Dagens tips: Mad Men

Som älskare av välskrivna manus och välberättade historier som får tid på sig att utvecklas fascineras jag av TV-serien Mad Men. Naturligtvis påverkas jag av att serien utspelar sig på mytomspunna Madison Avenue under de mytomspunna åren då vår tids reklambransch på sätt och vis uppstod. Jobbar man med marknadsföring är det svårt att att inte sugas in i den överdrivna dramatiseringen av våra vardagsaktiviteter: kreativa möten, pitchar, skrivkramp och nattjobb i jakt på en deadline.

Men för mig är serien lite mer än så. För mig är det historieberättandet; skiftet av perspektiv mellan olika personer, de långa berättelsetrådarna som löper över många avsnitt och de djupt tecknade karaktärerna; som är poängen.

Nu har väl kanske de flesta Livbåtsläsare redan sett Mad Men. Men ni som inte gjort det, ge den en chans.

Ni som redan sett serien kan läsa en intressant kritisk analys av kvinno- och mansrollen i serien på Salon.com.

Dagens tips: Maria Ernestam

Från debuten Caipirinha med Döden till den senaste jag läst Alltid hos dig har svenska författarinnan Maria Ernestam utvecklat och och finslipat sin alldeles personliga stil.

Jag älskar hennes böcker för att hon lyckas förena surrealistisk inslag på gränsen till det absurda, som att ha döden som förste älskare i en kärleksroman, med en hög grad av realism vad gäller personteckning, miljöer och händelser.

En vardag som kunde vara din eller min möter det okända, förbluffande eller vansinniga. Och ändå känns det helt sant.

Läs henne!

Foto: © Richard Ryan

Dagens tips: Milo Manara & Ralf König

Med tanke på gårdagens inlägg om serieteckningar och pornografi blir dagens tips två erotiskt intresserade serietecknare.

Jag konsumerade stora mängder vuxenserier via Horst Schröders publikationer Epix, Pox, Tung metall m fl när det begav sig. Jag minns mycket väl tryckfrihetsstriden som han var inblandad i. Då gällde rätten att ge ut material som av somliga ansågs anstötligt. Idag gäller det vår rätt att äga det. Då vann tryckfriheten, häromveckan förlorade den konstnärliga friheten.

Horst Schröders utgivning ledde mig in i ett intresse för andra serier och serieskapare än de som var mainstream. Jag älskade till exempel  Ralf Königs Skräckkondomen. En annan favorit var Klick av Milo Manara, där en ung pojke med hjälp av liten dosa kåtar upp en vacker kvinna. Barnporr?