Sverige, hyckleriets högborg?

crosshairDet tycks som om vi svenskar är totalt hjärntvättade. Det räcker med att säga att USA står bakom något för att tusentals skall slå knut på sina kalsonger och sträcka sig efter megafonen.
Mangrant ställer sig den politiska begåvningsreserven och gapar under plakat med ”finurliga” slogans som: ”Krossa NATO” eller ”Hope U Sink”. Det är så oerhört obegåvat att det hisnar.

Ett Europa utan USA, skulle idag antingen fortfarande försöka repa sig från baksmällan av tredje riket, ungefär som man fortfarande repar sig från baksmällan efter kalla kriget och Warszawapakten. Det kalla kriget skulle dessutom möjligen försigått mellan Hitlertyskland och Stalinryssland — om Sovjet överhuvudtaget överlevt ett Tyskland som inte behövt oroa sig för västfronten. Antagligen, men det var tajtare än man kan tro. Möjligen skulle Europa bara blivit ytterligare satelliter till USSR.

Ett Europa utan USA, skulle haft ett helvete att hämta sig efter andra världskriget. Istället för alla tiders boom under femtio och sextiotalet, skulle troligen en lång tid av mycket svåra förhållanden rått. I ett Europa utan USA skulle enskilda länder antagligen haft mycket liten egen autonomi — vi skulle ha fått rätta oss efter Tyskland eller Sovjet.

Ett Europa med USA men utan NATO skulle fått krypa för Sovjet. Ett Europa utan NATO skulle inte helt osannolikt upplevt ytterligare krig som fått balkansörjan att se ut som en picknick. Oavsett allt annat, så har NATO varit en oerhört stabiliserande kraft för Västeuropa. Det har också varit en garanti för att Västeuropa skulle kunna utvecklas utifrån sina egna förutsättningar — den nuvarande vänsterrörelsen är väl närmast ett bevis på att USA inte försökt lägga sin näsa i blöt i inomeuropeiska angelägenheter. Motsvarande hittade ni inte på andra sidan muren.

Vi svenskar har gjort passiviteten till en moralisk dygd. Vi är så rädda för att ta ställning och göra något fel att vi inte vågar göra något alls. När en skolgårdbuse trackar någon liten stackare och barnet Sverige får frågan varför han/hon inte försökte göra något, så är svaret: ”Han är nog snäll egentligen, men bråkar för att han mår så dåligt. Vi borde försöka bli kompisar med honom istället, så att han mår bättre.” Gulligt så det förslår, men hjälper knappast den som blivit utsatt.
Andra länder ingriper först, även om det riskerar att bli fel, och ställer sig frågan vad man kan göra åt situationen först när den lilla stackaren är utom fara. Det blir helt åt h-e fel ibland, och är ibland är det rent ut sagt skitarrogant — men det är i alla fall inte passivt och lägger inte indirekt skulden på offret.

Men när andra tar ställning, så är vi svenskar först ut på plan för att kritisera. Och visst, ibland är kritiken berättigad. Problemet är att vi strängt taget borde hålla käft, tills dess vi själva är beredda att verkligen göra någonting mer än att erbjuda plåster till ett trafikoffer. Vi har blivit baksätesförarna som sitter och kommenterar körningen i all vår bekvämlighet, utan att någonsin behöva ta ansvar.

Men det som gör mig riktigt trött, är hur en bagatell som en NATO övning innebär en stor demonstration. Samtidigt lyser demonstrationer mot Nordkorea, Vitryssland, Chavez i Venezuela, Castro på Kuba med flera med sin frånvaro.

Själv har jag en hel del åsikter om dumheter som USA haft för sig. Jag tycker också att det är tråkigt att en enstaka nation direkt eller indirekt fått rollen som världspolis. Att de fått den rollen beror dock på oss själva.

Det fanns ett tomrum att fylla när FN blivit tandlös som en sekelgammal gubbe som sitter och skäller på förbipasserande från sin gungstol på verandan. USA fyllde tomrummet eftersom det inte fanns några andra aspiranter. Det är inte idealt eller bra, men de största motståndarna till att någon annan skall ha kraft nog att fylla den rollen går att hitta i samma led som demonstranterna i Göteborg.

NATO har ett formidabelt track-record. NATO har gjort mycket lite som allvarligt kan kritiseras på någon saklig grund. NATO innebär säkerhet och fred inte bara för Norge och Danmark, utan nu även för Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Rumänien och Bulgarien. Det är bara en tidsfråga innan resterande balkanländer vill/kommer in. De som då står utanför är Schweiz, Österrike, Irland, Sverige och Finland samt de forna kärnstaterna i USSR.

Redan nu är en protest mot NATO en protest mot större delen av Europa.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 svar på ”Sverige, hyckleriets högborg?”

  1. Kommunismen är inte död. Den har bara bytt beteckning. Och de vet precis vad de gör. Men de är bara några procent av svenskarna. Media och även SvD stödjer ofta denna förklädda kommunism. Många journalister har sympatier för kommunismen. Ägarna av tidningarna bryr sig inte. Svt kan hylla Kuba en hel kväll. Trodde du att alla kommunister i Sverige konverterade till demokrater den dag muren föll?

    Problemet är inte de förklädda kommunisterna utan den flathet och godtrogenhet demokrater inkl. vår kulturminister visar.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.