Doodles dag 3: tänk inte själv lille vän

Det är få felsägningar jag blivit så störd på som när Margot Wallström intervjuades i irländsk TV i samband med folkomröstningen om EU-fördraget.

Troligen omedveten om det själv, gav hon ett perfekt exempel på sanningen i den här doodlen:

Tänk för all del inte själv...

Eller vad sägs om det här:

Let’s leave it to the leaders to discus what to do in a situation like this…

(Låt oss lämna det till ledarna att diskutera vad man skall göra i en sådan här situation…)

Sådan är politikernas attityd gentemot sina medborgare. Man ger dem ett val, men bara om de väljer rätt. Blir det fel så skall man lämna det till ledarna att klura ut hur de kan manipulera fram det resultat de ville ha redan från början. Det finns en sådan inneboende arrogans i hela resonemanget, en arrogans jag önskar man kunde påstå var undantaget som bekräftar regeln.

Ett av de mest slående exemplen på hur det påverkar politiken är hur debatt och beslut om teledatalagring/datalagringsdirektivet flyttats till efter valet. Vare sig Ask eller Bodström är det minsta intresserade av att den debatten skall få inkräkta på vård-skola-jobb debatten.

Skulle den komma upp i valrörelsen kommer det ju framgå med all önskvärd tydlighet att såväl sossar som moderater tänker införa den. Skulle folk bli tvungna att tänka till och få tänka själva, skulle frågan vara lika omöjlig att få in i sin prydliga lilla låda som det är att skrapa ett utspillt glas mjölk tillbaka in i glaset.

Sådan är politiken, vi är röstboskap och våra politiker vet bättre än vad vi gör om vad vi borde tycka.

     /´¯/)
     /¯../
    ./…./
  /´¯/’…’/´¯¯`·¸
  /’/…/…./……./¨¯\
 (‘(…´…´…. ¯~/’…’)
  \……………..’…../
  .”…\………. _.·´
   \…………..(
  ..\………….\…