Hur köper man en bok i den här bokhandeln

Jag brukar inte skriva om jobb här, men igår snubblade jag över ett så bra exempel så jag kan inte låta bli.

När jag talar om marknadsföring på webben brukar jag säga att alla besökare kommer till en sida med den fråga de upplevde genom att klicka på länken dit. Sidans uppgift är att svara på frågan. Sidans ägares uppgift är att förstå sina besökare. Då kan man minimera mängden konkurrerande frågor de kan ha medan de besöker sidan. Bara då klarar man av att servera rätt svar till merparten av besökarna, utan att sidan blir överlastad av information, så att ingen kan hitta något. Man kan se det som en fin restaurang som styr gästerna genom att bara tillhandahålla en kort meny, men på den finns det bara riktigt bra mat.

Nåväl, igår besökte jag Akademibokhandelns hemsida med avsikten att köpa en bok. Min fråga till sidan var helt enkelt: Var köper jag boken X? Man kan anta att en bokhandel får många besökare som har denna fråga i huvudet när de besöker deras hemsida. När Akademibokhandeln.se laddat klart så hittade jag inte svaret.

Akademibokhandeln vill inte sälja böcker

>Var hittar jag boken jag vill köpa? är nog en typisk bokhandelsbesökarfråga både afk och på nätet.

När jag kommer in på första sidan ser jag inte länken till e-bokhandeln, som dessutom har ett annat namn och ligger på en annan domän. För mig ser den ut som en bannerannons och blir kognitivt bortfiltrerad. Jag fick leta!

Ser ni den? Om ni inte heller ser den så kan man undra hur mycket kunder/försäljning Akademibokhandeln/Bokus tappar på detta.

Mer om hur man får besökare att också bli köpare kan ni läsa här.

Inte förstått nånting, inte förstått, bara snackar och snackar och snackar och snackar

En bunt artister visar idag att de fortfarande inte fattat:

> Äntligen är Sveriges regering på väg att lägga fram ett förslag till stöd för upphovsrätten på nätet. Med införandet av sanktionsdirektivet kommer svenska kreatörer och upphovsmän ett steg närmare det skydd som våra europeiska kolleger har.

Det vill säga inget skydd alls, eftersom det inte fungerar. De siffror som APB med flera drar fram om IPREDs effekter är rena fantasifostren. Översättningen mellan saker som laddas ner och saker som i annat fall skulle ha köpts är allt annat än självklar.

> Nu vill vi svenska artister, skådespelare, filmskapare och författare uppmana till att detta beslut också blir en nystart för upphovsrättsdebatten. Sätt kulturvärdet och respekten för andras skapande i fokus i stället för den piratagenda som under alltför lång tid tillåtits dominera i både politik och medier.

Gärna debatt, gärna om kulturvärden och respekt för andras kreativitet. Vad för typ av dominans den så kallade ”piratagendan” fått har dock gått min näsa helt förbi. Varenda person med makt i frågan ställer upp på antipiraternas agenda. Så gott som vartenda värde vi förknippar med ett fritt samhälle: presumtionen om oskuld, rätten att inte dömas på vag bevisning, proportionalitet, informationsfrihet, fair use, privatliv, brevhemlighet, kreativ frihet, monopolförbud, kartellförbud – allt kan offras på upphovsrättens altare.
Däremot så fildelar en sjättedel eller mer av Sveriges befolkning, och än fler är less på uppifrån-och-ner kultur, så det blir många att jaga. Läs eller titta på Lessig och tänk ett varv till.

Det är inte den illegala fildelningen som drabbar upphovsmännen, det är den mentala låsningen till det som varit och oförmågan att ta in det som är.
Var finns alternativet till fildelning? Era plastbitar? Sajter som tar rövarpriser för DRM-skadade filer? Sajter utan utbud, där förlagen sitter på materialet och inte kan samarbeta med varandra?

Visst kommer det att svida en aning, förändring brukar göra det. En av psykologen Kullbergs böcker heter just kris och utveckling, och det är samma sak det handlar om – kris och utveckling hör ihop. Det är en tragisk person som stannar i sin pubertala personlighet för resten av livet. Det är en tragisk värld som vägrar förändring för att det svider lite på vägen.

Den nuvarande upphovsrätten är som ett dåligt äktenskap. Det var längesedan det tände till och blev passionerat, men det tänder alltför ofta till och blir irriterat. Anklagelser haglar ofta fram och tillbaka, sällan rimliga men ofta oresonliga. Utpressning är vardagsmat, respekt är okänt, hyckleri och dubbelmoral är direkt galloperande. Man stannar i det som varit, därför att rädslan att stå ensam utan är så stor att man inte ser att det skulle vara bättre än det som är.

Det finns artister, programmerare, författare och andra upphovsmän som experimenterar med modernare affärsmodeller – gissa vilka som kommer klara sig bäst i framtiden, ni eller dem? Det finns andra som insett att de faktiska ”förlusterna” är i stort sett fiktiva, att det är samma typ av förluster som promotion skapar – fast det kostar mindre och är antagligen effektivare som reklam.

Men problemet med reklam är att den är meningslös om det inte finns en produkt att göra reklam för. När fildelaren sett screenern för nästa storfilm, eller laddat ner några låtar från en okänd artist, så surfar han eller hon till filmens/bandets/programvarans sajt för att kika. Finns då där något man vill ha att hämta mot rimlig betalning, så bränner det i plånboken – finns det inte så söker man rätt på det på fildelningsnätverken.