Låt oss på allvar göra FRA till viljes

FRA har skickat ut ett pressmeddelande att de vill bli granskade. Det handlar naturligtvis om uppgifterna att information går ut nästan okontrollerat till andra staters underrättelseorganisationer.

Upprinnelsen är ett mejl där en FRA-anställd hävdar att det inte görs någon komplett granskning av information som utbyts mellan FRA och andra länder.

”Det är viktigt att påstådda brister i vår verksamhet utreds,” skriver informationschef Anni Bölenius i ett pressmeddelande.

Nå låt oss göra dem till viljes… med råge! Men lägg inte uppdraget på SIUN, eller någon annan av ”the usual suspects” utan se till att det är en fristående kontroll. Jag tror inte att det var det FRA hoppades på, men det är det som behövs.

Skall en kontroll vara trovärdig får man inte kunna följa kopplet till husse/matte försvaret, säkerhetspolisen, regeringen eller någon annan med ett implicit intresse av att komma fram till att problemen är överdrivna…

Det finns dessutom en mycket svart humor i det faktum att alla våra nya övervakningslagar inte hindrade vår första hemvävda självmordsbombare från att genomföra sitt attentat. Det var som tur är inte ett speciellt lyckat sådant, eftersom den enda som kom till allvarlig skada var han själv. Det finns inte direkt anledning till panik.

Trots att det inte precis tycks ha handlat om eliten av terrorister och trots alla nya möjligheter att informera sig, så lyckades mannen ändå passera maskorna i vårt säkerhetsnät. Jag tror inte ens det handlar om inkompetens, eftersom det är nästan omöjligt att hindra en ensam man eller en liten sluten grupp människor att hitta på sattyg. Snarare är det en demonstration av den falska säkerhet alla extraordinära möjligheter till informationsinhämtning ger. Vi silar som vanligt mygg och sväljer kameler.