Är det detta ni kallar regeringsduglighet?

Jag börjar mer och mer luta åt att alliansen består av idel nyttiga idioter.

Möjligen med undantag för vissa undergrupper av extremt konservativa, så vilar den svenska borgerligheten på en frihetlig historia. Därför är det så förvånande att de nu står i spetsen för den allt snabbare utvecklingen mot ett modernt samhälleligt panoptikon.

Det som i debatten motiverar denna utveckling är som vanligt säkerhetspolitik och laglydnad. Det vill säga precis det som menas i det gamla citatet om den som säljer ut delar av sin frihet för lite säkerhet, och varken får eller förtjänar endera.

Det vi samtidigt ser, är ett paradigmskifte av en typ man ser ett par gånger per millennium. De av oss som inte sitter fast i vad som varit, är oroliga för att vi kommer att göra samma misstag den här gången som vi gjorde för femhundra år sedan. Den gången var det Gütenbergs tryckpress och hela frågan om informationsspridning och kontroll som var på tapeten. Man skulle med visst fog kunna påstå, att reformationen skulle ha haft farthinder om varje exemplar av de nya idéerna skulle ha fått kopieras för hand.

Det som sker nu är lika stort, kanske större. På samma sätt så är samhället helt inrättat utifrån vad som existerade innan skiftet, och precis som förra gången så kretsar huvudfrågorna kring kontroll av information och tillgång till information. Kunskap är makt, information är makt, och de som har makten vill av naturliga skäl inte avstå den.

FRA-frågan visade på hur lite den gamla makten vill förstå. Det man föreslog, och beslutade genomföra, är inte på något sätt mindre inkräktande på medborgarna än att sätta upp mikrofoner för att bugga alla miljöer där mer än en person samlas. I det läget har man naturligtvis inte möjlighet att lyssna på varje enskild konversation, men själva mikrofonen är i sig ett övergrepp.

Man kan inte äta kakan och ha den kvar. Antingen är brevhemlighet, privatliv, integritet, frihet från åsiktsregistrering och meddelarfriheten viktig, och då tullar man inte på den, eller också är den oviktig och då får man vara så snäll att klämma ur sig detta. Det är omöjligt att slå ihjäl någon bara lite, antingen gör man det eller inte.

Med IPRED, så gifter man sig med gamla modeller för hur upphovsrätt fungerar, och tillåter försvaret av dessa modeller ta vilka proportioner som helst. Upphovsrätt likställs med äganderätt, vilket är att vulgarisera innebörden. Man väljer att moralisera över förändringen istället för att fundera över vilka frågor som _verkligen_ behöver lösas.

De gamla modellerna för kreatörers inkomster är inte på något sätt bra, men kombinationen av upphovsrätt, dyr reproduktion och dyr distribution har jämnat vägen för den rådande situationen. IT-revolutionen har sedan dragit undan mattan för modellerna genom att ta bort två av de tre ben de står på.

Att reproducera eller distribuera är nu så billigt att det inte finns något existensberättigande för två tredjedelar av mellanhänderna mellan kreatör och konsument. När dessutom originalskapandet är nästan lika billigt som reproduktion och distribution, och ligger inom räckhåll för kreti och pleti – så suddas gränserna mellan kreatörer och konsumenter ut.

Detta väljer man att bortse från, vilket gör att man skapar lagar ingen kommer vilja följa. Det är dessutom lagar som kommer att bli svåra att applicera på ett sätt som är rimligt. Det påminner starkt om fenomenet voodoo-programmering, som är ett signum för den som inte förstår vad han eller hon gör.

Den nya lagen kommer antingen vara helt tandlös, förutsatt att domstolsväsendet _faktiskt gör sitt jobb_ och kräver rimlig bevisning. Eller så kommer den få följden att människor görs rättslösa, då privata aktörer kan få ut deras personuppgifter, göra husrannsakan och frysa tillgångar enbart baserat på att en DHCP-logg säger att det IP-nummer som är aktuellt, just då användes av ditt internetabbonemang. Det är ungefär lika sansat som att sätta dig i fängelse för att någon ”kanske lånat” din bil och kört ihjäl en fotgängare, eller åtminstone var det en bil av samma färg och årsmodell.

När man sedan konstaterar att man gett privata aktörer större rättigheter än svensk polis, så funderar man inte ens på om man gått för långt. Istället säger man att då är det väl naturligt att polisen får samma befogenheter.

Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser sägs det. Ju mindre man agerar utifrån principer, och ju sämre ordning man har på sina principers prioritetsordning, desto lättare är det att man hamnar på det sluttande planet. Detta är tyvärr fruset och isbelagt, så om ingen producerar broddar snabbt, så glider vi snart rakt åt helvete.

Upphovsrätten är idag det enda område där säljaren stämmer, eller hotar stämma, sina potentiella privatkunder – sunt förnuft har spolats ner i toaletten, och knappt ens när man upptäcks med händerna i kakburken så har man vett att skämmas. Det är lätt att konstatera att Beatrice Ask med flera just lagt grunden för framtida ”brottsprovokation”, där firmor specialiserar sig på honeypots och liknande för att kunna skicka ut hotbrev till så många som möjligt. Inte nog alltså att vi legaliserar utpressning, vi lägger grunden för en utpressningsindustri – är det detta Beatrice tror är den ”nya ekonomin”?

Det är dags att sätta framtidsfrågorna på kartan. De etablerade partierna är nästan absurt valhänta i frågor som rör demokrati, integritet, frihet, rättssäkerhet och framstegsvänlighet. Möjligen är jag då en aning orättvis mot miljöpartiet, men de har sina alldeles egna problem i frihetsfrågor, där en storstadsmiljömuppmentalitet tillåts köra över hela den svenska landsortens behov.

Det enda parti idag som faktiskt har siktet på andra sidan paradigmskiftet är piratpartiet. Det är tragiskt men sant. Det spelar faktiskt ingen roll längre att piratpartiet inte har några andra frågor på programmet än just upphovsrätts-, integritets-, frihets- och demokratifrågor. Eftersom dessa frågor just nu befinner sig i politisk härdsmälta, så får allt annat vänta – till och med den värsta ekonomiska krisen på ett århundrade.

(Uppdatering: la till en mening om voodoo-programmering.)

17 svar på ”Är det detta ni kallar regeringsduglighet?”

 1. Det är märkligt och otäckt.
  Allt detta som sker nu vad månne det bliva av det?
  Vi lägger grund för en totalkontroll,
  Fienden finns mitt ibland oss.

 2. Om jag skulle sätta upp en behovsbarometer på texter som behöver läsas hamnar denna text på nivå 10 på en skala som går till 10.

  Den här texten borde in på DN debatt, papperstidningen. Men där kommer den aldrig att hamna.

  Hur ska vi i bloggosfären som snurrar runt på varandras bloggar och läser vettiga saker lyckas spränga kanten för vår egen krets så att sådana här bra och koncisa sammanfattningar når utanför oss som redan är någorlunda insatta?

  Anders Widéns senaste blogginlägg.. Discoavgift och spritstopp för att rädda musikbranschen

 3. Tack för berömmet.

  Man börjar se de första tecknen på att gränserna bryts, när till exempel opassande-emma skriver i aftonblaskan.

  Tyvärr är det nog så att de vattentäta skotten läcker lite, snarare än att dörrarna öppnats.

 4. Suck, detta tusenåriga ordspråk gäller än idag.
  Och inget har vi lärt oss av vår historia. 🙁

  Att lära utan att tänka är meningslöst, att tänka utan att lära är farligt.
  (Kung Fu Tse, Kina)

 5. Om jag får tid senare idag, så skall jag göra ett försök att skriva om den för tidningsbruk.

  Om det är någon som har tips om vart jag skall skicka den, så hojta till. Använd kontaktsidan, så får jag det i mailkorgen.

 6. vad skönt att jag aldrig mer kommer att rösta i några val för att makthavarna hugger oss medborgare i ryggen gång på gång och det slutar aldrig med FRA eller Ipred eller Lissabonfördraget som vi aldrig fick yttra oss om.
  sanna mina ord det kommer fler förslag på att kontrolera massan som senare klubbas igenom i Riksdagen utan att ingen politiker förstår dessa lagar som de klubbar igenom.
  när vi har makthavare som sitter i Riksdagen och föraktar sin befolkning och fruktar sin befolkning då vill jag aldrig lägga min röst på varken en Sosse eller en Moderat eller en Folkpartist alla är av samma skrot o korn.
  dagens politiker använder teknikutvecklingen till att slå ner på folk och det är skrämmande hur långt detta skall få gå tills massan ryter ifrån o säger nu får det banne mig vara nog med all denna hets mot medborgarna.
  de som tror att Ipred är det sista övervakningslagen som klubbas i Riksdagen är naiv och verkar inte riktigt förstått vad dagens makthavare är för ena typer.
  EU är inte frihetens union det är en övervakningsunion som föraktar sina medborgare och ser sina medborgare som fiender som skall hållas kort.
  med Lissabonfördraget där vi aldrig fick yttra oss och klubbades igenom bakom våra ryggar och med FRA och nu med Ipred så börjar jag på allvar bli mörkrädd och fruktar vad våra folkvalda kommer att göra med vår Demokrati och öppna samhälle.
  det är inkompetenta galningar som sitter o trycker på knappar som de inte fattar konsekvenserna av och ger mer o mer makt åt storbolagen och det börjar mer o mer lukta 30tal eftersom på den tiden hade även bolagen oerhörd makt o alla vet hur det slutade sen.
  det är jävligt farligt när politikerna börjar tumma på våra rättigheter som Att gå storindustrins ärenden på bekostnad av personlig integritet.
  vi i Väst slår oss för bröstet o låtsas vara stolta över vår frihet och demokrati o har mage att kritisera diktaturer som tex Arabvärlden men i samma veva håller våra folkvalda bakom våra ryggar omvandla vår frihet o demokrati till just diktatur o vanligt hårtarbetande folk förstår ingenting o tror att demokrati o frihet är något man får resverat på ett silverfat.

 7. Ifall upphovsrättstalibanerna fortsätter på detta vis så kommer vi unga att överge all redan producerat kultur skyddad av de rabiata upphovsrättslagarna.

  Vem vill sitta i fängelse fyra år för att ha laddat ned Magnus Uggla eller Abba? Låt gamlingarna “njuta” av sin egen kultur och vi unga av vår egen, som vi nu håller på och skapar.

  Det vore förskräckligt för samhället i stort, och mest förskräckligt för alla befintliga kulturskapare, och intressenterna bland upphovsrättstalibanerna.

  När årtiondena har gått, är Per Gessle, Eva Dahlgren med flera glömmda och begravda.

  Med dagens teknik så är det mycket lättare än någonsin att producera kultur, och många gör redan det. Jag är fascinerad av allt som enskilda individer producerar, kvaliten är varierande, från mycket bra till mycket dåligt. Ju fler så producerar, desto större sannolikhet för att nya talanger kommer fram. De flesta som producerar har olika varianter av (cc)-licens (Creative Commons), som tillåter exemplvis fildelning.

  De flesta som producerar på detta sätt har också en “donate”-knapp på sin webb, eller annat ställe, där filerna finns tillgängliga, så vi fans kan stödja verksamheten, så de kan fortsätta med det vi uppskattar. En hel del klarar att försörja sig på de intäkterna.

  Ett bra tips att börja på är BlipTV, http://www.blip.tv

  Dennis Nilssons senaste blogginlägg.. Lanzan cócteles molotov contra la sede del PSE en Hernani

 8. Det enda sätt Bard, Eva Dahlgren, med flera kan få en spänn av mina pengar framledes, är om jag inte tillfrågas — det vill säga STIM eller skattsedeln. Deras okritiska resonemang har straffat ut dem vad mig anbelangar.

  Jag kommer för all del inte heller att konsumera deras musik etcetera illegalt. Såväl Bard som Eva Dahlgren och Per Gessle kan andas ut vad mig och fildelning anbelangar — jag tänker inte ta i dem med tång.

  Jag orkar inte ens resonera om det, för jag skulle helt enkelt känna mig kräkfärdig om jag hanterade deras alster just nu.

 9. Kapitalismen= empiriskt sant

  Brighton studie = elektroniken följer kapitalistiska principer

  Moores lag

  Empiri (och inte teori , kommunism)

  Adam Smith egenintresset (bagaren bakar det bästa brödet och det blir altruism, mervärde, förädlingsvärde i det)

  Gella-Mann böcker = anpassning (darwinismens empirism) är ju mycket högre i kapitalism

  Djuren= kapitalister (arter= onda som tex sjöelefanterna)

  20/80 principen (20% tar allt i energi och resultat, zips)

  Vilka gör resultatet?
  Ska vi följa dom 80 sas (partier, idioter, tv, böcker etc)
  I Kina det är ju kapitalisterna

  Även matematiskt sant (Epikuros).
  Moraliskt sant (empirisk psykologi).

  Ledningen= mest anpassningsbara (även intergalaktiskt sas) där kan bara en Janeways empirism (och mentala bild) vinna. Teorin (oavsett vilken) fungerar dåligt och överlevnadsvärdet är lägre

  Där vi måste vinna

  Björn, även om du för en gångs skull var nästan begriplig, så har det inte mycket med ämnet att göra. Jag skall låta det stå, för tillfället. Nästa goddag yxskaft som dyker upp, och jag låter spamfiltret äta upp alla dina kommentarer — den gör det för det mesta ändå, automatiskt, trots att jag inte bett den speciellt om att rensa bort dig.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.