Saker man inte skall behöva tåla

[Åsa Lindeborg](http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,647866,00.html), [Helle Klein](http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,647872,00.html) och [Åsa Petersen](http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,647870,00.html) skriver varsin artikel med titeln ”Fitta”. Artiklarna handlar om hur tjejer i samhällsdebatten får hatbrev och avfärdanden inte sällan mättade med könsord och tillmälen.

Även om Åsa Lindeborgs artikel ger mig delvis fadd smak i munnen, så har alla tre en poäng. Det är alldeles för vanligt att män, ”normala” män, avfärdar starka kvinnor i debatten genom tillmälen som fitta, hora och bimbo. Det gör mig rent ut sagt mörkrädd.

Mitt syn på saken i form av ett manifest:

+ Alla är välkomna i debatten oavsett kön, ålder eller politisk hemvist.
+ Jag välkomnar även de åsikter som strider mot mina, mångfald berikar.
+ En debatt där alla tänker lika är inte en debatt.
+ En debatt där alla tänker lika visar bara att få tänker alls.
+ Angrip sakfrågan, inte personen i första hand.
+ Är personkritik nödvändig, undvik att angripa kön, ras eller religion.
+ Är kritik mot kön och/eller religion nödvändig, skall den vara saklig och väl nyanserad.
+ Undvik generaliseringar, om du ändå generaliserar erkänn då detta.
+ Kom aldrig med hot, det finns inga ursäkter.

Jag håller långt ifrån alltid med alla debattörer, se till exempel [min tidigare](http://fridholm.net/2005/05/19/asa-och-erik-pat-igen/) [kritik mot Åsa Lindeborg](http://fridholm.net/2005/05/17/terror-eller-motstandskamp/). Det betyder inte att jag vill hindra någon från att delta i debatten. Jag kommer att debattera mot deras ståndpunkter, jag kommer att vara vass när det känns nödvändigt, jag kommer att komma med kritik – men jag kommer aldrig att komma med hot, eller anse att sådana kan ursäktas.

Åsa pekar tyvärr ut liberala män som den stora boven i dramat. Det ger dålig eftersmak. Idioter kan du hitta av båda kön och i hela den politiska sfären, så låt bli att peka finger om du kan avhålla dig.