Bättre kräm i Firefox på XP-netbook

Jag har störts av att min Firefox 3 startar så förbaskat långsamt på netbooken. Jag valde en Asus eee901 med XP när det begav sig, mest för batterikapaciteten som faktiskt är helt suverän. Vad är det för mening att ha en superportabel om man hela tiden skall se sig omkring och leta efter ett nätuttag?

Nå jag har hittills trott att det mest beror på alla tillägg jag har i firefox, och det har väl en aning med sanningen att göra. Jag har köpt läget mest för att jag har svårt att tänka mig att klara mig utan web-developer, show-ip, ad-block och wot — samt google gears förstås, så jag slipper en seg bloggadministration.

Men häromdagen bestämde jag mig ändå för att se vilket av alla tillägg det var som segade ner burken så förbaskat. Om inte annat skulle jag vara lite bättre informerad om hur valet mellan seg burk med önskade funktioner och snabb burk såg ut.

Det visade sig att det inte var något av dem. Med alla tillägg avinstallerade gick det fortfarande enormt segt att starta upp. När FF däremot väl var startat gick det som en oljad blixt. Snacka om att jag började klia mig i huvudet, för FF utan tillägg borde starta på ett kick.

Jag började kolla av vad som fanns i profilen och att inget gått sönder, men allt såg ut precis som man kan förvänta sig att det skall göra. Till slut använde jag registeranalysverktyg för att leta fel och städa — inga problem där heller. Jag defragmenterade SSDerna, vilket kan vara bra att göra trots deras korta accesstider, om inte annat så för att minska slitage. Då upptäckte jag något skumt: ett par filer ville inte defragmenteras.

Jag bytte från XPs defragmentering till Auslogics, som är ett mycket bra och mer utvecklat komplement. Auslogic gick bet på samma filer och protesterade mot att det inte fanns nog med plats att lägga de defragmenterade filerna. Fyra gigs SSD med XP innebär att jag fått lägga en alias på programkatalogen och mina dokument till andraenheten som är långsammare. Trots det var det bara femton procent kvar av den primära SSDn. Jag måste nog göra en tiny på XPn för Microsofts platshunger är absurd.

Jag började rensa för att få några procent till att leka med, och någon halvtimmes arbete senare fanns tillräckligt med plats för en verklig defragmentering. Den fil jag ville se defragmenterad var den sqlite fil på 54 megabyte som innehåller phishing och malware url-data för FFs skydd mot sånt skräp. Den var från början i 42 fragment, en konsekvens av att den laddas ner undan för undan efter installation, och därför lagt sig på plats som fanns över.

Till slut lyckades jag i alla fall få den defragmenterad, och plötsligt lekte FF dragster. Segheten i starten var helt som bortblåst, en verklig befrielse. Nu beter den sig precis som den skall, även med mina favorittillägg installerade. Jag insåg att jag gått med det här problemet i ett halvår och trott att det har med atom-processorn att göra, medan det i själva verket var en förbaskad databasfil som bråkade.

Så för de som undrar varför FF beter sig lika segt som ett program från MS, kolla att inte någon av FFs centrala filer ligger spridd som en hagelskur över disken.

10 svar på ”Bättre kräm i Firefox på XP-netbook”

 1. Jo det är du Calandrella. Beskriv problemet så skall jag tipsa dig om hur du går tillväga. Är det en netbook eller är det en annan dator det är frågan om?

 2. För den som är intresserad http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/download

  Det är ett utmärkt litet defragmenteringsprogram som är såväl gratis som fungerande i XP och Vista. Där får man också reda på vad som inte defragmenteras, och hur många fragment det var frågan om — vilket var det som satte mig på spåret.

  Till skillnad från det inbyggda ägnar sig auslogics primärt åt samma saker som contig, det vill säga att se till att filer inte är fragmenterade, det är därför främst ett komplement. Ofta kör jag det först och en vanlig defragmentering efteråt — jag vet inte hur mycket jag vinner på det egentligen, men jag upplever att det är bäst så.

 3. Mycket intressant! Fast jag leker mest med Chrome nuförtiden. Men nog har jag upplevt oerhörd seghet i Firefox. Ska komma ihåg detta.

 4. Kunde jag få adblock och WOT i chrome, skulle den nog ta över även hos mig.

  Den fil som var fragmenterad var för övrigt urlclassifier3.sqlite Den skall vara runt 54MB, är den mer än 60MB bör den tas bort så att den kan skapas om på nytt.

  I XP hittas filen i ”användare”\ Lokala inställningar\ Application Data\ Mozilla\ Firefox\ Profiles\ ”profilnamn”
  I Vista hittar man den i ”användare”\ AppData\ Local\ Mozilla\ Firefox\ Profiles\ ”profilnamn”

  Den kan alltid tas bort om den innebär problem, men den kommer då att laddas ner igen under surf. Som sista möjlighet kan man ta bort den, defragmentera och hoppas att nästa nedladdning inte skapar lika många fragment.

  Att man skall ta bort den om den växer över 60MB beror på att den då troligen är korrupt på grund av misslyckade uppdateringar och dylikt.

 5. Det märks dock att Chrome fortfarande är beta. Ett inte försumbart antal sidor fungerar helt enkelt inte alls. Men ack så snyggt det är 🙂

 6. Den coolaste sidan av chrome är hur webbläsaren liksom tycks försvinna, så att det bara är själva sidan i sig som är intressant. Ett uttryck för den totala minimalismen när den är som bäst.

 7. Precis! Jag märkte knappt att jag använde den första gången jag provade. Det vann mig över direkt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.