Bättre kräm i Firefox på XP-netbook

Jag har störts av att min Firefox 3 startar så förbaskat långsamt på netbooken. Jag valde en Asus eee901 med XP när det begav sig, mest för batterikapaciteten som faktiskt är helt suverän. Vad är det för mening att ha en superportabel om man hela tiden skall se sig omkring och leta efter ett nätuttag?

Nå jag har hittills trott att det mest beror på alla tillägg jag har i firefox, och det har väl en aning med sanningen att göra. Jag har köpt läget mest för att jag har svårt att tänka mig att klara mig utan web-developer, show-ip, ad-block och wot — samt google gears förstås, så jag slipper en seg bloggadministration.

Men häromdagen bestämde jag mig ändå för att se vilket av alla tillägg det var som segade ner burken så förbaskat. Om inte annat skulle jag vara lite bättre informerad om hur valet mellan seg burk med önskade funktioner och snabb burk såg ut.

Det visade sig att det inte var något av dem. Med alla tillägg avinstallerade gick det fortfarande enormt segt att starta upp. När FF däremot väl var startat gick det som en oljad blixt. Snacka om att jag började klia mig i huvudet, för FF utan tillägg borde starta på ett kick.

Jag började kolla av vad som fanns i profilen och att inget gått sönder, men allt såg ut precis som man kan förvänta sig att det skall göra. Till slut använde jag registeranalysverktyg för att leta fel och städa — inga problem där heller. Jag defragmenterade SSDerna, vilket kan vara bra att göra trots deras korta accesstider, om inte annat så för att minska slitage. Då upptäckte jag något skumt: ett par filer ville inte defragmenteras.

Jag bytte från XPs defragmentering till Auslogics, som är ett mycket bra och mer utvecklat komplement. Auslogic gick bet på samma filer och protesterade mot att det inte fanns nog med plats att lägga de defragmenterade filerna. Fyra gigs SSD med XP innebär att jag fått lägga en alias på programkatalogen och mina dokument till andraenheten som är långsammare. Trots det var det bara femton procent kvar av den primära SSDn. Jag måste nog göra en tiny på XPn för Microsofts platshunger är absurd.

Jag började rensa för att få några procent till att leka med, och någon halvtimmes arbete senare fanns tillräckligt med plats för en verklig defragmentering. Den fil jag ville se defragmenterad var den sqlite fil på 54 megabyte som innehåller phishing och malware url-data för FFs skydd mot sånt skräp. Den var från början i 42 fragment, en konsekvens av att den laddas ner undan för undan efter installation, och därför lagt sig på plats som fanns över.

Till slut lyckades jag i alla fall få den defragmenterad, och plötsligt lekte FF dragster. Segheten i starten var helt som bortblåst, en verklig befrielse. Nu beter den sig precis som den skall, även med mina favorittillägg installerade. Jag insåg att jag gått med det här problemet i ett halvår och trott att det har med atom-processorn att göra, medan det i själva verket var en förbaskad databasfil som bråkade.

Så för de som undrar varför FF beter sig lika segt som ett program från MS, kolla att inte någon av FFs centrala filer ligger spridd som en hagelskur över disken.

Leksaker för vuxna barn

Min laptop är död. HP har faktiskt lovat väcka den från dödsvilan utan kostnad, men jag är inte mobil på ett par veckor. Eller snarare… jag VAR inte mobil, för jag har köpt en leksak jag sneglat på länge.

den minsta dator jag haftJag kan naturligtvis motivera den som arbetsredskap, ett väldigt praktiskt sådant när det egentligen inte finns anledning att släpa på tre och ett halvt kilo laptop-monster. Men då skulle jag nog inte riktigt tala sanning — för ur rent praktisk synvinkel kan jag klara mig utan den.

Jag talar om min nya lilla eee-pc, min 901a. Den har världens minsta tangentbord, som kräver mer än bara lite tillvänjning, den är överhuvudtaget så förbaskat liten att den känns smått overklig. Den är inte heller ens tillnärmelsevis det snabbaste jag hanterat, snarare på 2003-2004 års nivå — men trots det är jag förälskad.

Fortsätt läsa ”Leksaker för vuxna barn”