Powerful thoughts

Från Scenariotankar kommer detta citat och hänvisningen till videoklippet:

> Larry Lessig är en person som har tänkt en del på det orimliga i dagens modell och här kan man ta del av hans tänkvärda föreläsning på TED i våras. Den är bara 18 minuter vilket faktiskt gör Lessig krispigare och tydligare än någonsin.

Larry Lessig (CEO Creative Commons) sammanfattar mina tankar med en sådan klarhet att det tog mig en kvart att hitta hakan. Han berör fildelningspiraterna, och Open Source, men det är nästan irrelevant. Istället visar han precis hur omodernt vårat sätt att tänka blivit, och hur det reaktionära blir direkt korrosivt för samhälle och kultur.

Han förstår, och förstår att uttrycka det med ett språk som inte bara tilltalar script-kiddies, utan som talar till oss alla.

####Google TechTalks

En annan sak som bara måste ses, är Falkvinges keynote på Google:

Det blir så uppenbart att de som tänkt efter är ”piraterna” i piratpartiet, inte piratjägarna.

Det är rätt fascinerande hur vi devalverar sådana centrala begrepp som meddelarskyddet, posthemligheten och rätten till vårat eget privatliv. Våra politiker förstår inte, de ser inte vidden, deras väg till helvetet är kantat av goda föresatser.

####Wired and the long tail

Marknaden förändras snabbt och mediebolagens förklaringar berättar bara en fraktion av sanningen. Chris Anderson redaktör och journalist på ”Wired” berättar i den här videon om ”the long tail”.

Med andra ord så för de traditionella kanalerna bara en bråkdel av utbudet. Ett utbud som tidigare var nästan omöjligt att komma över, men som nu är lika lätt att nå. Resultatet är att bortåt halva marknaden inom vissa sektorer består av detta tidigare marginaliserade utbud.

Det här är en viktig tanke, eftersom den inger hopp för de mindre kända kreatörerna att kunna nå ut med sina alster. Om man tar det typiska pop-, rock-, synt-, whatever-bandet, så var situationen för bara tio år sedan att du antingen fick skivkontrakt eller var dömd till en skuggtillvaro. Situationen idag däremot, är att du mycket väl kan bli en känd artist som säljer såväl album som blir bokad till konserter och festivaler, utan att någonsin ens förhandlat med ett skivbolag.

”Brave New World” helt enkelt, där den stora massan upphovsmän faktiskt tjänar direkt på den nya tekniken och attityden. Det handlar bara om att vara lika kreativ i hur man slår mynt av det.

###Beatrice Ask och ”problemet” med pirater

Bodström fattade inte, frågan är om han ens försökte. Det finns helt tydligt en hel bunt moderater som inte fattar, även om det äntligen är några som vågar svära i kyrkan. Beatrice Ask tycks inte heller fatta.

Hur skall man annars tolka rubriken: ”Fildelning allvarligt problem”?

Fildelning är strängt taget inte ett problem överhuvudtaget, inte för samhället i alla fall. Det kan vara ett problem för företag som varit så tröga att de inte hängt med i utvecklingen och anpassat sig till den nya verkligheten.

Fildelning är tvärtemot precis vad som behövs för att driva igenom en nödvändig omställning. Vi måste bort från en pris- och distributionsituation som stänger ute små kreatörer.

Vi måste bort från oligopol som tillåter vansinnig prispolitik inom både musik-, film och mjukvarubranschen. Vi måste bryta absurda patentlagar som å ena sidan inte ger det skydd de skapades för, och å andra sidan skapar en destruktiv affärsmodell som bara bygger på att bevaka patent. Vi måste bort från motsvarande i upphovsrätten, där man ruvar på verk som inte finns tillgängliga i väntan på upphovsrättsintrång — bara för att direkt slå ner som en hök och kräva pengar.

Vad man än må tycka om brott mot upphovsrätten i största allmänhet, så finns det nog idag ingenting som är en starkare drivkraft att bryta den utvecklingen än just fildelning — såväl legal som illegal. Inte ens Open Source har samma genomslagskraft i förändringen.

###Devalvering, ett misstag

Det är inte bara i nationalekonomi som en devalvering kan vara ett stort misstag. Det gäller även i integritet, rättssäkerhet och rättsmedvetande.

Tungt vilar bördan på dem som på fullaste allvar vill göra en åttondel av folket kriminella. Då har man förlorat kopplingen till verkligheten.

Tungt vilar också bördande som säljer ut posthemligheten, meddelarskyddet, rätten till ett skyddat privatliv och rätten till opartisk rättslig utredning, till förmån för ekonomiska specialintressen. Blicka framåt och se skillnaden mellan ett samhälle vi vill ha, och det samhälle vi håller på att skapa med repressiva fasoner.

Läs även sammanställningen hos Mary

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,