Gandhi och saltet

Den 12 mars 1930 startade Gandhi med 78 anhängare marschen till Dandi vid kusten. Syftet med den 40 mil långa marschen var att producera salt för att bryta det brittiska monopolet och befria indierna från skattebördan. Saltskatten var för de flesta indier den enda skatt de betalade.
Gandhi lyfte upp en salthaltig lerklump och sa ”Med denna skakar jag det brittiska imperiet i grundvalarna.” Och det gjorde han. Den massprotest som detta startade, där milliontals indier antingen gjorde sitt eget salt eller köpte salt gjort av sina grannar, var början till slutet på brittiskt styre i Indien.

Sedan dess har vi vetat att civil olydnad, att i stora grupper vägra följa en orättfärdig lag, är en effektiv metod för förändring. Svensk Myndighetskontroll var med och drog igång den köpbojkott mot mediabolagen som just idag avslutas.

Bojkotten täckte följande:
Inga inköp av CD-skivor.
Inga inköp av filmer.
Inga inköp av datorspel.
Inga biografbesök.
Inget hyrande av filmer.

Nu föreslår Svensk Myndighetskontroll en ny aktion: Det blir offentlig fildelning 090401 kl 00.01, plats meddelas senare.

Vi (jag och Marcus) understödjer helhjärtat aktionen och om den inte är på en plats vi kan ta oss till så är vi beredda att ordna en egen manifestation. Vi hoppas att alla fildelningsanhänare och bloggare som läser detta vill vara med och sprida budskapet.