Karolina Lassbo försvarar nationalsocialismen – eller är hon bara korkad?

Karolina Lassbo, krönikör i Veckorevyn ”goes Bikinimålning” som hon själv uttrycker saken. Hon skall med andra ord porträtteras. Konstären är den smått sunkiga hötorgsmålaren (egen värdering) Markus Andersson, mest känd för sin syndabocksserie, som porträtterar personer som hyllas som martyrer av högerextremister. Markus A har anklagats för nazistsympatier, om det är sant eller inte har jag ingen aning om. Det som är intressant är dock inte hans världsbild utan mer hur Karolina själv försvarar honom:

> Stefan: Och vad grundar du den informationen på?! Andersson är definitivt inte en sådan slags nationalsocialist som du syftar på, dvs i negativ bemärkelse.

Och på Silverfiskens blogg:

> Jag tänkte faktiskt en hel del på begreppet ”nationalsocialist” innan jag skrev dit ”i negativ bemärkelse”, som om det hade varit ett alternativ till positiv eller neutral. Vid första tanken upplevde jag begreppet enbart som något negativt; en association till främlingsfientlighet, extremhöger och rasistiska åsikter som går ut på att försköna och framhäva det vita folkslaget samtidigt som personer av annan härkomst än den egna kommer i skym undan, tystas ner eller helt enkelt nervärderas. Men att begreppet enbart skulle kunna vara något negativt lät lite för enkelspårigt, eftersom abstrakta begrepp, där värderingen och associationen mycket bror på vem som uttalar den och vem som mottar den, ofta är mycket mer komplicerade än vad de kan verka vid en första anblick. Någon som skulle kunna klassas som en nationalsocialist i positiv bemärkelse är för mig någon som vill framhäva och försköna sitt eget modersland men utan att ta ställning till de människor som lever i landet, hur de är, var de kommer ifrån och att alla människor både kan klassas som lika, väldigt olika och faktiskt ibland delas in i grupper.

Ledsen Karolina, definitionen på nationalsocialism är inte speciellt diffus. När du förvirrar begreppen så suddar du också ut dess betydelse och det är farligt i sig.

Nationalsocialismen är i grunden en fascistisk ideologi med dess starka nationalistiska och etnocentriska inslag. Du behöver inte vara nationalsocialist för att vara nationalromantiker, du behöver inte vara nationalsocialist för att vara nationalist – då talar vi en annan specificitetsnivå. Etnocentriciteten, rasismen, den nationalromantiska och reaktionära synen på kultur och intoleransen för minoriteter är odelbara från begreppet nationalsocialist. Du kan vara vart och ett av dessa utan att vara nazist, men du kan inte vara nazist utan att få med dessa idiotier på köpet.

Att tala om positiv nationalsocialism är att gå antidemokratiska, mörka krafters ärenden – räkna med att om begreppet myntas så kommer det att dyka upp ”positiva” nationalsocialister ur varje hörn framöver.

Via Isobel, Det ljuva livet och Ett liv i exil

####Uppdatering:

Efter att ha läst på LouiseP om karaktärsmord, så kände jag att ett förtydligande var på plats. Jag är fullkomligt ointresserad av Markus Andersson, utifrån det lilla jag läst, sett och hört om och av honom så finns inget som pekar på att han är nazist. Nationalromantiker ja, men det är det många som är. Att jag kallar honom hötorgskonstnär lite giftigt, beror helt enkelt på att jag blir ungefär lika berörd av hans tavlor som av valfri scandekoraffisch med gråtande barn från det kitchiga åttiotalet. Förlåt Markus, men så är det – man kan inte vinna allas hjärtan.

Min reaktion är helt och hållet baserad på Lassbos intellektuellt grumliga resonemang om nazism. Det kan ses som klantighet, men det är en klantighet jag inte kan låta bli att reagera på.

Andra bloggar om: , , ,

4 svar på ”Karolina Lassbo försvarar nationalsocialismen – eller är hon bara korkad?”

 1. Tjejen vet ju helt enkelt inte varifrån ordet ”nazist” kommer. Hon tror att ”nationalsocialist” är något mer abstrakt. Årets ”Treblinka-teeshirt”.

 2. Helt fair att du inte berörs av mina målningar, och att du tycker det är hötorgskonst.
  Själv gillar eller älskar jag mycket av den så kallade hötorgskonsten vilken jag ofta tycker blir för onyanserat kritiserad men det är en annan fråga.
  Uppskattar raka rör och ditt inlägg var rakt.
  Men sluta måla så kallad hötorg, det gör jag nog inte förrän maskarna äter mig i jorden.

 3. Fair enough Markus: jag kan vara tillfreds oavsett om målar hötorg eller inte — sånt är frihet, är det inte?

  Trist vore det väl om alla gillade samma saker.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.