An offer you can’t refuse

Public Service i Sverige behöver tydligen inte följa svensk lag. Eftersom man nu kommer att kunna se hela SVTs kanalutbud via webben, så måste alla med dator tydligen ha gjort det och skall betala licens.

Det kallas negativ avtalsbildning och är förbjudet för alla utom Radiotjänst/SVT/SR — eller hur skall man annars tolka resonemanget?

Jag tycker iofs att det är utmärkt att Public Service går i frontlinjen för en utveckling som ändå ligger i tiden, men det visar i sin tur hur vansinnig själva idén med TV-licens är. Det finns enligt mig två legitima sätt att finansiera svensk Public Service-media: via skattsedeln eller via frivillig prenumeration. Antingen ligger det i allmänhetens intresse och då bör det finansieras som alla andra offentliga tjänster som ligger i allmänhetens intresse. Eller också är det ett bolag som bör stå fritt från staten, och då skall det finansieras via de kunder som vill ta del av utbudet. I så fall bör det även privatiseras.

Istället har vi ett system som bygger på att det skall finansieras via de kunder som tar del av utbudet, men utan ens ett spår av frivilligt deltagande. Det blir fel och kräver att man sätter normala lagar på undantag.

Skärpning!

4 svar på ”An offer you can’t refuse”

  1. ”Istället har vi ett system som bygger på att det skall finansieras via de kunder som tar del av utbudet, men utan ens ett spår av frivilligt deltagande.”

    Det är till och med värre. Det finansieras av alla som skulle kunna ta del av utbudet. Att man har en dator betyder inte att man någonsin går in på SVT:s sida.

    Självklart ska en public service kanal betalas med skattepengar. Om vi ska ha en så är det frågan om varför. Vi behöver inte skattefinansiera en kanal som ska visa OS, Melodifestivalen, Robinson eller andra lekar (inkl sport). Det kan kommersiell TV göra. Ska vi ha glädje av public service så ska den göra TV som är svår att finansiera komersiellt. Typ visa svenska filmer, ha djuplodande nyheter, debattprogram, granskande journalistik etc. Sån TV skattefinansierar jag gärna.

    El Rubios senaste blogginlägg.. Vad tycker du? – 3

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.