Pissbrott och pissbevis

Ola Lindholm sitter på pottkanten på grund av ett pissprov han tvingats lämna till polisen. Provet kom tillbaka med positivt resultat för bensoylekgonin, en så kallad metabolit av kokain, det vill säga ett av de ämnen som blir resultatet av att kokain bryts ner av kroppen.

montageI klassisk tabloidanda var Expressen snabb med att publicera namn och bild i en artikel där det framstod som att det redan var klart att Ola är skyldig. Hela anslaget i pressen har sedan dess varit att Ola blånekar trots att han egentligen är överbevisad. Jag funderade på att skriva en rad om det för ett par dagar sedan, men kände att jag först måste samla tankarna.

Nu vill jag sälla mig till Deep Edition och Scaber Nestor, med flera på Olas sida. Som jag ser det hela så är det här helt och hållet ett resultat av att det i Sverige  inte bara är straffbart att inneha narkotika, utan även att bruka det. I praktiken betyder det att man kan tvingas till pissprov när som helst och i vilken situation som helst, utan annan motivation än att polisen ”tycker det ser ut som” att man använt narkotika. Vi fick se vilka absurda konsekvenser den polisiära makten kan få när #gategate var på tapeten. Vi kan i det här fallet också se hur absurt det hela blir när Ola Lindholm först kroppsvisiteras på öppen gata och sedan får lämna pissprov med gylfen neddragen inför förbipasserande människor i en anonym trapp utanför sportarenan. Är det då i praktiken förbjudet att vara muntorr, ha röda ögon, vara nervös eller lite stissig?

Det är oerhört kränkande och jag är förvånad över att så många journalister och debattörer reagerar på skandalen att ett prov visat positivt för en restsubstans snarare än det skandalösa i polisens beteende. Även om man anser att det är fullständigt riktigt att själva bruket av narkotiska preparat skall vara förbjudet, så bör det finnas en viss återhållsamhet. Antingen var Ola Lindholm så uppenbart påverkad att han skulle tagits med till stationen och absolut inte på några villkor tillåtits ta sin bil från platsen, eller så bör polisen hålla sig för goda för att förnedra en person på offentlig plats.

Det polisen gör i det här fallet är att nonchalera Ola Lindholms kroppsliga integritet och då bör man ha på fötterna. Hur skulle rubrikerna sett ut om provet kommit tillbaka negativt och Ola själv påpekat saken för pressen? Istället är det med all högönsklig tydlighet så att någon hos polisen gjort sig en hacka på att sälja skandalen till Expressen. Vi lever i skandallogikens tidevarv, där ingenting är intressantare än om någon kändis gör bort sig — substans eller inte.

  • Finns det situationer och sammanhang som gör att han kan fått i sig det påstådda kokainet utan att själv velat ta det? Självklart finns det det!
  • Finns det en osäkerhetsfaktor i den här typen av drogtester? Självklart finns det det, troligen större än folk i gemen förstår!
  • Görs det misstag? Jupp!

Ponera för ett ögonblick att Ola är precisoskyldig som han själv skriver på en för syftet nystartad blogg?

I så fall kan Sveriges pisslagar ha förstört en oskyldig människas karriär.
I så fall får vi än en gång se hur kraven på bevis och relevans far ut genom fönstret när PR-maskinerna slår till, när till och med SVT – svensk public service – hugger huvudet av en duktig yrkesman hellre än att riskera kritik från en eller annan moralfjant.
Om rätten till slut dömer Ola mot hans nekande, vilket jag tycker skulle vara svagt, så kan det vara det sista vi ser av honom som barnens favorit. För det är precis vad han är — barnens favorit.

Jag må tycka att Ola någon gång uttalat sig väl svepande i frågor han inte riktigt tycks ha satt sig in i, men helt klart är att han är vansinnigt duktig på det han gör. Jag skulle tycka det var tråkigt om han blev ytterligare ett offer på den bristande pressetikens, moralpanikens och den bristande rättssäkerhetens altare.

Uppdatering: Emma gästbloggar hos Anna och sätter fingret rakt på som vanligt.

Uppdatering 2: En länk till en artikel i American Journal of Ophtalmology, som ger ett visst belägg för att Ola talar sanning.

Axplock från veckan som gick

Ett litet uppsamlingsheat ur min RSS eftersom jag inte hinner skriva ordentligt om allt som berör mig, irriterar mig, väcker nyfiken beundran eller bara fastnar i minnet.

###Jonas Gardell

När jag önskade Jonas Gardell en god natt antydde jag att jag hade mer att säga. det har jag väl, men nu har andra som t ex Mymlan och Stefan Stenudd gjort det så bra så…

###Morgonpiggas diktatur

Om Lisa Magnusson vill göra revolution kan hon ringa mig när hon vill. Det har alltid förvånat mig att reglerna för hur vi disponerar dygnet i samhället sätts efter hur halva mänskligheten ser på morgnar.

>Jag tycker att det är på tiden att vi sätter ned foten mot de morgonpiggas välde. Nästa gång nån ringer tidigt på förmiddagen och försmädligt kvittrar: ”Väckte jag dig?” i luren så skall jag bara svara: ”Ja”. För man är inte finare och mer produktiv bara för att man är morgonpigg. Det handlar bara om olika dygnsrytm.

###Kvällspressjournalistik

Vid sidan av Lisas brillianta krönika har AB också stått för ett par rejäla bottennapp, eller om det är världen det är fel på.

Dom som kallar henne fet behöver ett nytt glasögonrecept.

Att e-handeln nu börjat saluföra oskulder trodde jag hörde hemma i diskussionen om prostitutionens vara eller icke vara. Den vinkeln tycks AB ha missat.

###Deeped kommer med en idé
Nicklas Strandh på DigitalPR tipsar företagen om att de kanske skulle anlita journalister:

>Varför anställer inte företag en grävande journalist? Uppgiften är att gräva, granska och genomlysa företaget. “Mission: Bite the hand that feeds you”.

###Skivbolagen går från klarhet till klarhet

Det räcker inte med skadestånd och fällande dom om den nu inte undanröjs av hovrätten. Nu vill skivbolagen tvinga fram böter om inte TPB spärrar att 467 album går att ladda ner med hjälp av sajten.

Eva Franchell skriver på AB:s ledarsida att Reinfelt och Sahlin borde ta hjälp av sina unga medarbetare för att förstå problemet.

Mary kommenterar och väntar allt otåligare på att gammelpolitikerna ska hajja läget.

###Husbokens återkomst

Oscar Swartz har varit i Berlin och röstat på Piratpartiet, med sig hem har han bilden av ett minne från DDR-tiden – en husbok. Det är lättare att övervaka oss nu för den som så önskar.

###Pragmatiskt eller Programmatiskt

Rasmus skriver bra om vad den enskildes politiska val innebär och vad det borde innebära. I kommentarerna fick han mig, mig själv ovetandets, att mynta begreppsparet pragmatiskt och programmatisk. Med innebörden att antingen gör via rationella maximerande val utifrån det politiska läge vi ser i nuet, eller så gör vi ett idealistiskt val utifrån en verklighet där hela vårt/vårt partis program skulle genomföras.

Förmodligen ämne för ett eget inlägg i framtiden.

###Vägval vänster?
Göteborgsposten funderar över vilka möjligheter Piratpartiet kommer ha att välja partigrupp om vi kommer in i EU-parlamentet.

Partiets besked att de troliga valen är den liberala eller den gröna gruppen har under veckan möjligen påverkats av en invit från vänster.

Emma ser i Erik Josefssons bloggpost om Jens Holms inbjudan ett tecken i tiden. Transparens är ordet för dagen eller?

###Sträck på er

Daniel Goldberg på Computer Sweden skriver:

>Det är ballt att vara svensk igen. På tidningen Red Herrings prestigefyllda lista över världens 100 mest lovande it- och teknikbolag återfinns flera svenskar.