PC för alla – utom för barnen

I PC för alla får man idag råd om hur man kan spärra sitt trådlösa nätverk för tjuvsurfning och hur man på olika operativsystem kan spärra så att barnen inte kan fulsurfa (fildela etc). (Tack Jan-Olof för tipset.)

Kunskap är alltid bra! Så en eloge till tidningen för att den sprider kunskap om hur man styr över nätåtkomsten på sitt W-LAN och i sin dator.

Men varför alltid denna tråkigt räddhågsna, internet och fildelningsfientliga vinkel? Varför ska vi alltid ”tänka på barnen”?

Dina barns surfvanor hanterar du bäst genom att själv vara aktiv på nätet så att du vet vad som händer där, vad man kan göra och vad som kan vara olämpligt. Med den kunskapen i bagaget går det att tala med barnen om deras vanor på nätet. Om du går in i ett samtal med några i din yngre generationen med utgångspunkten att fildelning är något som till varje pris måste stoppas – då är du som artikeln uttrycker det (fast i ett annat sammanhang) rökt.

Vi föräldrar måste inse att vi är i ett kunskapsunderläge gentemot barnen när det gäller nätvanor och att det inte bara är en dålig sak. Nätet hotar inte bara våra barn – det frigör dem, ger dem kunskap, kontakter och makt som vi inte hade tillgång till. Fildelning ger dem inte bara möjligheten att gratis spela det senaste spelet. Fildelning ger dem möjligheter att tillsammans skapa och utveckla musik, film, dataprogram med mera – fantasin sätter gränsen. Fildelning ger dem möjligheten att dela kultur och kunskaper med hela världen. Fildelning ger de begåvade möjligheten att sprida sina alster utan att bli slavar under en urtidsödleindustri utan mänskliga drag.

När ska mänskligheten lära sig att det inte är vapnet/verktyget som gör boven. Hotet kommer inte från internet. Det kommer från vad människor använder det till.