Ayatollorna skulle jublat över ett eget FRA

The Pirate Bay har tillfälligt bytt namn till The Persian Bay, WeRebuild.EU är djupt engagerat, och ämnet för engagemanget är internets frihet i det just nu kaotiska Iran.

Det är den andra sidan av myntet, den som inte kom fram i piratebay-rättegången, den som inte har med piratkopiering att göra. På piraternas sida skranket finns de som inte bara förstår vikten av det fria internet, utan även har den tekniska kompetensen och viljan att göra något konkret åt saken.

Futtigt framstår Antipiratbyråns, Ifpis och Filmbolagens hets mot fildelare, i ljuset av den kamp som nu förs. Futtiga framstår de som skäller piraterna för monomanisk enkelspårighet runt en enda fråga: Ja vi är monomaniska, men det är demokratin och medborgarrätten vi är monomaniska kring — och det finns sannerligen sämre frågor att göra till sina.

Sveriges politiker gör inte mycket, och EUs politiker är snart sagt lika yrvakna de. Här importerar vi kinesisk syn på kontroll och nätcensur, som om det skulle lösa några problem.

Det vi borde göra är att stå på barrikaderna för internets frihet — det är ju rent krasst det främsta demokrativerktyg vi har. Riksdag och regering, EU-parlament och EU-kommission, är rent krasst bara överenskomna metoder att förvalta demokratin — utan verktygen att ta in information, uttrycka sig, kommunicera och förmedla sina tankar är förvaltningsmetoderna bara så mycket byråkrati.

Jag konstaterar krasst att ett iranskt FRA, med det svenska FRAs kapacitet, skulle vara den säkraste spiken i kistan för de som nu försöker ifrågasätta en statsmakt som inte längre har legitimitet. Det skulle vara det ultimata förtryckarverktyget.

Vill vi sitta på den högen apterad C4 om vi någon gång i framtiden hamnar i politiskt gnistregn?

Nej Emmali, den som gör bort sig är valförrättaren

Emmali Jansson är miljöpartistisk kandidat till EU-parlamentet. Hon tycker Daniels tilltag att dokumentera en valförrättares dumheter med valsedlar är pinsamt:

> Jag vet inte vad som är Piratpartistens syfte med tilltaget. Statuera exempel? Visa handlingskraft? Bygga upp en offerroll? Vad vet jag. Men, att smygfilma en tjänsteman, speciellt som valförrättare är ett mycket tillfälligt uppdrag och sprida till en allmänhet med mob-mentalitet (om man läser kommentarerna på youtube) tycker inte jag är att värna om integriteten.

Exakt vad tror du Emmali skulle hänt med fallet om det inte dokumenterats?

Jag kan ge dig ett hett tips: Absolut ingenting!
Det som inte dokumenteras finns helt enkelt inte.

Så det Daniel gjorde, även om det kanske pekar ut en enskild person, var helt nödvändigt. Det gäller alla partiers rätt inte bara piratpartiet.

Emmali fortsätter:

> Självklart ska vallagen upprätthållas, men ett bättre och trevligare sätt hade varit att hoppa på ansvarig chef, eller ta en trevlig och öppen kontakt med valförrättaren. Eller göra som F! som tagit kontakt med valförrättare samt tagit upp frågan i media utan att hänga ut enskilda personer. Jag hoppas på att resterande Piratpartiet snart tar avstånd från filmandet.

Är du verkligen så naiv att du tror att det skulle fått någon som helst effekt? Kan man inte konkretisera sin anklagelse, och dessutom inte har politiskt kapital att spendera som Schyman, så är det lika effektivt som att skrika i en garderob.

Kan man å andra sidan konkretisera anklagelsen, så kan man även göra sin röst hörd — då är det något folk plötsligen måste relatera till. Det är inte annorlunda än Janne Josefssons kupp valet 2002.

Det är olyckligt att det måste behövas, men jag får säga att hoppas du på att jag skall ta avstånd från Daniels handlande, så hoppas du förgäves. Tvärtom, jag uppmanar alla som misstänker valfusk att dokumentera så väl de kan, det behöver inte läggas ut på Youtube, men utan dokumentation händer inget.

Valfusk!!!

Jag har tänkt skriva ett längre mer resonerande inlägg om valfusk som uppföljning till Marcus påstående om behandling av Piratpartiets valsedlar:

>Så långt är det väl störande, men inte värre än att man kan förstå resonemanget. Det blir riktigt roligt först när man försöker förhandsinlämna valsedlar och göra en personlig uppgörelse om att de lägger fram dem. Det är nämligen då man får veta att det inte får lägga fram, eller fylla på, eller ens ta emot valsedlarna. Exakt vem på vilken nivå som fattat ett sådant beslut framgår inte riktigt. Extra spännande blir det när man dessutom får reda på att den regeln poängterats speciellt i år…

Nu hinner jag inte det. Och det är många som skriver om detta just nu. Emma, Scaber Nestor, Jens Odvall och Badlands Hyena på sitt oefterhärmliga sätt.

Att jag skriver ett snabbinlägg nu är för att sprida den video jag hittade hos HAX vidare.

Alla som hör om något oegentligt, gör som Daniel Nyström i videon! Dokumentera! Bra jobbat Daniel!