Doodles dag 4: skydda TPB

När stora förändringar sker, så uppstår ibland helt slumpmässigt ett slagfält som för ena sidan symboliserar allt det onda, medan den för den andra sidan till varje pris måste försvaras.

The Pirate Bay kan på många sätt ses som det symboliska slagfältet för fildelningen. Tror man något annat är det bara att titta på hur rättegången mot deras före detta oppar gått till. Vilka som finns på plats, demagogiken, jävfrågorna, skadeståndsanspråken och domarna. Allt visar hur viktigt detta symboliska slag blivit för de som vill stoppa tillbaka fågelungen i ägget.

The Pirate Bay själva ger moteld helt enkelt genom att de inte viker sig. Den kaxiga attityden i kombination med deras hydraliknande/fågel fenix-liknande egenskap att inte låta sig räknas ut när någon skickar en uppercut deras väg har gjort att de blivit fildelningens långfinger mot överheten.

Egentligen är det inte alls så att fildelningen skulle dö om The Pirate Bay försvann för alltid i denna minut. Kloner skulle uppstå på nolltid och med stor säkerhet skulle någon ganska snart hitta en form och metod som är ännu svårare att komma åt. Fildelningen uppstod inte med The Pirate Bay och den försvinner inte den dag The Pirate Bay tackar för sig.

Men just i detta nu, så är de den självklara kanalen att publicera i. Oavsett om det handlar om att vi vill dela med oss av prylar upphovsrättslobbyisterna inte tycker vi får, eller om det handlar om att vi är artister som inte längre vill sitta fast i deras skruvstäd — så är det en naturlig kanal för kultur. Om vi är politiska dissidenter som vill publicera material vår regering inte vill att folk skall kunna läsa, eller om vi sitter på offentliga handlingar som vi tycker borde vara verkligt offentliga, snarare än inlåsta i något kabinett någonstans, så är det en naturlig kanal att få materialet sett av andra. Det är VI som styr vad som finns där, inte The Pirate Bays moderatorer eller oppar — och det är vi som styr vad som faktiskt syns mest.

Piratpartiet tycker det är fint att dela med sig. Sharing is Caring är ett av våra slagord. Vi tycker det skall vara så, att du och jag och min kusin och hennes hund (nåja) skall kunna dela med sig. Därför är vi beredda att skydda The Pirate Bay inte bara med ord utan i handling.

Några korta pirattips

Om du tycker det verkar krångligt att blogga, men har saker på hjärtat finns nu piratblogga.nu, där piratbloggar har sex. Ett enkelt sätt att snabbt komma igång med en blogg för piratpolitik.

Om du är trött på Piratpartiets tryckta affischer och vill göra dina egna så kommer med Fredrik Moberg på Syrrans granne med inspiration råd och hjälp.

Fredrik har också tagit initiativet kulturbombning. Vi pirater visar i handling att delad kultur kan ske både på internet och utanför. Har du böcker, dvd:er eller cd-skivor du inte har plats för hemma: dela med dig. Sharing is caring. Idag delade vi ut böcker och musik i Brunnsparken i Göteborg. Jag blev av med fyra stora coopkassar böcker  som inte längre fick plats i biblioteket hemma.