Älskade pirater

Vi är nästan 9 000 nya pirater. När jag skriver detta passerar vi 24 000 medlemmar och det tickar på med flera nya i minuten trots att det är mitt i natten. Det är detta som Rick Falkvinge döpt till vertikalitet.

20 minuter efter att jag skrev om mitt nya partival blv jag välkomnad av partiledaren själv:

>Hjärtligt välkommen ombord! Det värmer särskilt eftersom jag följt hur du har funderat under ett längre tag.
>
>Nu bygger vi om för ett nytt samhälle där alla deltar!
>
>Rick

Det är inte bara att det var smickrande och att det gjorde mig glad. Det säger också något om vilken sorts organisation det är jag nu tillhör, alla vi 9 000 nu tillhör. Skulle ni kunna tänka er att någon annan partiledare ägnar sig åt att skriva personliga meddelanden till sina nyblivna medlemmar, nej just det.

Vad var det då som gjorde mig till pirat, jag skrev i fredags att jag skulle återkomma till det. Den utlösande faktorn var ilskan över upphovsrättslobbyns självbelåtna reaktioner på domen i fredags i kombination med en känsla av hjälplöshet. Vad hjälper det om de styrande partierna har vettigt folk om de inte lyssnar på dem.

Men ärligt talat var det nog ”an accident waiting to happen”, om inte detta hade fått mig att ändra uppfattning så hade något annat kommit.

Det handlar om är tre saker:

 1. Partiets moderna inställning till det politiska arbetet. Jag hatar byråkratiskt riffraff och långbänkar. Tycker du något – säg det! Vill du något – gör det!
 2. Partiets centrala ideal – integritetsfrågorna och möjligheten att fortsätta utveckla kunskapssamhället är två av vår tids viktigaste politiska frågor och de tycks vara bortglömda av övriga partier.
 3. Den otäcka utvecklingen vi just nu ser med FRA-lag, IPRED, ACTA, telekommdirektiv mm och känslan av att ingen tar ett grepp om hur vi kan hantera samhällets digitalisering politiskt.

Den stora stöttestenen har för mig hela tiden varit att det finns en rad andra politiska frågor där jag har starka uppfattningar och där Piratpartiet inte tar ställning. Det betyder att jag med mitt ställningstagande nu kan komma att hjälpa till att peta en regering vars ekonomiska politik och reformprogram jag till stora delar ställer upp på.

Men jag får väl helt enkelt försöka hantera det genom att vara en stolt moderat pirat!

Att jag nu är pirat är det ingen tvekan om. När jag hörde att TV4-nyheterna hade ett inslag om demonstrationen på Medborgarplatsen sprang jag till teven och sen satt jag och kokade av ilska över deras vinklade beskrivning 😉

4 svar på ”Älskade pirater”

 1. Jag är sent ute, beroende på att jag har varit ute i den analoga världen där jag arbetar och sover. Icke desto mindre vill jag naturligtvis önska dig välkommen ombord. Precis som jag en gång sa till din bloggsambo Marcus är jag mest förundrad över att det tog så lång tid. 😉

  Och det där med Rick och hans snabbhet i att välkomna folk ombord – vi är många som undrar hur fan han gör egentligen. Min teori är att han har ett sånt där jack i nacken och liksom ständigt befinner sig överallt på nätet. Det är säkert för att dölja det som han ofta bär en lila huvtröja.

  Joshua_Trees senaste blogginlägg.. Ett citat

 2. Hejsan och välkommen in i värmen, som det heter! Ser fram emot att tillsammans med dig driva på en förändring av vårt samhälle som tillåter oss att omfamna deltagarkulturen och kunskapssamhället. Välkommen till Informationsåldern. 😀

  Andreas Rönnqvists senaste blogginlägg.. Entreprenörskap & kreativitet

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.