Greed is Good?

Många rackar ner på Twitter – kallar de ytligt, innehållslöst och flamsigt. Folk får racka ner hur mycket de vill. Som alla mediekanaler blir det precis vad man gör det till. Man kan lika gärna hacka på tevemediet för att det skapat Färjan eller telefonen för att din svärmor/brorsa/mamma/morfar aldrig slutar prata.

För mig är Twitter en ny och spännande kunskapskälla. Tänk att 140 ord kan ge upphov till kunskap. Intelligenta människor sorterar i informationsflödet och pekar andra vidare till guldkornen. Via Twitter idag:

En intressant text om kreativitet contra vinningslystnad, som dessutom passade perfekt in i gårdagens fyllediskussion med en vänsterpartist på krogen.

Några citat ur texten (fritt översatta till svenska för att mitt resonemang nedan ska bli tydligare):

>I korthet så har vi ett ekonomiskt system som är mycket bättre på att leverera nytta och effektivitet än på att skapa värme och tillgivenhet. Besattheten vid att öka aktieägarnas behållning i företaget har förmodligen skapat autistiska företag – som ingen vare sig vill arbeta i eller köpa av.

>Genom att oförställt fullfölja en naken besatthet av vinst, skadar företag sina varumärken – och därmed i slutänden aktieägarnas tillgångar. Eller, uttryckt på ett annat sätt, problemet med all denna nakna girighet är inte girigheten i sig utan nakenheten.

Så girigheten är inte problemet, problemet är något annat. Eller för att vara tydligare:

>Som Eddie Izzard har sagt, ”Jag är inte en kapitalist, jag är en kreativist. Jag vill tjäna pengar så att jag kan skapa saker. Plötsligt så har alla dessa människor dykt upp som vill skapa saker så att de kan tjäna pengar.”

>En viktig distinktion. Vad är du?

Skapar du för att tjäna pengar, eller vill du tjäna pengar för att kunna skapa. Ytligt kan det se ut som samma sak, men under ytan finns en stor attitydskillnad:

>Givetvis är de bästa varumärkesägarna kreativister. Nike, Ford, Kellogg, Apple, Virgin blev allihop skapade av människor vars ambitioner gick långt bortom självberikande. Här finns en intressant lektion att lära. Kanske är girighet dåligt för affärerna. Det är definitivt dåligt för ett varumärke.

Jag är en kreativist som blir glad om mina idéer ger pengar. De flesta framgångsrika till synes kapitalister är det. Precis denna sida av kapitalismen var det jag försökte förklara för min vän på krogen. Många av oss liberala vill att välstånd ska skapas för att det ska komma alla (dvs även de svagaste) till del, men detta tycks obegripligt för många inom vänstern. För dem är vi bara onda. Mycket märkligt!

Fast det kan ha med retoriken att göra. Ett berömt exempel (iof fiktivt) är Gordon Gekkos berömda Greed is Good-tal ur Wall Street (som jag vägrar översätta för jag skriver inte i närheten av så bra som Oliver Stone):

>The point is, ladies and gentleman, that greed — for lack of a better word — is good.
>Greed is right.
>Greed works.

>Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit.
>Greed, in all of its forms — greed for life, for money, for love, knowledge — has marked the upward surge of mankind.

>And greed — you mark my words — will not only save Teldar Paper, but that other malfunctioning corporation called the USA.

>Thank you very much.

Jag hör detta och tänker på kreativt skapande och kreativ förstörelse. Vinningslystnad javisst, men inte omoralisk, obarmhärtig och ond vinningslystnad. Jag tänker inte på ”naken girighet” utan på mänsklighetens förmåga att lyfta sig själv upp ur misär med sin uppfinningsrikedom och vilja till förbättring.

Jag tror att killen jag talade med på krogen och många med honom hör Gordon Gekko och tänker på något helt annat. Den nakna oförställda girigheten hos löne- pensions- och fallskärmsmaximerande VD:ar. De oroliga mumlet hos de tusentals varslade i den svenska basindustrin. En arbetslös kamrats förtvivlan över att inte anses vara behövd.

Men när jag ser denna ovilja att använda vårt bästa verktyg för att lyfta de svaga upp ur misären, bara för att det berikar de starka. Då ser jag bara värdedeterminism och idioträttspatos.

2 svar på ”Greed is Good?”

  1. Det finns två sätt att se på girighet. Antingen så är det viljan och önskan att få det bra, lyckas, bli rik eller vad det kan vara av egen förtjänst. Eller så är det viljan och önskan att ha det man inte gjort sig förtjänt av, dvs att berika sig medelst fusk, stöld och bedrägerier.

    Det första är ju finemang, och det är det du pratar om (och Gekkos fräcka citat kan klassas som det också), men det andra är ju dåligt. Jag tror att den andra versionen är vad många har framför ögonen, och därför når du inte fram till killen på krogen.

    Men det är värre, för många klumpar nog ihop båda versionerna som ett men ser ändå bara den andra varianten.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.