Julklappstankegångar

Warning: preg_replace(): Unknown modifier '0' in /customers/d/1/f/fridholm.net/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 491 Warning: preg_replace(): Unknown modifier '0' in /customers/d/1/f/fridholm.net/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 491 Warning: preg_replace(): Unknown modifier '0' in /customers/d/1/f/fridholm.net/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 491 Warning: preg_replace(): Unknown modifier '0' in /customers/d/1/f/fridholm.net/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 491 Warning: preg_replace(): Unknown modifier '0' in /customers/d/1/f/fridholm.net/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 491 Warning: preg_replace(): Unknown modifier '0' in /customers/d/1/f/fridholm.net/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 491

Hos Olof B[eta] hittar jag en kampanj som jag gärna stödjer. I ljuset av de senaste upptågen från Antipiratbyrån, Ifpi m fl har jag ingen lust att köpa julklappar till mina barn från den medieindustri som vill begränsa deras möjlighet att uttrycka sig och umgås som de vill på internet. Branschen verkar för att använda Fredrik Reinfeldts ord fast besluten ”att jaga en hel generation”.

Så i år blir det inga platta paket från mig.

Bloggar:
Olof B[eta]
Scaber Nestor
Yami och pandorna
Farmor Gun
Josh
Den Nya Medborgarrättsrörelsen

EDIT: Facebookevent för kampanjen.

U2 — Stay and the night would be enough

>Faraway, so close
>Up with the static and the radio
>With satelite television
>You can go anywhere
>Miami, new orleans, london, belfast and Gothenburg
>
>If I could stay… then the night would give you up
>Stay then the day would keep it’s trust
>Stay with the demons you drowned
>Stay with the spirit I found
>Stay and the night would be enough

U2 på Ullevi
U2 på Ullevi

Jag tänker inte ens försöka skriva en recension av lördagkvällens konsert på Ullevi. Det finns för många intryck huller om buller i huvudet — från gränslös beundran av den smarta scenlösningen via fullständighet mållöshet inför tekniken, ljudet, ljuset men framförallt skärmen till djupaste respekt över den glöd bandet spelar med.

Jag trodde inte det. Jag fastnade för U2 för över 25 år sen första låten jag minns är en avspelning från radion av singeln Celebration. Jag dyrkade dem när de släppte The Joshua Tree, den enda av deras skivor jag fortfarande lyssnar på med lika stor behållning som när jag provlyssnade på Riff-Raff i Karlstad samma dag som den släpptes. Det är förövrigt den enda gången i mitt liv som jag köat för att köpa en skiva på utgivningsdagen. Jag såg dem flera gånger i slutet på 80- och början på 90-talet. När biljetterna släpptes för årets konserter på Ullevi var jag måttligt intresserad, men efter att ha läst recensionerna av premiären i Barcelona och efter att ha blivit erbjuden biljetter av en vän som inte kunde gå, så tänkte jag att det kunde vara kul att se dem igen.

Tack och lov för det!

Det är beundransvärt redan att de fortfarande spelar ihop i originalsättning efter mer än 30 år, att de dessutom fortfarande får till ett sånt ös är smått otroligt.

###Ett stickspår

Jag vet inte vad U2 har för inställning till hela upphovsrättsdebatten. Jag har hört att deras manager är en riktig hök. Jag noterade under konserten att alla möjligheter att nå internet via mobiltelefonen plötsligt slutade fungera strax innan U2 gick på scen och att det omedelbart började fungera igen när sista tonen klingade ut. Det skulle ju kunna vara en slump, men jag var inte ensam om problemet. Det skulle kunna vara överbelastning i nätet, fast då skulle det rimligen ha fortsatt en stund efter konserten när alla var på väg ut.

Jag tror att arrangören på något sett fått mobiloperatörerna att spärra nätet under tiden U2 spelar för att förhindra direktrapportering och ”direktsändning” via olika former av webcast.

Om detta kan man ha mycket åsikter antar jag. Jag nöjer mig med tre observationer:
Trist för mig som tänkte microbildblogga från konserten.
Jag ser inte poängen — direktbuzz från konserten borde vara mer värt som PR än vad det rimligen kan kosta i uteblivna intäkter.
Om Blackberry loves U2 så borde man väl få använda sin Blackberry på deras konserter.