Bättre sent än aldrig

Eftersom vi på Livbåten var ganska högljudda när Vellingefrågan var aktuell är det väl på sin plats idag att precis som Kent Persson säga: Bättre sent än aldrig.

Kommunstyrelsen i Vellinge har nämligen nu beslutat att kommunen ska ta emot ensamkommande mellan fem och åtta ensamkommande flyktingbarn. För första gången sedan 1986 skriver Vellinge ett avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar.

Äntligen skriver Maria Ferm som har jobbat för detta i flera år.

>Äntligen. Efter att ha jobbat för detta i flera år känns det väldigt bra att Vellinge kommun tagit ett stort kliv i en medmänsklig riktning. Hoppas fler kommuner följer Vellinges exempel och står upp för en human, hållbar flyktingmottagning.

Peter Andersson menar att kritiken måste fortsätta mot de kommuner som fortfarande inte vill hjälpa till med de hundratals barn som väntar på att få en placering i en kommun. Jag håller helt med honom om att fler fortfarande måste hjälpa till.

Krassman skriver om hela frågan om mottagandet av flyktingar och hur systemet kräver att kommuner ställer upp för att det inte ska haverera. Han anser att moderaterna i Vellinge har mer att bevisa. Precis som de kommuner som inte är villiga att teckna ett avtal med migrationsverket om flyktingmottagande.

Ett litet steg framåt är ändå ett steg framåt. Låt oss nu hoppas att andra kommuner tar intryck av Vellinges beslut. Utan solidariska beslut i landets kommuner har jag svårt att se att frågan om flyktingmottagande kan få en lösning.

Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn

Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn. Här ställs vårt engagemang i Piratpartiet på sin spets. Kan vi ens tala om att vi bryr oss om mänskliga rättigheter om vi låter detta passera utan kommentar?

När Piratpartiet talar om medborgarrätt är det nästan alltid i frågor kring våra rättigheter på och kring internet. Men i principprogrammet talar vi om människorätt. Det senare avspeglas även i styrelsens senaste beslut om vård till papperslösa.

Vad vi menar är att det blir ett glapp i vad vi säger oss stå för och vad vi i praktiken står för. Vems rättigheter är det vi värnar om vi säger oss stå för mänskliga rättigheter? Ska vi tala om mänskliga rättigheter, medborgarrätt och människorätt behöver vi ta frågor om asylsökande och deras integritet på allvar.

Vi menar att vi har stöd för detta i principprogrammet:

>Piratpartiet skall och kommer att agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man ska kunna förvänta sig av en demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning.

Därför ska vi tala om att det är en mänsklig rättighet att få en dräglig asylansökan och en rättssäker prövning av den. Sverige bryter enligt Amnesty med flera mot asylrätten, och om vi bryr oss om mänskliga rättigheter hoppas vi att det såväl gäller flyktingbarn som kvinnor av utländsk härkomst!

Därför ska vi tala om den mänskliga rättigheten att inte behöva känna sig hotad i det land där man sökt en fristad, om eldar som tänds utanför flyktingförläggningar med minst samma emfas som när vi talar om att människor stängs av från internet.

Därför ska vi inte vara rädda för att tala om dessa frågor utifrån ett piratperspektiv med stöd i principprogrammet!

Vi uppmanar alla pirater som håller med oss att kopiera det här inlägget till sin egen blogg.

Därför är vi inte vara rädda för att tala om dessa frågor utifrån ett piratperspektiv. Vi vänder oss mot alla dem som vill misstänkligöra Piratpartiet för att stå främlingsfientliga tankar eller strömningar nära. Som piratpartister är vi stolta att tillhöra ett parti som står upp för människorätt!

Klara Tovhult
Jimmy Callin
Göran Widham
Rikard Fröberg
Sammy Nordström
Isak Gerson
Leif Ershag
Johnny Olsson
Marit Deldén
Olof Bjarnason
Niklas Starow
Obeveklig
Hanna Dönsberg
Emma Ershag
Mikael Hedberg
Björn Nilsson
Signe Rocklin
Gun Svensson
Jonas Sandberg
Mikael Nilsson
Tess Lindholm
Sugbloggen
Magnihasa

DISCLAIMER
Då en del pirater har tolkat vissa av formuleringarna i detta inlägg som att vi ville få de pirater som inte ställer sig bakom det att känna sig utpekade på något sätt. Men udden i vår text är inte menad att vara riktad inåt utan utåt, mot alla dem som vill misstänkligöra Piratpartiet för att stå främlingsfientliga tankar eller strömningar nära. Som piratpartister är vi stolta att tillhöra ett parti som står upp för människorätt. Det ville vi visa. Jag ändrade i linje med detta slutet på inlägget till de ord Mikael Nilsson avslutade med.

Inspiration, vrede och förvirring

Beelzebjörn hyllar idag de som inspirerar honom samtidigt som han exploderar i vrede över det futtiga hat man ser i vårt samhälle.

Förutom att Björn fick oss att vilja tacka för att han nämner oss på livbåten bland sina inspirationskällor, så fick det oss att läsa dagens nyhetsflöde med andra glasögon.

Hur kommer det sig att en av oss idag engagerar sig i sina försök att gå ur ett parti, samtidigt som det brunnit vid en flyktingförläggning i Vellinge flyktingförläggning har brunnit i Vellinge och det demonstreras mot barn och deras rätt till en fristad inte långt därifrån?

Hur kommer det sig att andra engagerar sig i rätten att slippa bli kroppsvisiterad inför deltagandet i en tävling med en stor summa pengar i potten, samtidigt som det visar sig att vägen till att få rätt mot den myndighet som ska tillförsäkra några av de mest utsatta i samhället dess stöd går genom att köpa råd från människor som har jobbat där.

Tack och lov finns det de som reagerar, från alla delar av det politiska spektrat. Men vi måste faktiskt tillsammans bli starka nog att göra något åt att solidariteten i vårt samhälle sakta vittrar bort. Inte bara när det gäller människor på flykt, utan också när det gäller de som behöver stöd från oss andra på grund av sjukdom eller andra orsaker.

EDIT: Rättad till brand vid flyktingförläggning efter kommentar i kommentarsfältet.