5, 14 eller 31 procent

###Lögn, förbannad lögn eller statistik?

Det har figurerat lite olika siffror kring sambandet mellan våra röster och Sverigedemokraternas de senaste dygnen. Procenträkning är svårt och många människor har ingen intuitiv förståelse för vad olika procentsatser betyder beroende på vad man använder som bas för jämförelsen. (Att 3% av alla röster och 3% av ett enskilt partis röster är två tal som svårligen låter sig jämföras till exempel.) Detta används av statistiker och propagandister. Åter andra som saknar illvilja slarvar för att de själva inte riktigt förstår eller har för bråttom.

Det är mycket statistik som far runt nu och jag tycker det är viktigt att vi försöker hålla lite ordning på matematiken. Samtalet om politik får inte kidnappas av siffervrängande. Ett exempel ur mängden som fick mig att reagera är funderingarna på hur stor andel av våra röster som kommer från Sverigedemokraterna.

5%
: Enligt en tabell från VALU som jag hittade hos Henrik Oscarsson

14%

: I SVT:s valvaka nämndes en annan procentsats. VALU sägs där indikera att 14% av Piratrösterna kommer från Sverigedemokraterna.

31%

: I Expressens chatt med Christian Engström igår nämndes ett tredje värde:

>Prince: Vad säger du till de 31% av era väljare som har sympatier med Sverigedemokraterna – är de välkomna hos Piratpartiet?
>Christian Engström: Piratpartiet och Sverigedemokraterna är varandras motsatser i det allra mesta. Deras vision är ett samhälle som är ganska likriktat och bygger mycket på kontroll. Vår vision är mångfald, öppenhet och kreativt kaos. Det enda vi har gemensamt är att vi båda är utmanarpartier som (ännu) inte är en del av systemet. Jag är övertygad om att de väljare som valde mellan SD och oss gjorde det just för att de ville sända en signal om att de är missnöjda med vad regeringen håller på med, och ville stödja en utmanare. Jag är väldigt glad över att många av dem valde oss istället för SD.

Christians svar i chatten är utmärkt. Strunta i statistiken och koncentrera samtalet kring sakfrågorna.

Niklas Svensson + Matematik = EPIC FAIL

Jag tänker ofta att jag måste sluta läsa Politikerbloggen och särskilt Niklas Svensson! Att han är en av Sveriges mest oetiska journalister eller att han drivs av en vendetta mot politiker i allmänhet och piratpartister i synnerhet har dock inte fått mig att sluta. Nu har jag kommit på varför!

Det är som att pilla bort en sårskorpa, eller som att inte kunna låta bli att titta på en trafikolycka. Man vill känna vämjelsen eller beröras av den oroliga tanken: hur ska detta sluta.

Niklas når idag en helt ny höjd av dumhet. Nu kan han inte ens räkna den enklaste procentberäkning.

>I Västernorrland är Piratpartiet försvinnande små. Bara fem promille av länets väljare är medlemmar, enligt Sveriges radio. Medianåldern bland medlemmarna är 25 år.

Fem promille av Sveriges nio miljoner invånare är 45 000 människor. Märkligt nog en siffra som överensstämmer bra med Piratpartiets medlemstal i hela riket. Vi har alltå varken mer eller mindre medlemmar i Västernorrland än någon annanstans.

Då inställer sig frågan: är Piratpartiet försvinnande små i hela riket? Hur är det i så fall med Centern, Kristdemokraterna eller Folkpartiet? För att inte tala om de stackars småpartierna med drygt en promille av svenska folket som medlemmar – Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Nej, jag tror vi kan bortse från Niklas Svenssons definition av försvinnande små. Piratpartiet är en växande fokrörelse i riket som helhet och i Västernorrland vad han än säger.

(Som Emma på Opassande länkar jag inte längre till Politikerbloggen. Som ren service får ni länken som text: http://www.politikerbloggen.se/2009/05/13/19691/.)