Low hanging fruit

Rick Falkvinge avslutade gårdagens utskick med en uppmaning:

>Satsa på, som jänkarna säger, lågt hängande frukt. Värva röster. En person som redan tycker som oss, men inte hade tänkt rösta, och som du övertygar att gå och rösta på Piratpartiet, ja, den rösten är precis lika mycket värd som den där personen du aldrig kommer att kunna övertyga, och mycket lättare att nå.

Jag är en typiskt lågt hängande frukt. Mittemot mig sitter en piratpartist, Marcus som startade Livbåten. Jag insåg när jag läste Falkvinge igår att Marcus nog ser mig som en tänkbar röst i EU-valet. Snabbt snurrade hjärnan igenom ett tänkbart samtal med Marcus. Ja, vi känner varandra såväl att jag kan sköta även hans sida av argumentationen. Fråga honom om ni inte tror mig.

Marcus (i mitt huvud) behövde inte lägga ner mycket jobb på att övertala mig att ge min röst till Christian Engström som ju dessutom själv gör sitt bästa för att puffa mig i den riktningen när han skriver:

>EU-valet är ett perfekt tillfälle att sända en skarp varning till politikerna. “Skärp er, annars ligger ni löst till i riksdagsvalet 2010 också” är budskapet. Genom att gå och rösta kan vi medborgare visa politikerna att vi menar allvar. Tappade procentenheter är det enda språk som politiker verkligen förstår och känner i hela kroppen.

Men jag är redan partimedlem någon annanstans. Ser ni hur tunn min sista försvarslinje är. Skulle det enda skälet jag har att inte rösta pirat vara en lojalitet mot ett parti som till synes fullständigt struntar i en av mina hjärtefrågor. Är inte den lojaliteten missriktad?

Samtidigt så kan jag inte tänka mig att stödja Piratpartiet eller någon enfrågerörelse i riksdagsvalet. För mig är valet mellan politiskt system, mellan höger och vänster och några av de sakfrågor som skiljer socialdemokraterna från alliansen lite för viktiga.

Hur reagerar partiet kan man också fråga sig. Vi har valhemlighet i Sverige, så rösta pirat kan jag ju göra utan att bli utesluten ur mitt parti. Jag antar att det också går bra att visa att man tycker piratpartiets program är bra och att deras frågor är viktiga.

Att gå ut offentligt med att man lägger sin röst på ett annat parti är förmodligen mer tveksamt. För en timma sen sa jag till Marcus att han övertalat mig in absentio, men nu är jag ledsen Marcus, att behöva säga att jag ångrat mig igen. Jag tror inte jag kan lägga min röst på ett sätt som jag inte kan stå för offentligt.

Så vad kan vi göra, vi som inte vet vilken fot vi ska stå på? Är det inte dags att samla alla piratmoderater i ett nätverk. Vi som är moderater och vill få till en diskussion i partiet om Ipred, om FRA, om Acta och om användningen av PKU-registret innan det också är för sent.

Piratmoderaterna – Moderater mot övervakningssamhället. Jag har som ni ser till och med skissat på en logotyp. Vilka är med?