Gör din egen topp-10

Niklas Ekdal och Petter Karlsson lista över historiens 100 viktigaste svenskar är nu fullbordad. Listan diskuteras friskt i bloggosfären och på andra håll. Författarna själva oroar sig för att den ojämna könsfördelningen ska störa någon. Jag personligen får känslan av att denna oro kan förklara Astrid Lindgrens höga placering.

###Topp-10

 1. Gustav Vasa, Kung, 1496–1560
 2. Astrid Lindgren, Författare, 1907–2002
 3. Axel Oxenstierna, Rikskansler, 1583–1654
 4. Alfred Nobel, Uppfinnare, 1833–1896
 5. Olof Palme, Politiker, 1927–1986
 6. Marcus Wallenberg, Bankdirektör, 1899–1982
 7. Evert Taube, Visdiktare, 1890–1976
 8. Lars Magnus Eriksson, Entreprenör, 1846–1926
 9. Karl XIV Johan, Kung, 1763–1844
 10. Carl Larsson, Konstnär, 1853–1919

Lilla O kommenterar:

>Ju mer jag såg av listan desto mindre kände jag för att köpa boken. Det är en knepig prioritering av personer och pinsamt få kvinnor. Jag köper in författarnas argument på Newsmill om hur urvalet gått till. Hur bedömer man vem som är inflytelserik? Och för vem? Kvinnor som t.ex Fogelstadgruppens medlemmar har påverkat otroligt många människor, kvinnor då visserligen. Det kanske inte räknas?

###Andra kommentarer från bloggosfären

Ting och tankar undrar vad Oden har på listans trettondeplats att göra. alltså inte Oden guden utan Oden, Hövding (170–240 e kr)

>Om herrarna i fråga behagar skämta så lyfter jag på hatten – hysteriskt kul! Men det verkar tyvärr vara helt seriöst skrivet och framställs som ett ovedersägligt faktum. Jag dunkar huvudet i skrivbordet ett par gånger och inser att kombinerat med Malin Siwes surrealistiskt sjaskiga påhopp på Hanna Löfqvist på Ledarsidan så fortsätter DN att arbeta hårt för att underminera alla argument att riktiga journalister innebär en kvalitetsstämpel. Är det inte läge för de intelligenta utövarna av detta yrke som fortfarande finns kvar på en del positioner på DN att börja planera en utbrytar-tidning? Fortsätter det på den här vägen kommer de tvingas smita in till jobbet källarvägen med huvorna neddragna runt ansiktet och arbeta under synonymer.

Organisk Intellektuell frågar sig hur man mäter betydelse:

>För hur mäter man vikten av någons gärning? Kan man tilldela en kung t.ex. betydelsen av att ha “erövrat” delar av Europa?
>
>I historia talar man ofta om “personer” som “individer” som gör historia, t.ex. att Napoleon erövrade det ena landet efter det andra, Hitler tågade snabbt in i väst, Bush bombade Irak, Pinochet torterade människor och så vidare.
>
>Sanningen är att dessa naturligtvis är ansvariga men sällan delaktiga i det som deras underordnade gör. Det är oftast en mängd olika “okända” människor som egentligen gör verklighet av olika individers ibland perversa drömmar. Det är vanliga människor som ser till att historien ”görs” men individer som tilldelas “äran”.

Peter Swedenmark tycker att författarna till lista sticker ut hakan:

>Att publicera en lista av den här typen är att sticka ut hakan. Var Sven Hedin verkligen mer betydelsefull än Gunnar Sträng? Är det riktigt att placera Jan Guillou före dramatikern Lars Norén? Och hur kan Lill-Babs slå ärkebiskop Nathan Söderblom – hallå, hallå?
>
>Det fascinerande är att det inte finns några rätta svar. Man kan snacka i det oändliga utan att komma fram till en gemensam syn. Det är ungefär som att diskutera vilken världsmästare i tungvikt som var bäst. Louis, Dempsy, Johnson eller Ali? Eller kanske Marciano, han förlorade ju aldrig som proffs. Men å andra sidan vägrade han att möta den fina kubanen Nino Valdes. Ja, så där kan man vägra för och emot. Samme med listan över svenskarna. Och att det snackas är alltid bra för försäljningen. Jag undrar var Olof Palme hamnar på den där listan? Och Thorbjörn Fälldin, Per Albin Hansson och Ingemar Johansson.

Stefan Stenudd har en bra kristallkula. Han tippade på ett tidigt stadium Gustav Vasa som etta och senare Astrid Lindgren som tvåa. Han tycker att listan är en kul grej som kan uppmuntra samtal om historien.

>Kul grej med denna lista, hur som helst. Sådant stimulerar till samtal om historien och vad för roll den spelar för oss nu. Det är angeläget, för vi består i mycket högre grad av vad vi har bakom oss än vi plägar medge.

###Gör din egen lista

Jag håller med Stefan och utmanar nu alla läsare. Om du ogillar DN-journalisternas lista. Om du saknar någon eller tycker könsfördelningen är skev. Gör din egen lista!

Här är min:

 1. Gustav Vasa, Kung, 1496–1560
 2. Birger, Jarl, 1210–1266
 3. Carl von Linné, Botaniker, 1707–1778
 4. Axel Oxenstierna, Rikskansler, 1583–1654
 5. Heliga Birgitta, Teolog, 1303–1373
 6. Alfred Nobel, Uppfinnare, 1833–1896
 7. August Strindberg, Författare, 1849–1912
 8. Olof Palme, Politiker, 1927–1986
 9. Astrid Lindgren, Författare, 1907–2002
 10. Raoul Wallenberg, Diplomat, 1912 –

Hur jag tänkte? Det kanske jag återkommer till i kommentarerna eller i ett nytt inlägg.

###Författarnas kriterier
Om du ska göra en egen lista som är jämförbar med Niklas Ekdals och Petter Karlssons är det bra att veta hur de tänkte:

>Vi har valt en enkel måttstock:
>
>Hur mycket, hur länge och hur många människor har respektive svensk påverkat – främst inhemskt, men också internationellt – med sina tankar, sitt styre, sina verk eller sitt exempel? Och hur mycket betyder respektive person för oss som lever här i dag, 2009?
>
>Rankningen bygger oundvikligen på en moralisk och politisk värdering. Men även misslyckade makthavare har förstås haft stor betydelse för eftervärlden. Till denna kategori hör bland andra kungarna Karl XII och Gustav IV Adolf, som i omgångar spelade bort delar av det svenska riket och därmed, om än oavsiktligt, öppnade för godare tider.