Dagens inlägg, PR-gurun har talat

Dagens inlägg för min del är Erik Lakomaas gästspel hos Christian Engström. Han säger det jag tänker, men utifrån positionen som PR-människa snarare än politisk toktyckare…

Eller vad säger man om sånt här:

> Problemet för upphovsrättsindustrin är att fildelarna samtidigt är deras kunder. Att ge sig på kunderna med lagboken i handen är en beprövat usel affärsmodell eftersom kunderna då riskerar att gå någon annanstans. Om missnöje med fildelarjakten får kunderna att vardera köpa ett album mindre per år uppväger det lätt alla eventuella förluster från utebliven försäljning genom fildelning. Den som ser sina kunder som fiender blir sällan långlivad på marknaden (om man inte har staten som ägare som SJ eller SAS).

Det är helt enkelt klockrent, för det är ju deras problem. Analysen om varför är precis lika strålande:

> En förklaring till man från film- och musikindustrin försatt sig i denna situation är att man låtit frågan hanteras av piratjägarorganisationer Anti-Piratbyrån, och IFPI. För dem spelar det ingen roll om Time Warner eller BMG säljer färre skivor pga. negativ publicitet. Dessa organisationer har dessutom bara ett verktyg – stämningar – i sin verktygslåda, och då angriper man alla problem med stämningar.

Just så! Är det enda verktyg man har en luftvärnskanon, så appliceras den på allt: spikar som skall slås in, småfåglar som skiter på verandan, mygg som stör sommarfriden…. ja allt!

Konsekvenserna då?

> En domstolsprocess är inte bara ett juridiskt utan också ett kommunikativt projekt, och det kommunikativa utfallet kan vara viktigare än det juridiska. Hur många kommer exempelvis ihåg att den kvittoklippande landshövdingen Sigvard Marjasin faktiskt friades av rätten?

Slutligen så är listan med råd en femetta:

> Ett: Finn en talesperson som ser ut som ett offer (exempelvis en fattig musiker som inte har råd till hyran eftersom ingen längre köper hans skivor utan bara fildelar dem). Undvik samtidigt att anlita talespersoner som kan misstas för Cruella deVille.
>
> Två: Håll personer – exempelvis poliser som knäckt extra åt målsägaren, eller amerikanska skivbolags VD:ar – som kan förstärka bilden av de åtalade som offer så långt borta som möjligt från rampljuset.
>
> Tre: Tänk på att det är era kunder det handlar om och anpassa uppträdandet efter det. Musik- och filmindustrins framtid avgörs inte i Stockholms tingsrätt utan på marknaden. Där kommer man inte långt utan kundernas sympati.

Rättssalen är märkligt befriat från upphovsmän. Det närmaste man kommer är väl TPB-killarna, som faktiskt skapat något själva vilket många tycks glömma.

Ett svar på ”Dagens inlägg, PR-gurun har talat”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.