Trovärdighet och trisslotter

När blev DU lurat av ett marketing-trick på nätet senast? Jag frågar därför att det är vanligare än man tror, och för att det inte är självklart vad man skall tycka om det.

Marcin Nowak a.k.a Lina Månsson har skickat mail till ett antal bloggare under den senaste tiden. Mailen går ut på att ett omnämnande av sajten underkläder[punkt]se samt någon mening om samma sajt skulle ge en trisslott i belöning (från hell-mans värld):

> “Hej!
>
> Jag hittade din blogg och undrar om du vill skriva ett litet inlägg
> med länk till […] Om du gör det så skickar jag en Trisslott till
> dig! =) Inlägget behöver inte vara längre än en mening. Mitt enda
> krav för att skicka Trisslotten till dig är att du har en riktig länk
> till min sida eller till nån undersida.
>
> God fortsättning på det nya året
>
> Lina Månsson”

Underkläder[punkt]se är en sajt som säljer, just det, sexiga underkläder. Marcin Nowak är en känd SEO-konsult. Hela grejen är med andra ord ett marketing-trick för att generera länkar till underkläder[punkt]se och därmed bättre sökmotorsrankning och lite ”buzz”.

Nu har jag faktiskt ingen aning om ifall Marcin Nowak skickat _mig_ ett sånt brev. Mina spam-filter är rena släggan när det gäller sådana saker, så det kan mycket väl hamnat direkt i papperskorgen. Jag kikar i och för sig igenom papperskorgen innan jag tömmer, men en titel som ”inlägg mot trisslott” skulle mina ögon skumma förbi utan att se. Så jag har inte ställts inför problemet, men jag kan tycka lite ändå.

Jag ogillar SEO-konsulting i allmänhet, inte för att det inte behövs, utan för att det så lätt går överstyr och blir fråga om rena bluffar.

Att koda sina sajter för att göra innehållet så tillgängligt som möjligt är positivt. Att skapa ett innehåll som är så intressant att det finns anledning att länka till det likaså. Och att skapa en medvetenhet om att sajten existerar hos dom som ändå skulle kunna tänkas vara intresserade det har jag inget negativt att säga om.

Problemet är när man försöker skaffa sig sökmotor-rankning genom länkköp. Dels för att det inbjuder till vad som kan misstänkas vara rena falsarium.

Som bloggare anser jag att man kan förhålla sig på två sätt och bibehålla sin trovärdighet:

– Man kan kasta mailet och/eller skriva ett inlägg om att någon försökt köpa en, dock utan att uppfylla mailets krav.
– Man kan uppfylla mailets krav, men samtidigt göra tydligt varför.

Det senare är acceptabelt helt enkelt för att våra åsikter om vad som är OK ifråga om länkköp kan skilja sig. Men öppenheten krävs om man vill behålla sin trovärdighet.

Jämför hur copyblogger hanterar mjukvaran Glyphius: det är reklam, men det är öppet och genom öppenheten trovärdigt.

Marketing är inte fel, men marketing skall inte gömmas som något annat än det är.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Trovärdighet och trisslotter”

  1. Jag fick också erbjudandet, men valde initialt att tacka nej; detta eftersom jag inte vill att man ska kunna köpa sig redaktionellt utrymme på min blogg. Nu kan man iofs invända att det kanske inte spelar så stor roll, med tanke på att min blogg inte tillhör de mer besökta politiska bloggarna, men jag gillar att ha principer.

    Däremot tyckte jag initiativet var driftigt, och hade planerat att göra reklam helt gratis, om/när jag skrev om någonting som hade någon relevans (jag skriver inte så ofta om kläder i allmänhet eller underkläder i synnerhet) eftersom jag tycker att drivkraft ska uppmuntras. Nu blir jag dock mer tveksam.

    Sedan kanske du inte ska förutsätta att alla vet att SEO står för Search Engine Optimizing?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.