Nymoralismen är den senaste flugan

Jag är inte på något sätt något slags fan av systrarna Graaf, men inte heller tycker jag speciellt illa om dem. Det enda tillfälle jag önskat dem till en rejält varmare plats var när de försökte sig på en popkarriär, vilket de gott kunnat låta bli.

När Magdalena säger att hon och Hanna inte skäms för något de gjort i offentligheten, så förstår jag vad hon menar — för sånär som på den obefintliga poptalangen, så har de gjort det de ville göra. Annika Leone håller tydligen inte med.

Fröken präktig drar snabbt upp bilder där systrarna Graaf plåtats tutte mot tutte, som om det skulle vara så farligt, och en där de leker Barbie/uppblåsbara Barbara iförda någon slags minimal björnliganutstyrsel.

Exakt varför de skall skämmas för att ha visat sig halv/helnakna i skitmesiga grabbtidningar framgår däremot inte riktigt — annat än just barbiegrejen och det incestuösa i att två systrars kroppar rör vid varandra. Men sorry Annika Leone, den grejen förstår jag inte. Än mindre begripligt blir det när en drös andra händelser/kändisar dras med i harangen.

Visst, jag tyckte nog att ”Robinson”-Robban var pinsam i blåmålat tillstånd, men mest för att han som vanligt försökte stjäla uppmärksamheten på ett mycket patetiskt och infantilt sätt. Tycker jag han skall skämmas? Ja kanske han borde skämts då, för att ha gått på myten om sig själv, men nu borde han bara garva åt saken.

Istället ser jag Annikas inlägg som en del av ett nymoralistiskt mönster. Det är nästan lite hippt att vara moralist numera. Victorianismen firar nya triumfer hundra år efter bäst-före-datum. Vi skall inte visa oss nakna, i alla fall inte om vi är hetero; sexualitet är farligt, framför allt sexualitet som inte pågår privat i sovrummet mellan stabila partners; folk skall inte söka uppmärksamhet, i alla fall inte för uppmärksamhetens egen skull. Välkomna till moral-majority-country.

3 svar på ”Nymoralismen är den senaste flugan”

 1. Jag instämmer.

  Sporadiskt läser jag Linda Rosings blogg på Hanky.se. Det slår mig varje gång vilket enormt hat hon får ta emot dagligen, oavsett vad hon gör och säger, enbart för att hon är den hon är.

  Att människor kan beté sig så, är för mig helt overkligt. Man tycker folk borde vara lite mer öppensinnade generellt, men det verkar snarast vara tvärtom. Folk hatar allt som sticker ut och mobbar kollektivt sådana människor sönder och samman.

  Vet hut! Håll käft! Och tro inte att du är något, för då jävlar kommer svensson och trakasserar dig, dina barn och allt från hur du sköter tvätten till dina klädesval.

  Det är som jag skrev tidigare, mer patetiskt än världens samlade bröstförstoringar någonsin kan bli.

 2. Jag ser inte nymoralismen som ”den senast flugan”, istället har det varit en tilltagande nymoralistisk trend sedan 80-talet (ja, jag var med på det ”frigjorda” 70-talet). Har länge väntat på en vändning, men den syns fortfarande inte till.

 3. Du har nog rätt Göran, i viss mån i alla fall.

  Men att pendeln slog tillbaka lite efter sjuttiotalet var nog väntat — sextio och sjuttiotalens frigörelse och frigjordhet omfattades inte av alla. Det är mer bekymmersamt att vi någonstans under det senaste decenniet plus några år tycks ha svängt av vägen och in i djupaste urskogen.

  Sen vad gäller Rosing och bröstförstoringar, så är det hennes ensak. Själv är jag inte mycket för grejen, eftersom jag föredrar prylar jag inte slår mig på… Men den enda syn jag tycker är rimlig är att jag ägnar mig åt det jag föredrar, så får hon ägna sig åt det hon föredrar.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.