Dagens nyheter 16 mars – en diversehandel

Det är skillnad på modala hjälpverb och modala hjälpverb; kan, bör och ska är inte samma sak. Den första satsen kanske inte alla begriper, men med det andra sättet att uttrycka det trodde jag nog att hela Sveriges vuxna befolkning var ganska överens. Trots det blir reaktionerna ivriga, våldsamma och bestämda i en enda röra, nästan som om hon redan vore dömd till fängelse, eller allra minst åtalad.

När SvD bland andra skriver att Anna Odell kan få eller riskerar fängelse så reagerar folk ungefär som de reagerade på själva händelsen. Men det är inte ens åtal än, det är bara en fråga om brottsmisstanke. Kanske dags att vila lite på hanen?

Tokmoderat är nöjd och hoppas på mer, Sosse i Landskrona tycker att det handlar om I-landsproblem,
Svensson håller ordning på hjälpverben, Germund tycker att Odell ska straffa så hårt det går,
Magnus Andersson har missförstått och tror hon redan är åtalad, LasseB återvänder till frågan om Konstfacks ansvar och Trollhare framkastar teorin att konstnärinnan i själva verket är sjuk och spelar frisk nu.

Farmorgun har läst en krönika av Kaj Schueler och reagerar starkt på hans uppdelning i ”nätet” och ”det icke-virtuella”. Vilket naturligtvis för tankarna till Jan Guillous komiska och förhoppningsvis självironiska upprepande av orden ”riktiga medier”. Farmor Gun skriver:

>När nu slavarna fått rösträtt och emellanåt äntrar parnassen för att visa att vi finns och att vi har ett liv där vi finner nöje i att länka till eller använda oss av kopior av upphovsrättsskyddade verk, då får det stora tänkarna spader. När vi dessutom börjar ifrågasätta med vilken rätt kultureliten ska få låsa in vårt kulturarv, då önskar sig Kaj Schueler en kvalificerad jurist som ny ledamot i Akademien.

Bravo Farmor!!!

Anders Widén går från författare till
poet när han uppdaterar sin larmlista. Poesi kan, ska eller borde i alla fall vara motstånd i tider av samhällsomvälvningar.

Till sist läser jag i DN att min fru ska
satsa på kärleken – inte fasaden. Så sammanfattas boken Skriet från kärnfamiljen av författarna Rebecka Edgren Aldén och Tinni Ernsjöö Rappe.

>Arbetstiteln på boken var från början ”Glad, kåt och jämställd” berättar Rebecka.
- Det är ju lite det den handlar om, vad är det som är viktigast i livet? Ett nyrenoverat kök och hemmagjord marmelad eller är det att ha en bra relation med sin man, sina barn, bra sex och ett bra jobb som man trivs med. Är inte det viktigare än fernissan hemma?

Jag återvänder till mina tankar om kvinnor som offer. Varför kunde inte boken fått heta Glad, kåt och jämställd? Och varför riktar man uppmaningen att satsa på kärleken till min fru? Vem vet det är kanske jag som behöver den mest.

Reaktioner på boken och på DN:s artikel:
Veronica Palm tycker att kampen för jämställdhet kan föras i detaljerna.
KILLING ZOE AGAIN skriver om tillbakahållen ilska och bitterhet. Hund-Dolores tycker inte författarna som till vardags arbetar på tidningarna Mama och Family Living ska uttala sig om vikten av en välputsad fasad. De är ju med och trissar upp kraven på tomtebolycka i dessa tidningar.

Men det är som vanligt när det gäller jämställdhetsfrågor. Kvinnliga bloggare diskuterar ett kvinnornas problem som det har skrivits en bok om av två kvinnor som har intervjuas av en kvinnlig journalist… Känns detta som en framkomlig väg eller ska vi börja göra något åt saken tillsammans?

Ett svar på ”Dagens nyheter 16 mars – en diversehandel”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.