Svenskan inte officiellt språk i Sverige?

Ibland känner jag mig som Alice i underlandet. Det finns något surrealistiskt över hur snedvriden socialdemokratisk politisk korrekthet kan bli.

Den statliga utredningen ”Mål i mun” föreslår att svenskan uppgraderas till officiellt språk i Sverige. Duh! Det borde väl vara självklart. Det talas och skrivs av den absoluta majoriteten av Sveriges invånare; det har en månghundraårig, för att inte säga tusenårig förankring; utredningen stöds av såväl Svenska Akademien som av diverse språkprofessorer runt om i landet; språkets officialitet har egentligen inte någon bäring på diskrimineringsfrågor och hindrar inte att stora minoritetsspråk som till exempel samiskan erkänns som officiella språk även de.

Men socialdemokratin drar öronen åt sig, man är rädd att ett erkännande av svenskan skulle leda till att svenskakrav kan användas för att diskriminera invandrare. Eller det är vad man påstår i alla fall.

Svenskans status har inget med diskriminering att göra, det går att sätta upp regler för hur, när och i vilken mån krav på svenskakunskaper skall få utgöra ett hinder på arbetsmarknaden. Det finns yrken där dålig svenska faktiskt är ett verkligt hinder, men i de flesta yrken spelar det mindre roll eller också kan man arbeta runt det. Det är hur som helst irrelevant för svenskans status.

Tvärtom är det så att om inte vi svenskar, varav de flesta har svenska som modersmål, inte hävdar vårt språk – så kommer ingen annan att göra det heller. Nationell ödmjukhet i all ära, men vi får inte gå så långt att vi blir självförintande. Sossarna hoppas kanske att de skall framstå som progressiva, men de och vi svenskar i allmänhet framstår nog snarast som löjeväckande. Det finns en stor och viktig skillnad mellan nationell stolthet och integritet och nationalism som självförhävelse, mytbildande och ursäkt för rasism, diskriminering och annan idioti.

23 svar på ”Svenskan inte officiellt språk i Sverige?”

 1. Då är det väl skönt att svenskan är ett officiellt språk i Finland, jämte finskan. Så att alla svenskar kan med gott samvete prata svenska i något land, helt officiellt… när de nu tvingas göra det inofficiellt här… 😉 *en aaaaaaaaaningen ironisk*

  GIVETVIS SKA JU SVENSKAN VARA OFFICIELLT SPRÅK I SVERIGE!
  Var ska den annars vara officiell? I Timbuktu?

  *pust* Vilken tur att jag även pratar ett av landets officiella minoritetsspråk flytande, så att jag slipper känna mig så himla inofficiell jämt. 😉

 2. vad ska man säga, dom spenderar 3 år för att utreda om svenskan ska vara officielt språk i sverige.. dom hade kunnat lägga dom pengarna dom spenderade under 3 år på något bättre, klart vi ska ha svenskan som officielt språk!!! det skulle ta 10 minuter att komma fram till, inte 3 år.

 3. Sverige borde anta den lettiska språklagen. Den enda ändring man behöver göra är att ersätta ordet ”lettiska” med ordet ”svenska”. Möjligen borde det vara straffbart för offentligt anställda att tala annat än det officiella språket i tjänsten. Detta fanns med i en äldre version av letternas fina lag.

 4. Tommy

  Jag tycker svenskan skall vara officiellt språk, inte enda språk. Jag kan se många funktioner i samhället där andra språk än svenskan inte bara är bra, utan nästan nödvändiga.

  Som jag ser det skulle ett erkännande av svenskan som officiellt språk snarare göra det högre i tak för andra språk att existera parallellt.

  Men men men, med risk för att ha förutfattade meningar så säger din bloggadress allt om din inställning till den saken…

 5. Erik

  Det verkar som om det finns en rädsla att status som officiellt språk skulle göra det lättare att diskriminera på grundval av språkkunskaper.

  Jag tror det är en illusion, diskriminering har inte med språkets status att göra.

 6. Jaha! Det här var ju trevligt..Man skulle kanske starta en protestlista.

  Undrar om dom ens tänkte på vad sveriges befolkning tycker om det här beslutet…

 7. Jaha! Det här var ju trevligt..Man skulle kanske starta en protestlista.

  Undrar om dom ens tänkte på vad vi, sveriges befolkning kommer att tycka om detta beslut…

 8. Jodu Dane.

  Men kanske är (s) så vana vid att folk lyssnar till husbondens röst att de överhuvudtaget inte reflekterat över den saken. Det värsta är att jag tror att de har rätt, en stor andel av oss har förvandlats till mer eller mindre viljelösa kollin som litar på att pappa staten vet bäst.

 9. Jag undrar var sverige är på väg..
  Vi har inget ”eget” språk, vi får inte hissa flaggan och sjunga du gamla du fria på nationaldagen längre eftersom även det kan uppfattas som ”stödande” för invandrare..

  Ta tag i protestlistan dane:)

 10. Hur ska vi någonsin få invandrade människor att bli stolta över Sverige när vi har politiker som gör allt för att utplåna ”Svenskhet”, som de av någon märklig anledning förknippar med rasism. Att bara ens överväga att inte ha Svenska som officielt språk, är enligt min mening landsförräderi.

 11. Förslaget att göra svenska till officiellt språk i
  Sverige, vilket naturligtsvis är det enda rimliga, föll med röstetalet 145 – 147 i riksdagen den 7/12 2005. Efterat har Pagrotsky sagt att han är villig att ompröva sin inställning till en svensk språklag och han ocksa genomfört ett möte med de övriga riksdagspartierna under våren.

  Det är viktigt att inse att frågan om svenska språkets fortbestånd är en kampfråga och att det finns starka krafter i det svenska politiska och ekonomiska etablissemanget som i praktiken undergräver svenska språkets ställning, i synnerhet gentemot engelskan. Ett nätverk, som förstått detta, är Språkförsvaret – http://www.sprakforsvaret.se/sf/ – vars hemsida definitivt är värd ett besök.

 12. Berglins serie på språkförsvarets hemsida säger allt.

  Jag anses ofta hyffsat begåvad när det gäller engelska, men utanför romanernas och normalkonversationernas värld står man sig slätt. Vad sägs om följande:

  Räkna upp tjugo kryddor på engelska, salt och peppar inte inräknat.

  Räkna upp ett dussin träd, ett dussin örter, fem arter av gnagare och ett tjog fågelarter.

  Räkna upp det kompletta innehållet i mataffärens frukt och grönsaksdisk på engelska, gör motsvarande med charkdisken och avsluta med mejerikylen.

  Tycker du fortfarande att du kan engelska???

  Grejar du allt av det ovanstående utan att svettas, så har du antagligen bott ett antal år i ett engelskspråkigt land, eller också är du anglofil av guds nåde.

  Modersmålet är det språk där ens bredd och djup är störst, till och med om man är polyglott och har språktalang utöver det vanliga.

  Att acceptera att andra språk har sin plats i det svenska samhället är närmast givet om vi inte skall försöka vrida tillbaka klockan till medeltiden. Att acceptera engelskans roll som internationellt språk är på samma sätt oundvikligt. Till och med att acceptera att andra språk lånas in till svenskan är inte bara rätt, utan helt oundvikligt.

  Men…
  Att förväxla acceptansen av andra språk i vår vardag **får inte** innebära att vi glömmer och vårdar vårt eget modersmål. Det får inte heller innebära att vårt eget språks status nedvärderas i det oändliga. Språk är kultur, och liksom ”främmande” kulturer är helt OK, så måste vår egen ursprungskultur värderas lika högt. Kanske i viss mån till och med högre, eftersom ett rotlöst folk innebär en rotlös plats även för de som kommer som nya till oss.

 13. I så fall skulle jag ställa mig frågan varför vi på något sätt jämställer kulturell stolthet och identitet med främlingsfientlighet? Samtidigt ser vi ju minoriteternas kulturella stolthet som en styrka (nåja, oftast, om vi är politiskt korrekta).

  Vi har fyra officiella minoritetsspråk (om jag minns rätt), men inget majoritetsspråk – vad säger det om vår syn på oss själva?

 14. Jobbade jag lite tid i jatte fint landet som Sveriga ar och traffade jag ganska mycket folk som ville inte prata med Svenska utan engelska bara.Tror att det ar inte sa bra om vill man inte prata madersmol.
  Halsningar Andrzej fran Polen
  Ps. det finns inget hjalp for att lara sig Svenska pa internetet i Polen.Det kanske ar nagon som kan hjalpa mig lite?

 15. Vi är så livrädda för att göra något som kan anses stötande och diskriminerande mot personer av annan nationalitet att vi diskriminerar oss själva. Det är bara för löjligt. Naturligtvis ska svenskan vara officiellt språk i sverige.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.