Ska vi ta och höja debattnivån tillsammans

Hos den moderate bloggaren Kent Persson hittade jag följande klokskap:

>Internet är bra och ska användas. En sak jag dock funderat på är det höga och ibland hätska tonläget som rådet. Jag är van med att debattera med politiska motståndare och gjort det i många år. Jag är tyvärr därmed lite besviken över den hårda ton som kommer fram på nätet och bloggarna. Det för inte det demokratiska samtalet framåt. Mycket av låsningarna kring Piratpartiet och oviljan att lyssna till dem beror ju på att de “skriker” åt oss och kallar alla oss som inte håller med dem för idioter. Just det sättet att argumenter kan tvärtom skrämma bort folk från politiska bloggar och politiska samtal på nätet. Låt oss se till att det inte blir så, var och en av oss bär i den delen ett ansvar.

Jag och Marcus pratade om detta häromdagen, i samband med att Anna Troberg skrev om vikten av att hålla huvudet kallt och vara trevlig efter att ha gett oss alla en tevesänd lektion i hur man gör.

Vi med lite mer erfarenhet eller om det är mer lugn och mindre ilska har alla ett ansvar att föra en hyfsad debatt, där vi upprätthåller en vis stil. Samtalstonen blir väl kategorisk och hård titt som tätt och ibland direkt elakt. Visst känns det skönt att rikta tvåla till någon som man är helt oense med, men egentligen så åstadkommer man mycket lite den vägen. Skyttegravarna grävs bara djupare.

Tro nu inte att jag tror mig vara guds bästa barn i detta avseende. Jag kommenterade Anna Trobergs inlägg med observationen att jag nog behöver börja räkna till tio innan jag trycker på publicera. Jag och Marcus använder skämtsamt Jan Guillous uttryck, publish and be damned i dessa situationer.

Jag ska försöka städa framför egen dörr. Jag hoppas att många andra i bloggosfären gör det samma. Om vi kan sänka tonläget i själva bloggtexterna så smittar detta förhoppningsvis av sig till kommentarsfälten där de värsta excesserna begås.

Det jag skulle önska av mina debattmotståndare som kunde minska mängden uppretade pirataktivister är att de slutar använda ord som tjuv och stjäla. Det är gammalt nu. Här finns inte någon politisk rörelse som vill legalisera stöld. Det vore också fint om man kunde sluta prata om gratis är gott som vår ideologiska kärna. Om en och annan debattör klarade av att hålla isär legal och illegal fildelning vore det förmodligen också bra.

I gengäld kan jag tycka att vi på vår sida borde sluta kalla folk gamla, okunniga, stenålders och korkade samtidigt som vi utgår från att de inte vet något om den tekniska sidan av frågan. Det är onödigt. Är det något annat debattknep eller ovarsamt språkbruk som retar upp antipiraterna får ni gärna berätta det i kommentarerna.

Jag tycker att det vi talar om är både så viktigt och så intressant att vi borde kunna föra diskussion där i stället för i fantasin. FRA-lagen, IPRED-lagen, EU:s telekomdirektiv, ACTA, upphovsrätt för en digital tidsålder, bibehållen ekonomi för kulturarbetare i en förändrad värld, det nya kunskapssamhället, bevakningssamhällets framväxt, privatlivets helgd… Ja ni ser!

10 svar på ”Ska vi ta och höja debattnivån tillsammans”

 1. Bra initiativ. Ytterligare ett par debattips:

  Gör det klart huruvida det är upphovsrätten i sig eller metoder för att upprätthålla dess efterlevnad som diskuteras.

  Klargör synen på upphovsrätt – bygger den på något slags naturrätt (”den som lägger ned tid och kraft på skapande har rätt att få ersättning när någon tar del av frukterna”) eller är det ett privilegium som delas ut för att skapa incitament till skapande för att det ska vara till nytta för allmänheten (ett medel till ett mål – ett nödvändigt ont)?

  Undvik falska dikotomier (”ska vi ha upphovsrätt eller ska vi inte ha det?” – för eller emot). Ingen skulle ju få för sig att debattera skattefrågor i termer av om vi ska ha kvar eller avskaffa skatten. Nyansera. Även om man inte rakt av stödjer fildelning, kan man tänka sig att stödja en mer frikostig ”fair-use” för aktiviteter som t ex. är vardagliga, amatörmässiga eller har med konst eller opinionsbildning att göra? Vad är en rimlig skyddstid?

  Var pedagogisk och lyssna in var den andra står.

 2. Jag tror att den hätska tonen ofta beror på ren frustration. Jag har läst mängder av taktfulla och välformulerade inlägg från piratsidan genom åren, men motståndarna försöker ju inte ens bemöta argumenten. De skriker bara TJYYYV för full hals och ljuger om det ena och det andra. Visst har du rätt i att skyttegravskriget inte gagnar någon sida, men ibland måste man ventilera och skälla lite.

  Jag är visserligen av den högst personliga uppfattningen att underhållningindustrin, piratjägarna och vissa etablerade kreatörer förtjänar varenda glåpord som kastas efter dem — och i vissa fall mer därtill — men jag skriver gärna under på att du har en poäng. Vi kanske borde sansa oss och försöka föra en mer konstruktiv dialog. Men det är förbannat svårt när det är som att prata med en vägg.

  Wests senaste blogginlägg.. Ett tips till vilsna kreatörer

 3. En annan sak som vi kan bli bättre på är att framhålla det vi VILL framför det vi är emot. Visst kan vi skriva att vi kämpar emot övervakningssamhället och inskränkningarna på våra rättigheter, men framhåll då att vi är för ett samhälle där tankar, åsikter och idéer kan flöda fritt och bemötas istället för att censureras. Nu täcker det exemplet in allt men jag hoppas ni förstår vad jag menar. Om vi gör det så blir tonen allmänt mer positiv. Visst är vi delvis ett missnöjesparti, men vi saknar ju faktiskt inte visioner.

 4. Om vissa kunde lägga ner sina fördomar om vad kulturskapare egentligen är vore vi en lång bit på väg mot bra samtalsklimat. Som det är nu får man som kreatör höra att en är en ”parasit”, ”arbetsskygg” eller ”idiot”.

  Allt för att man vill ha en slant för besväret man gjorde sig att ge folk lite kultur …

  Joakim Anderssons senaste blogginlägg.. Men vad med Kreativ integritet då?

 5. Jag håller med West, jag tror att man skulle kunna bli av med mycket frustration om ”de andra” bara ville sluta ljuga och stå för vad de sysslar med.

  En klassiker är juh så klart när de säger att de litar på att IFPI och gänget kommer vara ”måttfulla” i användningen av IPRED, samtidigt som de (IFPI) säger att de tänker stämma folk för att ha laddat ner ett par låtar.

  Och att sedan när man påpekar detta, och hur det har gått i övriga världen, så bara påstår de att man ljuger. suck

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.