5, 14 eller 31 procent

###Lögn, förbannad lögn eller statistik?

Det har figurerat lite olika siffror kring sambandet mellan våra röster och Sverigedemokraternas de senaste dygnen. Procenträkning är svårt och många människor har ingen intuitiv förståelse för vad olika procentsatser betyder beroende på vad man använder som bas för jämförelsen. (Att 3% av alla röster och 3% av ett enskilt partis röster är två tal som svårligen låter sig jämföras till exempel.) Detta används av statistiker och propagandister. Åter andra som saknar illvilja slarvar för att de själva inte riktigt förstår eller har för bråttom.

Det är mycket statistik som far runt nu och jag tycker det är viktigt att vi försöker hålla lite ordning på matematiken. Samtalet om politik får inte kidnappas av siffervrängande. Ett exempel ur mängden som fick mig att reagera är funderingarna på hur stor andel av våra röster som kommer från Sverigedemokraterna.

5%
: Enligt en tabell från VALU som jag hittade hos Henrik Oscarsson

14%

: I SVT:s valvaka nämndes en annan procentsats. VALU sägs där indikera att 14% av Piratrösterna kommer från Sverigedemokraterna.

31%

: I Expressens chatt med Christian Engström igår nämndes ett tredje värde:

>Prince: Vad säger du till de 31% av era väljare som har sympatier med Sverigedemokraterna – är de välkomna hos Piratpartiet?
>Christian Engström: Piratpartiet och Sverigedemokraterna är varandras motsatser i det allra mesta. Deras vision är ett samhälle som är ganska likriktat och bygger mycket på kontroll. Vår vision är mångfald, öppenhet och kreativt kaos. Det enda vi har gemensamt är att vi båda är utmanarpartier som (ännu) inte är en del av systemet. Jag är övertygad om att de väljare som valde mellan SD och oss gjorde det just för att de ville sända en signal om att de är missnöjda med vad regeringen håller på med, och ville stödja en utmanare. Jag är väldigt glad över att många av dem valde oss istället för SD.

Christians svar i chatten är utmärkt. Strunta i statistiken och koncentrera samtalet kring sakfrågorna.