Med foten i rävsaxen

Så här skrev jag på Google+ igår kväll och några minuter senare på fejan i något kortare form:

Idag ramlade jag över en ensam pappas blogg, något som verkar vara en kombination av att terapeutiskt skriva av sig och att ropa på hjälp. Karlens problem är i summor räknat inte enormt, men å andra sidan tycks det vara rätt akut.

Jag gav en liten summa, mindre än jag skulle ha velat, eftersom jag kände igen hans ångest och eftersom jag tror på den enskilda människans godhet som en verklig form av solidaritet. Kanske är jag naiv, men om någon är lika naiv som mig så kan ni kolla här…

LIVET SOM ENSAM PAPPA: Inga donationer alls =(

Att jag hittade bloggen ”Livet som ensam pappa” var mest en tillfällighet, men jag greps av kampen och ångesten över att inte räcka. Han har haft det tufft länge ”T” och klantat sig rätt rejält, med SMS-lån som främsta dumhet. Många reagerar säkert på en sådan berättelse med: ”Vafan, han har ju försatt sig i det här själv, vad gnäller han för?”

Det kanske är så att vi har svårt för nödrop? Att ropa på hjälp får man bara göra om man bor på gatan, svälter och hamnat i helvetet helt utan egen förskyllan. Jag vet att när jag själv cashade ut på allt arbete jag lagt på den här bloggen och bad om hjälp för ett år sedan, så fick jag dels helt otroliga vänliga reaktioner och ett otroligt stöd i form av hejarop och bidrag — men nog letade sig ett troll in och började tjafsa om lyxfällan, skattesmitare och vad jag kunde ha förmodats tjäna egentligen…

För egen del orkar jag inte moralisera över hur folk försätter sig i dumma situationer, istället väljer jag att se deras kamp och deras vilja att komma ur eländet de försatt sig i. Jag kan inte låta bli att drabbas av deras ångest och har svårt att förhålla mig kall och fördömande. Hur som helst så har jag gett den ensamma pappan ett litet bidrag.

Så vad är då det här? Skramlar jag med bössan i ansiktet på er?

Både ja och nej. Jag lägger mig inte alls i om ni väljer eller väljer bort att stödja en ensam pappa som har en troligen ganska tillfällig men jobbig svacka. Istället vill jag hänvisa till det jag skrev för sex år sedan: ”Att göra världen lite bättre”, eftersom jag vill påpeka att solidaritet kanske inte främst handlar om att komma överens sinsemellan att man inte skall jobba för skitlön som någon svartfot, utan att faktiskt se varandra och utan moralistiska floskler hjälpa varandra i det lilla.

Det jag försöker säga är att om vi tillsammans dödade tabut att be varandra om hjälp och om vi samtidigt insåg att vi inte är skyldiga att hjälpa, utan vill göra det om vi kan för att göra världen bättre — då skulle världen bli bättre. Inte en revolution i det stora, men en revolution i det lilla. Ett sätt att göra samhället vi lever i varmare, eftersom det befolkas av människor som bryr sig. En bra start skulle väl vara att se till att den ensamma pappan, eller någon annan i liknande situation, får en knuff ur rävsaxen?

Inspiration, vrede och förvirring

Beelzebjörn hyllar idag de som inspirerar honom samtidigt som han exploderar i vrede över det futtiga hat man ser i vårt samhälle.

Förutom att Björn fick oss att vilja tacka för att han nämner oss på livbåten bland sina inspirationskällor, så fick det oss att läsa dagens nyhetsflöde med andra glasögon.

Hur kommer det sig att en av oss idag engagerar sig i sina försök att gå ur ett parti, samtidigt som det brunnit vid en flyktingförläggning i Vellinge flyktingförläggning har brunnit i Vellinge och det demonstreras mot barn och deras rätt till en fristad inte långt därifrån?

Hur kommer det sig att andra engagerar sig i rätten att slippa bli kroppsvisiterad inför deltagandet i en tävling med en stor summa pengar i potten, samtidigt som det visar sig att vägen till att få rätt mot den myndighet som ska tillförsäkra några av de mest utsatta i samhället dess stöd går genom att köpa råd från människor som har jobbat där.

Tack och lov finns det de som reagerar, från alla delar av det politiska spektrat. Men vi måste faktiskt tillsammans bli starka nog att göra något åt att solidariteten i vårt samhälle sakta vittrar bort. Inte bara när det gäller människor på flykt, utan också när det gäller de som behöver stöd från oss andra på grund av sjukdom eller andra orsaker.

EDIT: Rättad till brand vid flyktingförläggning efter kommentar i kommentarsfältet.

Att göra världen lite bättre

pennies from heavenAllting politiseras idag. Man är antingen liberal, konservativ eller socialist; antingen helt mot/ointresserad av miljöarbete eller så är man ett miljömiffo som inte kan se livskvalitet i något annat perspektiv än som en samvarians med miljöhänsyn; möjligen har man en nihilistisk hållning och vill mest bara rasera, skälen sekundära. Oavsett vad så får man en etikett och förväntningarna om ens livshållning och beteende är absoluta.

Jag tror inte det är så. Några av de mest generösa människor jag träffat är konservativa eller liberala, några av de snålaste är socialister. Sen finns även motsatser naturligtvis.

För några år sedan uppstod i min närmaste bekantskapskrets termen privatkommunism. Det var en lite ironisk ordlek på något som vi alla sysselsatte oss med. Bekantskapskretsen kommer från hela det politiska spannet, men vi har en sak gemensamt – när vi lämnar denna värld vill vi att den skall ha blivit en liten aning bättre på grund av oss.

Fortsätt läsa ”Att göra världen lite bättre”