger om hur de själva jobbar, och därigenom hur orimligt deras enögda ställningstagande är.

    Man brukar säga att debatten ställer två extrema sidor mot varandra, men det är ju inte sant. Den ställer en extrem sida mot en högst moderat. Det borde ju inte minst detta klipp vara exempel på.

  2. Det är väl inre så konstigt egentligen. Bara ytterligare ett bevis på att inte ens artister som Bard förstår sig på det har med upphovsrätt. De tror att ”det är min låt alltså har jag rätt till den”. Vilket inte alls är fallet.

  3. Det kan ju också vara så att Bard helt enkelt ser sig själv som en av de där som är så COOLA att reglerna inte gäller för dem. Vanliga dödliga skall hålla sig på mattan, medan ELITEN gör som den har lust.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.