Så nu SKA vi jaga en hel ungdomsgeneration, eller?

När IPRED kom upp på banan, så anklagades Reinfeldt för att ha ljugit folket i ansiktet. Han sa innan valet att vi inte skall jaga en hel ungdomsgeneration, eller för att vara mer precis sa han lite mer än så.
”Vi tycker att upphovsrätten ska värnas, men vi vill inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration”, var den mer exakta utsagan, som vid något annat tillfälle kompletterades med ordet jaga.

Som svar på kritiken så har Reinfeldt markerat den första delen av utsagan, den om att upphovsrätten skall värnas, och menat att del nummer tvås kärna är just kriminaliseringen. Genom IPRED skulle moderaterna då kunna slå två flugor i en smäll: värna upphovsrätt genom nya lagar, och låta upphovsrättsinnehavarna eller deras representanter köra racet och därmed inte blanda in polisen — ergo: inte kriminalisera piratkopieringen.

Det är naturligtvis att tolka den fråga Reinfeldt svarade på, och det svar han gav, som fan läser bibeln — för det var nog mer än en som pustade ut och tänkte att det var safe att rösta på ett moderat parti som i alla fall verkade vara med sin tid i digitala frågor. Därmed kan man utan vidare säga att utsagan, eller tolkningen av den varit bedräglig.

Antingen menade Reinfeldt då verkligen vad han nu säger att han menade, och då var utsagan en rejäl avledningsmanöver i form av en lögn i innebörd om än inte i exakta ord. Eller så menade han då verkligen det alla trodde, att moderaterna inte ville stå bakom jakten på en åttondel av det svenska samhället — och då är hans nuvarande tolkning svårt bedräglig och en undanflykt för att slippa svekdebatten.

Men allt det är nu akademiskt, eftersom regeringen står beredd att köra ett av politikens äldsta trick. Jag pratar ”indirect approach”. Först lägger man förslag om att industrin skall få rättigheter att begära ut uppgifter om innehavare av IP-nummer, något polisen tidigare bara har haft om brottet som utreds kan leda till fängelse. När det sedan är ett faktum, och folk skriker högt om att industrin har mer långtgående befogenheter än polisen, så ”harmoniserar” man lagstiftningen — det vill säga man ger samma möjligheter till polisen.

Även denna gång, liksom när man diskuterade FRA, så paketerar man förslaget tillsammans med en positiv reglering som i sig skulle öka på rättssäkerheten. Den här gången är det förslaget att polisen inte skall kunna gå direkt till ISP, utan att en domstol måste besluta om saken.

I praktiken öppnar man nu alltså upp för precis den jakt/kriminalisering av en hel ungdomsgeneration som Reinfeldt sa sig inte vilja medverka till. Den här gången blir det svårt för honom att gömma sig bakom att de inte skall ”kriminaliseras”, eftersom det den här gången är polisen det rör sig om. Det skall bli intressant att se om media noterar detta, eller om det som vanligt blir bloggarna som får driva på.