Depp á la Dominika 2

Igår skrev jag om Dominika Peczynskis debattartikel i Aftonbladet.

Idag läser jag hos Kia Mundebo att Dominika reagerat på sin blogg över reaktionerna på hennes debattartikel.

Jag är så missförstådd! skriver hon där.

>Min insikt är att allt som kan missförstås kommer att missförstås.

>1. Jag har inte på något ställe i artikeln skrivit att arbetet är det enda sättet att snabbare tillfriskna från en depression. Jag skrev klart och tydligt att jag även går i terapi och äter antidepressiva mediciner. Självklart hade jag inte orkat jobba om jag inte samtidigt fick medicin och terapi.

>2. Många verkar anse att jag aldrig haft en ”riktig” depression, något som de, enligt dem själva då har haft. Det tycker jag nog är att sätta sig på höga hästar …

Jag hoppas verkligen jag inte tillhör de missförstående. Jag har den största respekt för det faktum att vi alla är olika och att det inte är någon som helst mening att försöka jämföra subjektiva upplevelser av lidande.

Anledningen till att jag ville komma med invändningar eller i varje fall moderera Dominikas uppfattning en smula var att en av drivkrafterna bakom många depressioner är överambition (eller duktig flicka-syndromet). Jag ville helt enkelt konstatera att man om deprimerad har rätt att inte klara av att arbeta. Alla deprimerade har inte den sortens arbete, arbetskamrater, personlighet eller vad det nu är – som krävs för att klara av det Dominika klarar av.

Det är viktigt att minnas!

Sen vill jag eftersom jag inte kan kommentera på Dominikas blogg utan att registrera mig på Hanky säga till Dominika att jag beundrar dig för mycket, bl a för att du vågar berätta om din situation i Aftonbladet. De som vågar behövs!