Finnes: ett stycke borgerlig röst. – Sökes: ett parti med kandidater värda att rösta på.

Det är lika bra att få det sagt en gång för alla: Jag kommer inte att lägga min röst på någon som röstar ”ja” till FRA.

Falkvinge » Över 100 politiska karriärer tar slut på onsdag:

> Jag tror inte att alliansens riksdagsledamöter har förstått att det tryck som är på dem just nu inte tar slut på onsdag. Röd Libertarian säger observant och koncist att frågan som ställs till de individualla riksdagsledamöterna på onsdag kan förenklas till ”Vill du begå politiskt självmord (ja/nej)?”.

Jag kommer inte sosserösta, eftersom deras motstånd känns direkt skenheligt. Det var trots allt de som kläckte första FRA-förslaget. Men tro mig, jag kommer minnas vilka som anser att själva brevhemligheten är förhandlingsbar… och i den här frågan är mitt minne långt.

Till de unga som våndas vill jag säga som Henrik Oscarsson på statsvetenskapliga i Göteborg:

> Docent Henrik Oscarsson på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet anser att de riksdagsledamöter som överväger att trotsa partilinjen i onsdagens omröstning om signalspaningslagen bör följa sitt hjärta – och rösta nej.
>
> –Federley och de andra har gjort karriär på att vara lite uppstudsiga. De är körda politiskt om de röstar mot sin övertygelse, säger han.

Stå upp och visa att ni har ryggrad! Jag röstar inte på mollusker.

Intressant? Andra bloggar om: , , ,

14 svar på ”Finnes: ett stycke borgerlig röst. – Sökes: ett parti med kandidater värda att rösta på.”

 1. Avstår egentligen från att skriva om detta. Det gör andra mer och bättre men…

  Hittade följande artikel av Peter Englund som har ganska mycket egen erfarenhet:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=794574

  Citerar..

  Faran är att det blir som att tömma en hel sjö för att fiska kräftor, men bara för att upptäcka att där enbart fanns gös.

  slut citat

  Fast gös ÄR gott

 2. Marcus:
  Jag kan bara konstatera att jag delar din uppfattning. Mitt samvete är inte av gummikaraktär och jag som väljare kommer aldrig att följa någon partipiska. Punkt.

 3. Klassiskt liberala partiet ligger bra till i nästa val för mig, alternativt piratpartiet (som jag egentligen inte vill rösta på då jag inte fullt ut delar deras syn på upphovsrätt, men när alla fullständigt pissar på integritetsfrågorna, vad skall man göra?). Tyvärr lär väl ingen av dem komma över 4% (där finns istället äckelpannorna sverigedemokraterna som väl får en skjuts av FRA-idiotin).
  Men jag har hopp än. Förhoppningsvis tar några centerpartister förnuftet till fånga och sänker detta.

 4. Miljöpartiet kommer inte på fråga så länge de sitter fast vid höften med sossarna.

  Klassiskt liberala partiet skulle kunna komma ifråga, men de är ännu väl mycket på marginalen för min smak.

  Piratpartiet kan komma ifråga, även om jag som Anders inte är hundra på att det är hand i handske.

  Sittande allianspartier är jag klart tveksam till. Det beror i hög grad på vilka och hur många som har ryggrad och hur frågan hanteras framöver. Går lagen igenom så vägrar jag rösta på alliansen med mindre än att det blir ett regelrätt gräsrotsuppror.

  Jag kommer inte lägga mig på soffan, och skälet heter SD.

 5. Synen på upphovsrätt är ett resultat av piraternas syn på personlig integritet.

  Idag kan mycket kultur digitaliseras, och all privat kommunikation är digital. Det betyder att all kultur som kan digitaliseras kan skickas över privata kommunikationskanaler: email, chat, skype, ftp, etc.

  Om detta ska försöka stoppas, så är enda sättet att göra det att bevaka de privata kommunikationskanalerna. Det är priset för att behålla upphovsrätten på dagens nivå.

  Och det är också precis vad upphovsrättslobbyn strävar efter. IFPI skrev t.ex. uttryckligen i remissvaret för datalagringsdirektivet att de vill ha självständig tillgång till massövervakningsdatat.

  Rick

 6. Rick, jag är med dig vad gäller de praktiska konskekvenserna av att försöka kontrollera och stoppa kommunikation mellan privatpersoner.

  Jag är också med dig i att upphovsrätten behöver ses över, främst därför att den skyddar fel saker på fel sätt.

  Däremot är det för mig inte lika självklart att det inte också skall gå att tjäna pengar på exemplarframställning.

  Som exempel på problematiken kan jag ta några bekanta som primärt är studiomusiker med band. Deras ”produkt” är i väldigt liten grad live-spelningar utan så gott som uteslutande låtar och skivor. Deras inkomster går stadigt neråt samtidigt som deras fans bara blir fler. De har gjort ett överslag och insett att de bara får betalt för en av tio nedladdningar.

  Jag är inte säker på hur deras problem skall lösas, men det är alltid tanken på dem som bromsar mig från att gapa om att avskaffa upphovsrätten annat än mellan kommersiella aktörer och som rätt till creds.

 7. Marcus, det var tråkigt att höra att du fått för dig att vi i piratpartiet på något vis skulle vara emot att det skall gå att tjäna pengar på exemplarframställning, för det betyder att vi misslyckats med ”att nå ut med vårt budskap” för att ta till en känd politikerfloskel.

  Naturligtvis vill vi inte lägga hinder i vägen för sedvanliga marknadsekonomiska funktioner. Tvärtom! Vi vill att marknadsekonomin skall kunna råda fritt. Det vill säga att vi är motståndare till att lagstiftarna via statssanktionerade monopol försöker driva upp priserna och på så vis sätta marknadsekonomin ur spel.

  Fem år eller så kan i och för sig vara rimligt för att investerarna skall få rimlig chans att få tillbaka en rimlig utdelning på sina investeringar. Livstid plus 70 år är däremot totalt verklighetsfrämmande för oss.

  Vad gäller dina bekanta, så rekommenderar jag dem att försöka konkurrera ut gratisalternativen genom att erbjuda en bättre funktionalitet. Det är faktiskt inte svårt. Läs till exempel mitt lilla aprilskämt för idéer om hur enkelt det kan vara.

 8. @Marcus:
  Jag förstår din invändning mot De grönas äktenskap med sossarna. Man ska inte glömma att betongpartiet röstar mot FRA-lagen troligen mest pga att de hamnat i opposition.

 9. I en ideal framtid kommer upphovsrättslagen som den ser ut idag att vara helt onödig. Men det kräver att vi inte alltför hårt fastnar i ”gratis är gott”-tänkandet, för då riskerar vi att kasta ut barnet med badvattnet.

  Däremot framstår det som självklart att upphovsrätten aldrig kan övertrumfa de individuella fri- och rättigheterna, vilket gör att piratpartiet är väldigt lockande. PP är trots allt det enda parti som är totalt kompromisslöst i den frågan.

 10. Att mp sitter fast vid höften med s är nog en fråga om perspektiv. Man skulle också kunna se det som att de fått orimligt stort gehör för sina frågor jämfört med sin lilla storlek, något som pp säkert kan lära något av.

  Faktum kvarstår att mp är det av riksdagspartierna som varit mest konsekvent i sin syn på digitala frågor som patent, upphovsrätt och integritet, förutom klassiskt humanistiska saker som mänskliga rättigheter.

 11. Jag har inga problem med att mp samarbetat med s, därför att de fått gehör för sina frågor. Det jag har problem med, är att mp undan för undan glidit in i den socialdemokratiska fållan, så att de inte längre känns som ett rimligt samarbetsalternativ för NÅGRA andra än just socialdemokraterna.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.