Snaran dras åt ett snäpp runt Justitiedepartementet

Jag får säga att jag uppskattar SVT för att de inte lägger sig platt i sin rapportering runt tillslaget mot The Pirate Bay.

Tätt i de första SVT-rapporternas spår fick vi höra en indignerad Bodström säga att han minsann inte, och han visste inte och annat sånt. Men nu visar det sig att en ganska skarp skriftväxling, diskussion och annat förekommit, där till och med åklagaren Roswall kallats upp till justitiedepartementet för att ”få information”. Att det noga underströks att det inte skulle ses som ett försök att styra blir rätt lamt när: Det enda fallet som ligger på åklagarens bord och som stämmer med de nya direktiven är just TPB, och när Roswall får sig till livs att sanktioner mot Sverige kan komma ifråga om inget görs.

Det är inte ministerstyre i den snäva meningen, men lagens förarbeten förutser situationer liknande denna och påpekar att stor försiktighet skall visas i kontakten med tjänstemän om enskilda fall. Jag får ställa mig starkt tvekande till att någon på fullaste allvar kan kalla agerandet försiktigt.

Bodström hade dessutom mage att kritisera Linander m.fl för att de KU-anmält honom – men om detta inte är något för KU att utreda, så har jag svårt att se vad vi skall ha KU till?

Via Bloggen Bent, Linander tycker, Suburbia, Yabosid’s log och SVT

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

6 svar på ”Snaran dras åt ett snäpp runt Justitiedepartementet”

 1. Håll Dig Du till sagor från livbåten för nu är det fråga om politik på högsta nivå och då skall vissa bara vara tysta och lära sig hur en slipsten skall dras.

  KAS

 2. Jag kanske inte borde vara förvånad över din kommentar KAS. Inte med tanke på ditt eget senaste inlägg.

  Men antingen är jag korkad eller bara grinig så här innan jag fått min andra kopp kaffe på morgonen, för jag fattar inte vad du står efter? Att du vill klappa mig på huvudet som en stackars hund framgår väl tydligt nog. Men vad är det du vill ha sagt? Att vi skall sluta granska och kritisera? Att vi skall lita på ”överheten”?

  Ursäkta, men tror inte det du.

 3. Vem tar det fulla ansvaret om Sverige utsätts för en bojkott?

  Alliansen?
  Självsäkra bloggare?

  Vad jag menar? vet faktiskt inte riktigt Marcus.
  Känner mig splittrad och osäker.
  KAS

 4. Varför skulle vi utsättas för en bojkott? För att vi hävdar att svenska lagar gäller i Sverige? I så fall får vi ta bojkotten, för alternativet är värre.

  Men i praktiken finns helt andra vägar att gå, varför lägga sig platt och acceptera MPA:s tolkningsföreträde? Varför inte diskutera och ifrågasätta? Varför inte väcka frågan om rättssäkerhet och integritet i EU, istället för att vara de mest drivande för att inskränka just integriteten?

  Den här gången var det Pirate Bay, imorgon är det kanske din blogg. Kommer du inte ihåg talesättet (egen variant):

  Först kom de och tog piraterna, och jag sa inget, för jag var inte pirat.

  Sen kom de och tog extremisterna, och jag sa inget, för jag var inte extremist.

  Sen kom de och tog socialisterna, och jag sa inget, för jag var inte socialist.

  Sen kom de och tog feministerna, och jag sa inget för jag var inte feminist.

  Sen kom de och tog mig, och det fanns ingen kvar som kunde säga något…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.